Weven met restjes wol: 4 voorbeelden
weven voorbeelden beginners

Weven met restjes wol: 4 voorbeelden

De laatste tijd heb ik een aantal muurhangers gemaakt met weven. Weven is super leuk om te doen, maar eerlijk gezegd was deze hobby weer een beetje naar de achtergrond geraakt.

Dit jaar heb ik als voornemen om meer creatief bezig te zijn en om restjes materialen op te maken. En aangezien ik een hele volle mand met restjes wol heb staan een extra goede reden om deze hobby weer op te pakken!

In dit artikel laat ik de gemaakte muurhangers zien en heb ik een aantal tips voor als je ook wilt starten met weven.

Hoe kun je weven?

Weven is helemaal niet moeilijk. Het is zelfs zo simpel dat je het ook met kinderen kunt doen. Als klein meisje was ik al vaak aan het weven. Nu is het vooral heel rustgevend voor mij om te doen en vooral ook leuk om met restjes wol steeds nieuwe patronen te bedenken.

Als je vaker wilt weven dan is het handig om een weefgetouw aan te schaffen. Als je veel restjes wol hebt liggen dan is een weefgetouw voldoende. Heb je dit niet dan kan je ook een starterspakket weven bestellen, waarbij je de wol erbij krijgt.

Wil je eenmalig weven? Dan kan je ook proberen te weven zonder weefraam. Dit werkt wel wat minder flexibel, maar voor één keer kan dit best.

Omdat er al heel veel informatie online te vinden is over hoe je kunt weven ga ik er voor nu niet te diep op in. Misschien dat ik nog een keer een blog schrijf over mijn favoriete manier (want er zijn allerlei verschillende manieren hoe je kunt weven), maar als je nog geen ervaring met weven hebt dan is dit een heel fijn artikel om te lezen.

beginnen met weven

En daarna is het gewoon een kwestie van proberen. Omdat ik het jaren niet gedaan heb merk ik bij mij ook nog wat kleine schoonheidsfoutjes, maar elke muurhanger ziet er weer een stukje mooier en al doende leer je het het beste.

Dus probeer, experimenteer en geniet!

Weven met verschillende soorten wol

Zelf vind ik het het allerleukste om met verschillende soorten wol te weven. Hierdoor krijg je allerlei verschillende texturen in je muurhanger en dit geeft het mooiste resultaat.

Zeker als je alleen met dunne wol werkt duurt het ook erg lang voor je muurhanger af is. Daarom vind ik het fijn ook dikkere wol, zoals lontwol, bij het weven te gebruiken. Sowieso geeft lontwol een heel mooi resultaat, zeker als je verschillende technieken zoals pilling en vlechten bij het weven gebruikt.

Tip: een restzak lontwol is extra goedkoop en zo heb je direct allerlei verschillende kleuren lontwol.

4 voorbeelden van muurhangers gemaakt met weven

Zoals beloofd zou ik ook nog de muurhangers die ik gemaakt heb laten zien.

In deze 2 muurhangers heb ik ongeveer dezelfde kleuren gebruikt, maar zoals je ziet zien ze er allebei totaal anders uit.

Vooral de tweede vind ik erg tof geworden, hier ben ik meer gaan experimenteren met technieken en het resultaat is erg leuk.

Dit zijn de eerste twee muurhangers die ik gemaakt heb. Erg leuk en ontspannend genoeg, maar je ziet ook dat als je oefent en meer probeert je er vanzelf meer handigheid in krijgt.

Bij één muurhanger heb ik het weefgetouw opgezet met gouddraad, waardoor je een bijzonder resultaat krijgt. Op wat zwart na heb ik hier alleen witte wol gebruikt. Maar door wel verschillende soorten wol te gebruiken ontstaat er een wel een gevarieerd beeld.

Ik heb erg veel plezier in het weven en ben alweer aan de volgende muurhanger begonnen.

Op Instagram en Facebook heb ik al een aantal muurhangers gedeeld. Hier kreeg ik veel leuke reactie op en zelfs de vraag of ik van plan ben de muurhangers te gaan verkopen. Het is ook een idee waarmee ik zelf speel, want wat moet ik straks met alle muurhangers? Wel wil ik eerst (nog) handiger in het weven worden.

Nu ben ik nog niet zover om een webshop met muurhangers te beginnen, maar mocht je een leuke muurhanger zien die je wilt kopen stuur mij dan gerust een berichtje.

Ik ga in ieder geval voorlopig verder met weven nu ik de smaak te pakken heb!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven