Geen plantenoppas? Zo overleven de kamerplanten je vakantie!
alternatieven voor plantenoppas

Geen plantenoppas? Zo overleven de kamerplanten je vakantie!

Voor veel mensen staat de vakantie weer voor de deur. Misschien ga jij er wel even lekker tussenuit en een tijdje van huis. Grote kans dat je buren, familie of vrienden dan een oogje in het zeil houden en op je huis letten.

Maar het is niet altijd mogelijk dat de achterblijvers ook voor je planten zorgen. Zelf heb ik 70+ planten. Ik voel mij nogal bezwaard om anderen te vragen deze tijdens mijn vakantie te verzorgen.

Ook heeft niet iedereen groene vingers. Het laatste wat je wilt is je planten verzopen aantreffen wanneer je weer thuis komt. De planten hebben dan namelijk maanden nodig om te herstellen of gaan in het ergste geval zelfs dood.

Een plantenoppas is dus niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er andere manieren om je kamerplanten in leven te houden tijdens je vakantie.

Ik laat je graag zien hoe kamerplanten je vakantie overleven zonder plantenoppas.

Maximaal 12 dagen op vakantie? Doe dan dit!

Een plantenoppas is niet altijd nodig, zeker als je niet zo lang op vakantie gaat. Als je maximaal 12 dagen op vakantie gaat en geen plantenoppas hebt dan is dit helemaal geen probleem. De kamerplanten kunnen best even zonder water.

Zelf was ik onlangs 11 dagen op vakantie. Bij thuiskomst stond het merendeel van de planten er nog prima bij. Alleen grote drinkers, zoals de bananenplant en bladbegonia, hingen slap. Deze heb ik direct bij thuiskomst water gegeven en ze herstelden zich snel.

kamerplanten water geven vakantie

Toch is het wel slim om voor je op vakantie gaat een aantal maatregelen te nemen, zodat de kamerplanten de vakantie overleven:

  • Geef grote drinkers net wat meer water dan normaal;
  • Sluit zoveel mogelijk gordijnen en raamdecoratie, zodat het zonlicht voor de planten gefilterd wordt;
  • Is het niet mogelijk gordijnen te sluiten? Zet dan de planten net iets verder (maar niet te ver) van het raam.

In de herfst en de winter hebben de kamerplanten minder water nodig. Ze kunnen in deze periode dus prima nog iets langer zonder water.

3 manieren om je kamerplanten water te geven tijdens je vakantie

Als je langer op vakantie gaat en geen plantenoppas hebt, dan is het toch nodig dat je kamerplanten tijdens de vakantie water krijgen. Een plantenoppas (met groene vingers) is dan eigenlijk het beste, maar dit is niet altijd mogelijk.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om je kamerplanten toch water te geven tijdens je vakantie zonder plantenoppas.

Methode 1: met een waterdruppelaar

Deze waterdruppelaars geven heel geleidelijk water aan je kamerplanten af, waardoor de kamerplanten tijdens je vakantie ook nog water krijgen.

Je kunt het beste de stappen zoals bij het vorige hoofdstuk staan beschreven ook toepassen. Daarnaast voeg je bij de kamerplanten die veel water nodig hebben ook een waterdruppelaar toe. De waterdruppelaar zorgt ervoor dat de kamerplanten ook tijdens de vakantie nog water krijgen. Zo kan je nog langer zonder plantenoppas.

Er zijn ook XL varianten van de waterdruppelaar verkrijgbaar. Deze zijn ideaal als je nog langer met vakantie gaat of hele grote slurpers tussen je kamerplanten hebt staan.

Methode 2: met een waterbrug

Het nadeel van methode 1 is dat een waterdruppelaar niet altijd heel precies werkt. Ik heb de waterdruppelaars in het verleden ook gebruikt en in de meeste gevallen ging dit goed. Maar soms liep een waterdruppelaar in één keer leeg. En soms liep de waterdruppelaar juist helemaal niet leeg.

Door een waterbrug te gebruiken om de kamerplanten tijdens je vakantie water te geven, hoef je niet bang te zijn dat dit gebeurt. Een waterbrug werkt preciezer dan een waterdruppelaar en zal altijd heel geleidelijk water afgeven.

Het nadeel van dit systeem is wel dat het iets duurder is dan de waterdruppelaar.

Methode 3: met een vakantiebewateringsset

Methode 1 en 2 zijn laagdrempelig en perfect voor als je maar een paar planten hebt die tijdens je vakantie water nodig hebben. Maar heb je heel veel planten dan is dit een dure methode.

Met de vakantiebewateringsset van Gardena kan je wel 36 kamerplanten bewateren en dit is dus ideaal voor als je veel planten hebt. Nog een voordeel: bij de vakantiebewateringsset kan je de waterbehoefte per plant (in 3 verschillende standen) aangeven. In tegenstelling tot de andere methodes kan je met deze set dus wel heel precies de waterbehoefte van de plant instellen.

Deze methode is dus ideaal als je heel veel planten hebt of op zoek bent naar een methode waarbij je de waterbehoefte per plant heel precies in kunt stellen. Een klein nadeel aan deze methode is wel dat je alle planten bij elkaar moet zetten, omdat de kamerplanten vanuit één bak water krijgen.

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om je kamerplanten water te geven tijdens je vakantie, ook zonder plantenoppas!

Voor welke methode kies jij?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven