Zo maak je een stoffen bank schoon - 5 handige schoonmaak tips

Zo maak je een stoffen bank schoon – 5 handige schoonmaak tips

Wil jij tips hoe je een stoffen bank kan schoonmaken? Ik heb een handig stappenplan hoe je een geïmpregneerde stoffen bank schoon maakt. Zo is je bank weer lekker fris en gaat hij een stuk langer mee!

Het is sowieso slim op je bank bij aankoop direct te laten impregneren, om je bank beter te beschermen tegen vlekken. Meestal kan je dit direct bij aankoop doen, maar als je dit nog niet hebt gedaan dan kan je zelf een coating kopen om je bank te impregneren.

Bij de aankoop van onze bank was één professionele reiniging van de stoffen bank inbegrepen. De tips die ik in dit artikel geef zijn mij aangeraden door deze professionele reinigingsservice en werken echt.

Tips voor het schoonmaken van je stoffen bank

Regelmatig schoonmaken

Voorkomen is beter dan genezen. Naast impregneren kan je meer doen om je bank goed te onderhouden en schoon te maken. Regelmatig je bank meenemen tijdens het stofzuigen en zo stofvrij maken voorkomt dat deze een vieze stoflaag krijgt en gaat stinken.

Daarnaast is het belangrijk dat als je er vloeistoffen op knoeit je de vlekken meteen verwijderd. Vlekken verwijderen kan je doen met middelen uit oma’s tijd zoals groene zeep (mijn favoriet!) en baking soda of met reinigingsmiddelen van hg bij hardnekkige vlekken.

Als je de vlekken direct verwijdert is wat lauw water en een doekje trouwens meestal voldoende, dus deze middelen gebruik ik alleen als het echt niet anders is.

Grote schoonmaakbeurt van de bank

Daarnaast is het verstandig om 2 keer per jaar je bank grondig schoon te maken. Ik dacht altijd dat dit heel ingewikkeld was en dat dit door een professionele reinigingsservice moest gebeuren, maar zij lieten mij zien hoe simpel het is om zelf je bank schoon te maken.

De volgende stap vind ik zelf een spannende stap. Maar toch verzekerde de reinigingsservice dat dit geen kwaad kan. Bij twijfel of dit bij jouw stoffen bank kan zou ik eerst met de winkel contact opnemen.

Je gaat namelijk pluisjes verwijderen met een ontpluizer. Dit is best wel een werkje, maar je bank ziet er daarna meteen een stuk nieuwer uit! Het helpt om de stof van de bank strak te trekken, zo verwijder je het snelt de pluisjes en uitstekende draadjes op de bank.

bank reinigen met hogedrukreiniger

Door de bank grondig te reinigen met een stoomreiniger maak je de meubelstof weer helemaal fris en haal je eventuele geurtjes uit de bank. Ook lichte vlekken verwijder je met een stoomreiniger.

Zelf gebruik ik deze stoomreiniger voor veel klusjes in huis (bekijk ook wat je nog meer kunt schoonmaken met een stoomreiniger), maar je zou ook een stoomreiniger kunnen huren.

Laat je wel goed informeren over de stoomreiniger geschikt is voor jouw type bank, wol reageert bijvoorbeeld minder goed hierop.

Hierna ga je de stof eens goed opschudden. Na verloop van tijd kan het bankstel namelijk gaan inzakken en ziet deze er minder mooi uit. Het is afhankelijk van de vulling van de stof hoe je dit het beste kan doen.

Bij ons bank is het een kwestie van op zoveel mogelijk plekken hard met de vlakke hand slaan. Hoe langer je dit doet, hoe meer de vulling weer loskomt en er als nieuw uitziet. Zo heb je meteen een goede work-out.

Met deze tips kan je zelf goedkoop je stoffen bank schoonmaken. Zo ziet je bank er weer als nieuw uit!

Liefs, Ilse

stoffen bank reinigen en onderhouden - weg met vlekken

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven