Terras duurzaam verwarmen? 5 slimme trucks die je daarbij helpen
duurzaam terras verwarming

5 slimme trucs om je terras duurzaam te verwarmen

Ben jij op zoek naar manieren om je terras duurzaam te verwarmen? Met deze tips zit je warm in de tuin zonder teveel energie te verspillen.

Het is elk voorjaar weer een dilemma. Bij de eerste zonnestralen wil ik het liefst meteen buiten in de tuin gaan zitten om de warmte in mijn gezicht te voelen. Maar eigenlijk is het nog te fris om buiten te zitten en zit ik dan te rillen van de kou. Soms is het beter om te wachten op warmere dagen, maar gelukkig zijn er ook een aantal duurzame manier om het terras te verwarmen zodat ik wel comfortabel kan zitten.

Wil jij ook van de eerste lentezon kunnen genieten zonder al teveel energie te verspillen? Met deze slimme trucs kan je je terras duurzaam verwarmen.

Kleed jezelf warm aan

Je kan wel bij de eerste zonnestralen direct in een t-shirt naar buiten gaan, maar echt heel warm is dat niet. En het is natuurlijk een beetje gek als jij in je t-shirt buiten zit en wel de terrasverwarming aanzet, dat is bepaald niet duurzaam.

Het is net alsof ik mijn moeder hoor die vroeger altijd riep: ‘trek een jas aan’, maar als je je terras duurzaam wilt verwarmen begint het met warme kleding bij jezelf. Dus trek een warme jas en sjaal aan voor je naar buiten gaat. Er komen nog genoeg dagen aan dat je wel lekker in een t-shirt naar buiten kan. Bovendien zou het erg zonde zijn als je meteen bij de eerste zonnestralen verkouden wordt.

Zorg voor voldoende warme plaids

Als ik kan kiezen tussen een terrasje pakken in de stad met heaters en eentje met veel plaids, (nep)bontjes en kussens dan kies ik voor de tweede. Het ziet er veel gezelliger uit dan alleen maar terrasverwarming en stiekem vind ik het heerlijk knus om onder een plaid te kruipen met een kop warme chocomel erbij.

Deze tip kan je natuurlijk ook toepassen op het terras in je tuin of balkon. Leg je favoriete plaids, schapenvachtjes en kussens neer (zorg er wel voor dat deze droog liggen) en plof lekker neer in je tuin.

Zoek een windstil en droog plekje op

Mijn favoriete plek in de tuin in het voorjaar is op de loungebank onder de overkapping. Dit is namelijk een plek waar ik meestal droog en uit de wind kan zitten. Voor mijn gevoel scheelt dit plekje wel 10 graden met andere plekken in de tuin.

Kijk ook eens in jouw tuin of je een windstil en droog plekje hebt waar je van de eerste zonnestralen kan genieten. Dit zit meteen een stuk lekkerder!

duurzaam tuin verwarmen

Het kan natuurlijk zijn dat deze duurzame tips om je terras te verwarmen niet genoeg voor je zijn en dat je toch liever gebruikt wilt maken van een vuurkorf of terrasverwarming om je terras te verwarmen.

Alhoewel deze manieren niet 100 % duurzaam zijn, zijn er wel een aantal dingen waar je op kan letten om dit op een zo energiezuinig mogelijke manier in te zetten.

Terrasverwarming duurzaam gebruiken

Een terrasverwarming gebruikt elektriciteit en is daarmee niet perse duurzaam. Maar eerlijk is eerlijk, het is wel ontzettend warm en lekker om aan te hebben op een kille voorjaarsdag.

Zelf hebben wij ook een kleine terrasverwarmer onder onze overkapping hangen. Die gebruiken we echt maar een paar keer per jaar als bovenstaande oplossingen niet genoeg helpen, maar we zijn er op die dagen wel ontzettend blij mee.

Omdat wij veel zonnepanelen op ons dak hebben leveren wij veel energie terug aan de energiemaatschappij. Daardoor voelen wij ons wat minder schuldig op de dagen dat wij de terrasverwarming willen gebruiken. Dus heb je zonnepanelen? Kies dan eerder voor terrasverwarming op elektriciteit dan op gas, omdat je waarschijnlijk toch energie terug levert.

Ook kan je bij de aanschaf van de terrasverwarming op een aantal dingen letten. Kijk goed naar het stroomverbruik van de heater en kies voor een zo zuinig mogelijke optie. Zorg er ook voor dat je de terrasverwarming alleen aanzet op het moment dat je ook echt in de tuin zit, om verspilling tegen te gaan.

Je terras duurzaam verwarmen met vuur

Ook sfeerhaarden en vuurkorven zijn een manier om het snel warmer te krijgen, maar beiden zijn niet perse heel duurzaam. Ze veroorzaken luchtvervuiling, zorgen voor fijnstof, en kunnen stankoverlast geven.

Zelf wonen wij in een drukke woonwijk en stoken wij uit principe geen vuur om de buren niet mee lastig te vallen. Steeds meer gemeentes denken ook na over regelgeving om het stoken van vuur aan banden te leggen.

Woon je vrij en hebben je buren er geen last van als je een vuurtje stookt? Dan zou je je terras kunnen verwarmen met een vuurtje, maar let dan wel op een aantal dingen. Kies bijvoorbeeld voor alleen droog hout. Bij nat hout komt er veel rook en fijnstof vrij, omdat dit moeilijker brand.

Let erop dat het hout wat je gebruikt een FSC- of PEFC-keurmerk heeft, dan weet je dat het hout verantwoord gekapt is. En pas natuurlijk op met geverfd en geïmpregneerd hout en ander afval, omdat daar veel vervuiling bij vrij komt.

Heb jij nog een tip om je tuin duurzaam te verwarmen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog
trucs om je tuin of terras duurzaam te verwarmen zonder energie te verspillen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven