6 lessen die ik geleerd heb uit onze verbouwing
verbouwen

6 lessen die ik geleerd heb uit onze verbouwing

Eind vorig jaar is ons huis flink verbouwd. Er werd een uitbouw van 1,80 meter over de volle breedte van de woonkamer gerealiseerd. Tegelijkertijd besloten we meteen de hele benedenverdieping, zowel de muren als het plafond, te laten stuken. Daardoor moest ook heel de benedenverdieping opnieuw geschilderd worden.

Een flinke klus, maar gelukkig hadden we een heel fijn aannemersbedrijf die de werkzaamheden goed heeft uitgevoerd. We hebben bijna alles uitbesteed, alleen het schilderwerk hebben we grotendeels zelf gedaan.

Achteraf was het schilderwerk ook nog een flinke klus en nog steeds is niet alles geschilderd. Voorlopig gaan we nog niet op zoek naar schildersbedrijven, maar laten we het even voor wat het is. Zo’n grote verbouwing is niet niks en het is niet meer dan logisch dat je zo nu en dan flink wat stress hebt.

Ik heb heel wat geleerd van deze verbouwing en deel graag mijn belangrijkste lessen met je.

1. Een verbouwing duurt altijd (iets) langer dan gepland

In het offertetraject komt natuurlijk altijd ter sprake hoe lang de verbouwing ongeveer zal duren. Pin je niet op deze termijn vast, want de aannemer zal het meest gunstige scenario schetsen. Maar in de praktijk zal er altijd iets tegenzitten waardoor de bouw langer duurt.

In onze situatie is bijvoorbeeld gezegd dat de werkzaamheden zo’n 6 a 7 weken zouden duren. Uiteindelijk duurden de werkzaamheden zo’n 8 a 8,5 week.

Dit valt dus reuze mee, maar in zo’n fase tel je echt de dagen af. Daarnaast hadden we er geen rekening mee gehouden dat we nog weken moesten wachten tot we zelf iets konden doen, omdat het stukwerk nog moest drogen.

Bij ons werd de vertraging door meerdere dingen veroorzaakt. Ziekte van personeel, onvoorziene problemen in de bouw die vertraging opleverden en het weer. De kans dat het weer voor vertraging zorgt in Nederland is natuurlijk heel reëel.

Een ander probleem wat steeds vaker voor vertraging zorgt is de levering van materialen. Hier hebben wij gelukkig geen last van gehad. Maar de bouwers vertelden dat diverse verbouwingen maandenlang stil liggen. Simpelweg omdat materialen als kozijnen niet geleverd kunnen worden.

De belangrijkste les: stel je er vooraf op in dat de verbouwing langer duurt. Dit scheelt een hoop stress en frustratie tijdens de verbouwing.

Natuurlijk mag je er een beetje bovenop zitten bij de bouwers dat de bouw niet wekenlang stil ligt. Maar zij hebben ook niet overal invloed op en boos worden heeft geen zin. Dit werkt vaak juist averechts. Overleg, toon begrip en probeer er samen goed uit te komen.

2. Communiceren is belangrijk…. en heel erg lastig!

De meeste mensen verbouwen maar 1 a 2 keer in hun leven. Het is dus niet meer dan logisch dat je niet precies weet wat er gaat gebeuren en overgeleverd bent aan de bouwvakkers.

Dit is best spannend, een verbouwing is niet niks en daarnaast ben je waarschijnlijk niet gewend continue mensen over de vloer te hebben.

Mijn man en ik zijn nogal controlfreaks en houden van duidelijkheid. In het begin probeerden we dan ook een globale planning te krijgen van wat er wanneer gaat gebeuren. Al heel snel kwamen we erachter dat we dit konden vergeten. De bouw was een goede oefening in loslaten voor ons.

De werkdruk in de bouw is erg hoog, waardoor het goed communiceren met bewoners er eigenlijk bij inschiet. Daarnaast is er zoveel in de bouw wat niet te plannen is, omdat er onvoorziene dingen gebeuren en de volgorde van de bouw opeens veranderd.

Het gebeurde dus regelmatig dat we de dag ervoor of de ochtend zelf pas te horen kregen wat er ging gebeuren. Uiteindelijk komt het allemaal goed, alleen het is wel handig je erop in te stellen dat het allemaal even anders gaat dan dat je gewend bent.

En vergeet de communicatie met de buren niet. Wij hebben tijdig onze buren geïnformeerd dat we zouden gaan verbouwen en bij de start van de bouw nog eens hierover bericht.

Daarnaast hebben we veel contact gehad met onze directe buren. Door de bouw lag de schutting eruit en stonden de aannemers ook regelmatig in hun tuin. Zij hadden dus extra veel last van de verbouwing en goed met elkaar in gesprek blijven is dan erg belangrijk.

Overlast is niet te voorkomen. Maar als je buren weten dat er overlast komt zullen ze hier doorgaans beter op reageren dan als je niet communiceert en de overlast als een verrassing komt.

3. Een eigen plek is onmisbaar

Met continue bouwvakkers over de vloer voel je je soms een vreemde in je eigen huis. Daarom is het belangrijk ergens in huis toch een fijn plekje te creëren waar je tot rust kan komen, anders wordt je helemaal gek.

Wij hadden in de kamer naast onze slaapkamer een bank en tv gezet. Hier konden we dan ‘s avonds en in het weekend toch een beetje tot rust komen.

Heb je die ruimte niet? Overweeg dan om tijdelijk ergens anders in te trekken. Een verbouwing die een paar weken duurt hou je misschien nog wel vol, maar als de verbouwing een paar maanden duurt is een eigen plek zo fijn.

Misschien werk je wel, net als ik, thuis tijdens de verbouwing. Hou er dan rekening mee dat je een tijdje minder productief zal zijn. De deurbel die continue gaat, de herrie en rotzooi, maar ook regelmatig even voor koffie en thee zorgen voor de mannen onderbreken je werkdag.

Stel je hierop in of, als dit niet kan, zorg dat je buiten de deur werkt. Tegelijkertijd is het wel erg handig als er iemand thuis is tijdens de bouw.

Regelmatig heb ik even snel geschakeld met de mannen, waardoor er nog dingen aangepast konden worden of hersteld konden worden die ik net even anders wilde. Dit is een stuk lastiger als je tijdens de bouw afwezig bent.

4. Accepteer de rommel

Het wordt een rommel in huis. Accepteer dit.

De eerste weken probeerde ik de bovenverdiepingen nog zo schoon mogelijk te houden. Maar hoe verder de bouw vorderde, hoe meer spullen uit de woonkamer er naar boven verplaatst werden. En tegelijkertijd werd er ook steeds meer rommel veroorzaakt, vooral tijdens het stuken.

Boven stond alles vol, we waren blij dat we nog ergens konden zitten. Schoonmaken? Even snel een stofzuiger door de belangrijkste hoeken kon gelukkig nog steeds en natuurlijk kon de badkamer gewoon gepoetst worden. Maar de rest? Stoffen, vergeet het maar hoor. En opruimen, wat dan? Waar moet het heen?

Nee, tijdens de bouw zit er niks anders op dan even accepteren dat het een rommel is.

5. Kies niet zomaar een bedrijf

Een verbouwing is niet niks. Vertrouwen dat het goed gebeurt is dan zeker belangrijk.

Kies daarom niet zomaar de eerste de beste bedrijf. Ga het gesprek in met meerdere aannemers en vraag goed door. Kijk of de aannemer je wensen begrijpt en of jullie op één lijn zitten.

Hoeveel horrorverhalen je wel niet hoort over verbouwingen die mis lopen. Een verbouwing is al stressvol, die stress wil je er ook niet nog eens bij.

Tijdens het voortraject hebben we meerdere aannemers gesproken. Vooraf dachten we met één aannemer in zee te gaan, aangezien deze aannemer al veel voor klussen in familie doet. Maar tijdens het gesprek bleken we niet met de aannemer op één lijn te zitten en bleek dat we verschillende ideeën over de uitvoering hadden.

De aannemer die we uiteindelijk hebben gekozen was misschien niet het goedkoopste, maar levert wel kwaliteit en neemt een hoop stress weg tijdens het bouwtraject. Natuurlijk speelt geld een rol, maar een verbouwing is al erg duur en je wilt dan niet op een klein bedrag gaan beknibbelen waar je later spijt van krijgt.

Een aannemer of schilder kan je zoeken in je eigen netwerk, in de regio of via internet. Wij hebben voor het offertetraject zowel bij familie, als in onze woonplaats als op internet gekeken naar geschikte bedrijven. Op Google kan je bijvoorbeeld kijken naar schilder den haag gezocht (of een andere woonplaats) voor een schilder bij jou in de buurt.

6. Het resultaat maakt alles goed

Stressvol, chaotisch en rommelig. Dat omschrijft een verbouwing denk ik wel goed. En dan hebben wij nog de keuze gemaakt veel taken uit te besteden, laat staan als je alles zelf doet.

Maar geloof mij, het is het allemaal waard. Als je het resultaat van de verbouwing ziet dan weet je waar je het voor gedaan hebt.

Je moet er even doorheen, maar dan heb je ook wat moois. En dat is het waard en maakt alles goed.

Heb jij je huis ooit laten verbouwen of verbouwd? En hoe heb jij dit ervaren?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven