DIY: vakkenwand (met stap voor stap uitleg) | InteriorTwin
Zelf vakkenwand maken

DIY: vakkenwand (met stap voor stap uitleg)

Een vakkenwand stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik vertel jullie wat en waarom, maar leg ook stap voor stap uit hoe je zelf zo’n gave vakkenwand maakt!

Het idee: daarom wil ik een vakkenwand in huis

In de tijd dat ons huis gebouwd werd kon ik uren op internet doorbrengen om inspiratie op te doen voor het nieuwe huis. Ook bracht ik veel zondagmiddagen door met het lezen van woontijdschriften.

Op een van die zondagmiddagen las ik de vtwonen the best of DO IT YOURSELF (2014). In die vtwonen stond een projectje voor een vakkenwand. Ik was meteen fan en wist dat die vakkenwand er in het nieuwe huis MOEST komen. Maar het duurde nog erg lang voor we de sleutel zouden krijgen van het nieuwe huis en het project verschoof wat naar de achtergrond.

In de tussentijd zag ik regelmatig foto’s van @tanjavanhoogdalem op Instagram voorbij komen. Ook zij had een vakkenwand in haar nieuwe woning gemaakt. Voor mij weer extra motivatie om die vakkenwand op het to do-lijstje te plaatsen, want o wat vond ik het mooi bij Tanja. Voor wie Tanja nog niet volgt op Instagram, ga even een kijkje nemen op haar account. Haar huis is geweldig!

vakkenwand tanja van hoogdalem

Ik moest ondertussen nog geduld hebben voor mijn eigen vakkenwand. Er kwam toch meer kijken bij een nieuwbouwwoning dan gedacht en eerst moesten alle praktische dingen geregeld worden. Maar een paar maanden geleden was het dan toch eindelijk zover en kon ik aan de slag met de vakkenwand.

Werkwijze

Zo gezegd, zo gedaan. Want lieve meiden, het maken van die vakkenwand is helemaal zo moeilijk nog niet! Alles wat je nodig hebt is een paar houten latten, een zaag, een accuboormachine, schroeven en verf.

witte vakkenwand

In de VTwonen DIY staat een uitgebreide beschrijving hoe je de vakkenkast kan maken, maar ik zal het kort uitleggen.

Stappenplan

– Zet eerst de latten in de grondverf.

– Zaag daarna de verticale latten op maat. Hierbij hou je de hoogte tussen het plafond en de plinten aan.

– Zet deze latten met de accuboormachine vast in de muur. Ik heb de latten vastgezet in een gipswand. Als je een ander soort wand hebt kijk dan hoe je daar de latten het beste kan bevestigen. Je kiest zelf de breedte tussen de latten.

– Zaag nu per 2 verticale latten een aantal horizontale latten op maat. Je kan hierbij variëren in hoogte zodat er een speels geheel ontstaat. Ook deze latten zet je weer vast met de accuboormachine.

– Als laatste heb ik de muur en latten in dezelfde tint wit geverfd. Je kan hier natuurlijk ook mee variëren door de latten in een andere kleur te verven of de vakken in verschillende kleuren te verven.

– Tenslotte heeft mijn man de kieren tussen de latten en de muur afgekit. Dat is niet perse nodig, maar zorgt wel voor een extra mooi resultaat.

Ik ben best trots op dit project omdat ik het helemaal zelf heb gedaan. Manlief was even helemaal klaar met het klussen en had geen zin meer in de lijst met projectjes die ik had liggen. Behalve die kitrand dan, maar die heeft hij pas een half jaar later gedaan. Ik ben zelf met deze klus aan de slag gegaan en heb meteen geleerd dat ik meer kan dan dat ik dacht. De materialen voor het volgende projectje liggen dan ook alweer klaar…

vakkenwand in de studeerkamer

vakkenwand gezien in vtwonen

Wat vinden jullie van de vakkenwand? Zouden jullie ook zo’n wand in je eigen huis willen? En wil je nog meer inspiratie? Bekijk dan de sloophouten lambrisering die ik, samen met mijn man, gemaakt heb.

Liefs,
Ilse – InteriorTwin

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven