Wil jij een metalen kastje verven, maar niet teveel geld uitgeven aan metaalverf? Dan heb ik de tip voor jou!
Veel mensen denken dat je metaal niet kunt verven, maar niks is minder waar. Metaal kan je prima verven, maar het is wel belangrijk dat je een geschikte verf uitkiest voor metaal. Verderop in dit artikel laat ik je een aantal verfsoorten voor metaal zien.
Ik had al jaren een metalen kastje uit de kringloopwinkel staan wat ik eigenlijk een ander kleurtje wilde geven. Maar dit klusje stelde ik steeds uit. Metaalverf vind ik best duur en daarnaast zag ik best wel tegen deze klus op.
Tot ik meubelverf* tegen kwam. Deze verf is geschikt voor meerdere soorten meubels, waaronder metaal. Deze meubelverf is een stuk goedkoper dan metaalverf en heeft nog een belangrijk voordeel. Je hoeft het kastje namelijk niet te schuren voor het verven!
*Deze verf lijkt inmiddels alleen nog verkocht te worden als houtverf. Ik weet bijna zeker dat ik de verf ooit kocht en er toen stond geschikt voor hout & metaal. Of de samenstelling van de verf is veranderd weet ik niet, bij mij zit ruim een jaar later de verf er nog goed op.
In dit artikel laat ik je graag zien hoe je goedkoop een metalen kastje kunt verven en zo een hele nieuwe look kunt geven.


Welke verf is geschikt voor metaal?
Je kunt niet zomaar alle verf gebruiken voor metaal. Muurverf en lakverf hechten niet goed aan het metaal, waardoor dit er vaak al snel niet meer mooi uit zal zien.
Daarom kan je kiezen voor speciale metaalverf. Deze heeft als nadeel dat deze meestal erg duur is. Je kan hierbij wel weer de hoogglans of zijdeglans look krijgen van het metaal.
Zelf vind ik het mooier, goedkoper en handiger om meubelverf te gebruiken voor metaal. Meubelverf dekt namelijk goed op metaal en het verven is een stuk sneller een eenvoudige met deze verf.
Deze matte meubelverf is afwasbaar en verkrijgbaar in 9 kleuren. Deze meubelverf heeft een kalkachtige dekking en is verkrijgbaar in 14 verschillende kleuren.Benodigdheden metalen kastje verven:
- Meubelverf. Ik koos voor de kleur kalksteengroeve.
- Emmer met water en scheut ammoniak
- Kwast en roller
Hoe verf je een metalen kast?
Voor je kunt gaan schilderen is het belangrijk dat je het metalen kastje eerst goed schoonmaakt. Zelf gebruik ik hier altijd een emmer water met een scheut ammoniak voor. Ammoniak ontvet namelijk en hiermee zorg je er dus voor dat het metalen kastje goed schoon is voor je gaat verven.
Het voordeel van de meubelverf is dat je niet eerst hoeft te schuren. Na het ontvetten kan je dus meteen aan de slag met het schilderen.
Met een roller kan je de verf op de grotere oppervlakken aanbrengen. De kwast kan je gebruiken voor lastige hoekjes.


In de meeste gevallen zal je 2 lagen verf nodig hebben voor de verf op het metaal goed dekt. Ik had zelfs 3 lagen nodig, omdat ik voor een wittint koos en zelf altijd vrij dun verf. Er zit meer dan genoeg verf in het blik, dus 3 lagen is gelukkig geen probleem.
Als het metaal nog nooit geverfd is geweest kan je ervoor kiezen eerst een primer aan te brengen. Dit heb ik zelf niet gedaan.
Bij veel soorten matte verf en kalkverf moet je na het verven nog een beschermende laag vernis aanbrengen om de lak tegen vlekken te beschermen. Matte verf en kalkverf vertonen namelijk relatief snel vlekken.
Het voordeel van deze meubelverf is dat je hierbij geen beschermende laag hoeft aan te brengen. Deze verf is namelijk goed afwasbaar (geldt zover ik heb kunnen nagaan alleen voor de variant met 9 kleuren).
Zo simpel is het om een metalen kastje te verven! Als de verf goed is uitgehard kan je het kastje weer op de plek zetten en vullen met spullen.

Ik kies er trouwens zelf voor om de binnenkant van de kast niet te verven.
Uit een poll die ik hield op Instagram bleek dat ik niet de enige ben, een ruime meerderheid verft de binnenkant van kastjes ook nooit en alleen het gedeelte wat in het zicht staat. Dat bespaart verf en tijd!
Ideeën voor het verven van een metalen kastje
Zelf verfde ik een metalen ladekastje uit de kringloop in een andere kleur. Ik koos ervoor om deze kast in één kleur te verven, maar je kunt natuurlijk ook de lades een andere kleur geven voor een leuk effect.

Ook de Ikea PS locker is enorm populair en je kunt hier een leuke Ikea hack van maken door deze net een andere kleur te geven. Kijk maar eens in dit voorbeeld hoe leuk dat eruit ziet.
Misschien heb jij wel een industriële vitrinekast in de woonkamer staan. Deze zwarte kasten zijn al jaren populair en staan leuk in elk interieur. Maar trends verschuiven en zwart wordt langzaam minder populair. Zelf ben ik er nog lang niet op uitgekeken, maar jij misschien wel.
Doe deze stoere kast dan niet meteen weg, maar geef hem een ander kleurtje met meubelverf. Zo kan hij nog heel wat jaren mee.
Dit zijn zomaar wat ideeën om een metalen kast een makeover te geven.
Welk kastje ga jij verven? Leuk als je het met mij deelt.
Liefs, Ilse
Wat doe je met roest dat nog op kastje zit en er lastig is af te schuren omdat er ook een soort van roostertje in zit.
O goeie vraag! Dit kastje had gelukkig geen roest, dus in dit geval heb ik er geen ervaring mee. Ik heb wel eerder van een buitenhaard zoveel mogelijk roest proberen te verwijderen met een staalspons. Daarmee krijg je er veel af, maar niet alles. Er zijn ook roestverwijderaars, zoals van HG, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee. Misschien dat je via Google meer tips kan vinden om de roest van het roostertje te schuren? Succes!
Hallo,
Ik bekeek eens de samenstelling van de verf die je gebruikt, maar deze is voor hout enzo. Metaal wordt hier niet vernoemd.
Blijft deze verf dan goed plakken? Dus ook niet geschuurd voordien?
Mvg
Dat is een goede vraag! Ik heb net even gekeken en zie inderdaad dat deze (nu) alleen voor hout geschikt is. Alleen, het gekke is, dat ik bijna zeker weet dat toen ik deze kocht er stond geschikt voor hout & metaal. Ik heb het originele verfblik niet meer, dus kan dit helaas niet meer nakijken… Bij mij zit de verf er na ruim een jaar nog steeds super goed op, maar ik weet dus niet of ze de samenstelling van de verf in de tussentijd veranderd hebben (of dat ik niet goed gelezen heb maar zeker als ik het deel op de blog kijk ik juist dit soort dingen altijd even na). Ik heb het metaal inderdaad niet geschuurd, alleen goed schoongemaakt.