Een tijdje geleden liet ik jullie al vol trots zien hoe ik zelf mijn kantoor heb verbouwd en een eetkamerbank en industriële schuifdeur heb gemaakt. Ook de houten eettafel met stalen poten is zelfgemaakt. Het stappenplan om deze eettafel zelf te maken heb ik nog niet aan jullie laten zien. De hoogste tijd dus om deze ook met jullie te delen!

Zelf een industriële houten eettafel maken

Ik koos ervoor om zelf een eettafel te maken, omdat ik de tafels die ik tegenkwam veel te duur vond. Door de tafel zelf te maken was ik stukken goedkoper uit. Alleen de stalen poten was een investering. Als je heel handig bent dan kan je deze natuurlijk ook zelf maken, maar zo handig ben ik niet. Ik heb de stalen poten online besteld.

Het houten blad heb ik zelf gemaakt. Ik kocht vurenhouten steigerplanken bij de bouwmarkt. Let er bij het kopen van de steigerplanken op dat deze goed recht zijn. In de bouwmarkt zijn namelijk de planken soms nogal scheef, vooral als ze er al een tijdje staan. Ik heb ze één voor één uit het schap getrokken en de meest rechte planken uitgekozen.

Het is verstandig om de planken eerst enkele weken plat te laten liggen in huis voor je er iets mee gaat doen. Zo kunnen de planken aan de temperatuur wennen en verklein je de kans dat het hout daarna nog erg gaat werken. Hout is een natuurproduct en kan namelijk uit gaan zetten.

Benodigdheden voor het zelf maken van een eettafel

Stalen onderstel

– Steigerhouten planken. Ik kocht 5 vurenhouten steigerplanken en heb deze zelf nog gebeitst. Je kan er ook voor kiezen al kant en klaar geverfde planken te kopen.

Beits en verfbenodigdheden

– Schuurpapier

– Schroeven en boor

Stappenplan
  1. Zorg er eerst voor dat het stalen onderstel goed stofvrij is. Ook kan er nog wat olie en andere materialen op zitten. Bij het onderstel zat bij mij maar op drie plekken een gat om de schroeven in te bevestigen. Aangezien ik vijf planken had heb ik er eerst nog gaten bij gemaakt om alle planken goed te kunnen bevestigen.
  2. Nu is het tijd om de vurenhouten steigerplanken goed te schuren. Zorg ervoor dat er geen splinters meer achterblijven en het hout mooi glad wordt.
  3. Als het hout is geschuurd kan je de planken in de beits zetten. Doe dit voor beide zijden en vergeet ook de randen niet. Ook de stukken die je straks niet ziet moeten gebeitst worden.
  4. Voor je de planken aan het onderstel gaat bevestigen leg je eerst alle planken naast elkaar. Kijk goed welke planken het beste naast elkaar gelegd kunnen worden. Waarschijnlijk is geen één plank echt recht en door deze stap goed uit te voeren wordt je eettafel straks toch zo recht mogelijk. Als je echt niet wilt dat je eettafelblad niet 100% recht is kan je ook voor een kant en klaar blad kiezen. Je bent dan natuurlijk wel een stuk duurder uit.
  5. Draai nu alle planken zo om zodat het tafelblad als geheel op zijn kop ligt. Nu kan je het onderstel er ondersteboven op bevestigen en de schroeven gaan vast draaien. Zorg ervoor dat alle planken goed op zijn plek liggen. Kijk uit dat de schroeven niet te lang zijn zodat je door het hout heen boort. Ze moeten natuurlijk wel lang genoeg zijn zodat het hout goed vastzit aan het onderstel.
  6. Draai de tafel om als alle planken vastzitten. En je zelfgemaakte eettafel is klaar! Je kan de eettafel eventueel nog aflakken met een beschermende lak zodat vlekken niet in het hout kunnen trekken.
zelfgemaakte houten eettafel

Zoals je op bovenstaande foto ziet ligt de achterste planken niet helemaal recht. Deze heb ik weer losgehaald en met behulp van zware gewichten opnieuw vastgezet. Hierdoor zitten de planken weer een stuk rechter.

Hopelijk is dit genoeg uitleg voor nu, tijd om zelf aan de slag te gaan! Toch liever een nieuwe eettafel kopen? Bekijk dan deze tips voor het kopen van een eettafel.

Liefs,

Ilse

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan ook dit:

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie ontvangen? Meld je dan nu aan!
* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement