Wat is een goede kleur voor een bank? 5 handige tips

Wat is een goede kleur voor een bank? 5 handige tips

Wil jij op zoek naar een nieuwe bank voor de woonkamer? Dan is het belangrijk dat je goed nadenkt over de kleur van de nieuwe bank. De kleur van de bank is namelijk heel bepalend voor de rest van de ruimte.

In dit artikel deel ik 5 handige tips om een mooie kleur bank uit te kiezen.

1. Blijf bij je woonstijl

Een bank gaat jarenlang mee. De kleur van de bank is daarom ook niet iets om mee te experimenteren en klakkeloos de laatste trends te volgen. Dit doe je beter met accessoires en kleuren op de muur, omdat je dit eenvoudiger kunt wijzigen.

Dat wil niet zeggen dat je dan maar voor veilig grijs of crème moet kiezen voor de kleur van de tweezitsbank of hoekbank. Wat wel belangrijk is, is dat je dicht bij je woonstijl blijft bij de keuze voor een bank.

Ben jij bijvoorbeeld al jaren gek op de kleur roze? Dan raak je hier waarschijnlijk niet snel op uitgekeken. Een roze bank is dan een mooie eyecatcher in de woonkamer.

Hou jij juist van aardetinten en neutrale tinten? Dan is bijvoorbeeld een blauwe of rode bank geen logische keuze, hoe mooi deze ook in de showroom lijkt. De kans dat je hier weer snel op uitgekeken raakt is veel te groot.

Je hoeft dus echt niet voor veilige kleuren te gaan bij de keuze van de bank. Maar blijf wel dicht bij je woonstijl en ga niet impulsief voor een totaal andere kleur. De kans dat je hier spijt van krijgt is namelijk groot.

2. Match de kleur met de rest van de ruimte

Ben je bang dat je met een kleurrijke bank geen eenheid kan creëren in je interieur? Dat hoeft echt niet zo te zijn, mits je de kleur van de bank mooi afstemt op de rest van de ruimte.

In onderstaand voorbeeld zie je goed hoe modulaire bank Honolulu van Prominent perfect matcht in het interieur. De woonkamer is warm, uitnodigend en persoonlijk.

Honolulu-modulebank-stof

Door voor kleuren in dezelfde kleurfamilie te kiezen ontstaat er juist een mooie balans. Juist een neutrale kleur als grijs zou hier heel contrasterend werken.

Door de kleur van de bank te matchen met de vloer en de overige kleuren in de ruimte ontstaat er rust in de ruimte en past de bank precies. Een kleurrijke bank is dus niet altijd spannend en onrustig en zorgt soms juist voor eenvoud in een interieur.

3. Of ga juist voor contrast

Hou jij juist van een speels interieur? Mag er wel wat meer contrast tussen de verschillende kleuren in huis?

Dan kan je juist voor een kleurrijke bank kiezen die afsteekt tegen de vloer en kleuren op de muur. Door de kleur van de bank te laten terugkomen in accessoires, zoals een vaas of schilderij op de muur, zorg je wel voor een mooie match in je interieur.

Ben jij iemand die graag verandert in huis? Kies jij elk jaar een andere kleur op de muur en voor nieuwe accessoires in huis? Dan kan je ook kiezen voor een grijze of crème kleurige bank als basis. De bank vormt dan een tijdloze basis in je interieur, en met de accessoires en kleuren op de muur kan je je interieur steeds weer een beetje veranderen.

In onderstaand voorbeeld zie je goed dat de grijze Cortona hoekbank van Prominent allesbehalve saai is. De bank is juist een fijne basis is om te experimenteren met de rest van het interieur.

Cortona-hoekbank-lounge-2,5zits

4. Kies voor tijdloos

Om jarenlang plezier van de bank te hebben kies je dus het beste voor een tijdloze bank.

Vraag jezelf dus af wat voor kleur bank het beste bij interieur past. Ben jij iemand die elk jaar de muren in een andere kleur verft? Dan kan je het beste, net als ik, voor een neutrale kleur als grijs of een mooie aarde tint kiezen. Zo weet je zeker dat de kleur van de bank je niet beperkt in het veranderen van je interieur.

Zelf heb ik jarenlang een grijze bank gehad en ondanks dat de muur elk jaar een ander kleurtje kreeg, stond de bank er altijd mooi bij.

Heb jij minder last van veranderdrang in huis? Dan kan je alle kanten op met de kleur van de bank, als deze maar mooi aansluit bij jouw woonstijl. En niet te vergeten, zorg er voor dat de bank goed matcht met de overige kleuren in de ruimte.

5. Test de stof in de ruimte

Het is dus belangrijk dat de kleur van de bank mooi aansluit bij de rest van de kleuren in de ruimte. Een vloer, raambekleding en de kasten in de ruimte zijn net als de bank heel bepalend voor de ruimte. Zorg er daarom voor dat de kleur van de bank hier goed bij aansluit.

Het beste is het om de stof van de bank ook echt te testen in de ruimte. Vraag een stofstaal aan en kijk hoe deze bij je thuis er in het echt uitziet.

De kleur van onze bank zag er onder tl-verlichting in de showroom bijvoorbeeld veel warmer uit dan in onze woonkamer. En de kans is groot dat de door jouw gewenste kleur bij jouw thuis er ook heel anders uitziet. Daarom is het zo belangrijk een staaltje van de stof te testen bij jou in huis.

bank van muur af

Je weet nu precies waar je op kunt letten bij het kiezen van een nieuwe kleur bank.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven