DIY: zelf een industriële houten eettafel maken | InteriorTwin
zelf houten eettafel maken

DIY: zelf een industriële houten eettafel maken

Een tijdje geleden liet ik jullie al vol trots zien hoe ik zelf mijn kantoor heb verbouwd en een eetkamerbank en industriële schuifdeur heb gemaakt. Ook de houten eettafel met stalen poten is zelfgemaakt.

Het stappenplan om deze eettafel zelf te maken heb ik nog niet aan jullie laten zien. De hoogste tijd dus om deze ook met jullie te delen!

Zelf een industriële houten eettafel maken

Ik koos ervoor om zelf een eettafel te maken, omdat ik de tafels die ik tegenkwam veel te duur vond. Door de tafel zelf te maken was ik stukken goedkoper uit. Alleen de stalen poten was een investering.

Als je heel handig bent dan kan je deze natuurlijk ook zelf maken, maar zo handig ben ik niet. Ik heb de stalen poten online besteld.

Het houten blad heb ik zelf gemaakt. Ik kocht vurenhouten steigerplanken bij de bouwmarkt. Let er bij het kopen van de steigerplanken op dat deze goed recht zijn.

In de bouwmarkt zijn namelijk de planken soms nogal scheef, vooral als ze er al een tijdje staan. Ik heb ze één voor één uit het schap getrokken en de meest rechte planken uitgekozen.

Het is verstandig om de planken eerst enkele weken plat te laten liggen in huis voor je er iets mee gaat doen. Zo kunnen de planken aan de temperatuur wennen en verklein je de kans dat het hout daarna nog erg gaat werken. Hout is een natuurproduct en kan namelijk uit gaan zetten.

Benodigdheden voor het zelf maken van een eettafel

 • Stalen onderstel
 • Steigerhouten planken. Ik kocht 5 vurenhouten steigerplanken en heb deze zelf nog gebeitst. Je kan er ook voor kiezen al kant en klaar geverfde planken te kopen.
 • Beits en verfbenodigdheden
 • Schuurpapier
 • Schroeven en boor

Stappenplan

 1. Zorg er eerst voor dat het stalen onderstel goed stofvrij is. Ook kan er nog wat olie en andere materialen op zitten. Bij het onderstel zat bij mij maar op drie plekken een gat om de schroeven in te bevestigen. Aangezien ik vijf planken had heb ik er eerst nog gaten bij gemaakt om alle planken goed te kunnen bevestigen.
 2. Nu is het tijd om de vurenhouten steigerplanken goed te schuren. Zorg ervoor dat er geen splinters meer achterblijven en het hout mooi glad wordt.
 3. Als het hout is geschuurd kan je de planken in de beits zetten. Doe dit voor beide zijden en vergeet ook de randen niet. Ook de stukken die je straks niet ziet moeten gebeitst worden.
 4. Voor je de planken aan het onderstel gaat bevestigen leg je eerst alle planken naast elkaar. Kijk goed welke planken het beste naast elkaar gelegd kunnen worden. Waarschijnlijk is geen één plank echt recht en door deze stap goed uit te voeren wordt je eettafel straks toch zo recht mogelijk. Als je echt niet wilt dat je eettafelblad niet 100% recht is kan je ook voor een kant en klaar blad kiezen. Je bent dan natuurlijk wel een stuk duurder uit.
 5. Draai nu alle planken zo om zodat het tafelblad als geheel op zijn kop ligt. Nu kan je het onderstel er ondersteboven op bevestigen en de schroeven gaan vast draaien. Zorg ervoor dat alle planken goed op zijn plek liggen. Kijk uit dat de schroeven niet te lang zijn zodat je door het hout heen boort. Ze moeten natuurlijk wel lang genoeg zijn zodat het hout goed vastzit aan het onderstel.
 6. Draai de tafel om als alle planken vastzitten. En je zelfgemaakte eettafel is klaar! Je kan de eettafel eventueel nog aflakken met een beschermende lak zodat vlekken niet in het hout kunnen trekken.
zelfgemaakte houten eettafel

Zoals je op bovenstaande foto ziet ligt de achterste planken niet helemaal recht. Deze heb ik weer losgehaald en met behulp van zware gewichten opnieuw vastgezet. Hierdoor zitten de planken weer een stuk rechter. Update: inmiddels heb ik de tafel 2 jaar in gebruik en met de kennis van nu zou ik toch een aantal dingen anders doen, bekijk mijn tips hier.

Hopelijk is dit genoeg uitleg voor nu, tijd om zelf aan de slag te gaan! Toch liever een nieuwe eettafel kopen? Bekijk dan deze tips voor het kopen van een eettafel.

Liefs, Ilse

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan ook dit:

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

7 gedachten over “DIY: zelf een industriële houten eettafel maken”

 1. Pingback: 8 tips voor een industrieel interieur met een klein budget! – Go Gracy DIY en Interieur blog

 2. Hi Ilse,

  Mag ik vragen wat de dikte en de afmetingen van de vurenhouten planken zijn? Ik wil mijn tafel ook zo gaan maken en dan niet breder dan 70cm maar je hebt zoveel keuze in diktes en breedtes van de planken.

  Ik hoor het graag!

  Groet,

  Deborah

  1. Hoi Ilse,

   Gave tafel! Ik heb via marktplaats een tafel waarvan ik de planken ga gebruiken voor mijn nieuwe tafel. Welke kleur beits heb je gebruikt voor het blad? En welke maat heb je aangehouden voor de poten, dezelfde maat als planken of smaller?
   Groetjes Maartje

   1. Hoi Maartje,

    Ik weet helaas niet meer precies welke beits ik heb gebruikt, maar volgens mij was dat een redelijk neutrale tint (iets van eiken of zoiets?). Het onderstel is 10 centimes smaller dan de planken.

    Heel veel succes!

    Groetjes,
    Ilse

 3. Pingback: kleurenpalet voor een industrieel interieur - nr.11 – ElsaRblog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven