DIY: een nieuwe look in de keuken met Azulejos tegels
overzicht keuken

DIY: een nieuwe look in de keuken met Azulejos tegels

Yes, ik heb weer een super leuke DIY om aan jullie te laten zien. Eentje waar ik totaal uit mijn comfortzone ging om iets nieuws te proberen: ik heb namelijk voor het eerst een wand betegeld.

Van te voren had ik, maar vooral ook mijn man, grote twijfels of ik dit wel zou kunnen. Maar het is gelukt hoor, en hoe! In deze blog laat ik jullie het resultaat zien en vertel ik je hoe ook jij aan de slag kan met Azulejos tegels.

Tegels op de keukenkastjes

Al een tijdje irriteerde ik mij ietwat aan onze keukenbar. Ik ben nog steeds super blij met de keuze voor een zwarte keuken. Alleen in combinatie met de zwarte shutters kijkt het soms toch wat kil.

Ik wilde eigenlijk wat anders, maar wist niet goed wat. Tegelijkertijd viel mijn oog op Pinterest en in de woonbladen steeds vaker op keukeneilanden en keukenbarren met een betegelde wand. Gelukkig was mijn man ook meteen enthousiast over het idee. Alleen dat zelf tegelen, dat zag hij niet zo zitten. Dat konden we beter uitbesteden.

Koppig als ik ben heb ik mijn man gelukkig toch kunnen overtuigen dat ik zelf de wand zou betegelen. Ik hou ervan, hoe spannend soms ook, om zelf dingen uit te proberen. Het resultaat is extra gaaf omdat ik weet dat ik extra blij met iets ben als ik het zelf gemaakt heb. Mijn oog was gevallen op Azulejos.

Dit zijn Spaanse handgemaakte tegels waarbij de randen niet kaasrecht zijn. Dat kwam mooi uit, want daarom maakt het ook niet uit als de tegels niet kaasrecht geplaatst worden en de ene voeg wat breder is dan de andere. Ideaal voor beginners!

Bij Designtegels bestelde ik 5 samples om een kleur uit te kiezen. De groentinten waren absoluut mijn favoriet, maar helaas wilde mijn man perse een witte tegel. Soms moet je compromissen sluiten en op voorwaarde dat ik dan wel nieuwe barkrukken mocht bestellen gingen we voor een witte vierkante Azulejos. En ik moet zeggen: ik ben nu hartstikke blij dat we voor wit zijn gegaan!

vintage barkrukken

Oorspronkelijk wilde ik ook de zijkanten van de bar betegelen, maar toen ik eenmaal aan de slag was bleek juist het contrast van zwart met witte tegels heel mooi. Ik heb uiteindelijk besloten om alleen de lange wand te betegelen.

Wil je ook zelf aan de slag met deze tegels? Ik leg je uit hoe ik het gedaan heb.

DIY: houten wand betegelen

Benodigdheden:

– Azulejos 13 x 13 cm

– Emmers om de lijm en voegmiddel in te mixen

– Tegellijm

– Voegmiddel

– Tegelsnijder

– Lijmkammen

– Tegelspons

– Voegkruisjes (eventueel)

– Mixer

Werkwijze:

– Zorg eerst dat de wand die je gaat betegelen goed schoon is. Dek de omgeving goed af en zet de benodigdheden alvast klaar. Tegellijm moet binnen een bepaalde tijd verwerkt worden, dus daarom is het belangrijk dat alles al klaar staat voor je deze gaat mengen zodat je direct aan de slag kan.

– Meng de tegellijm volgens de instructie. Zorg er ook hier weer voor dat alles goed is afgedekt, het beste kan je dit buiten doen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat als je eenmaal tegellijm in je tuintegels knoeit je dit er niet makkelijk uit krijgt…

tegellijm mengen

– Verdeel met de lijmkammen de tegellijm steeds over een klein oppervlakte. Zelf vind ik het het makkelijkst om met twee lijmkammen te werken i.p.v. één. Als de tegellijm over een oppervlakte is verdeeld kan je gaan tegelen. Duw de tegels goed in de lijm. Vergeet niet de voegkruisjes te gebruiken om de tegels op gelijke afstand van elkaar te plaatsen.

tegels zetten

– In de hoeken kan het zijn dat je tegels eerst op maat moet snijden. Gebruik hiervoor een tegelsnijder en volg de instructies.

– Als alle tegels geplaatst zijn moet je dit eerst minimaal 24 uur laten drogen. Ruim alles goed op, zodat je straks met voegen meteen aan de slag kan.

tegels plaatsen keuken

– Ook het voegmiddel heeft een beperkte verwerkingstijd. Zorg er dus voor dat je weer alles goed hebt klaargezet voor je aan de slag kan. Hierbij kan je ook weer het beste het voegmiddel buiten mengen.

– Breng het voegsel met een voegspaan diagonaal aan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit de moeilijkste stap vond. Misschien omdat de tegels bij mij niet 100 % recht zitten, maar ik had grote moeite het voegsel in de voeg te krijgen. Het eindresultaat is bij mij, van dichtbij, dan ook niet perfect, maar toch ben ik blij met het resultaat. Ik kreeg van Designtegels ook nog de tip om het voegsel dunner te maken, zoals met pannenkoekenbeslag, zodat het voegen een stuk makkelijker gaat. Dit ga ik zeker de volgende keer proberen!

– Verwijder het resterende voegsel met een tegelspons met water en maak alles schoon.

– Grote kans dat er een witte laag achterblijft. Dit krijg je niet schoon met water, maar juist met een droge doek.

– Tenslotte (dit gaat mijn man nog voor mij doen): voeg de randen af met kit.

ontbijtbar met tegels

Dit was weer een ‘eerste keer’ voor mij wat ik van mijn lijstje kan afstrepen. Niet de allermakkelijkste klus, maar het is gelukt! Ik heb de smaak te pakken, dus wie weer volgt er binnenkort nog wel een DIY hiermee.

Ik ben er super blij mee, zeker in combinatie met de nieuwe barkrukken. Na lang twijfelen tussen verschillende barkrukken koos ik uiteindelijk voor deze cognac barkrukken.

Wat vinden jullie van het resultaat? Bekijk ook deze originele ideeën voor tegels in huis voor nog meer inspiratie.

Liefs, Ilse

samenwerking bedrijven

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook:

diy betegel zelf je keuken - zelf tegels zetten

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

14 gedachten over “DIY: een nieuwe look in de keuken met Azulejos tegels”

  1. Echt zó mooi geworden!! En juist leuk dat ze niet allemaal even recht zitten, dat hoort echt bij deze tegeltjes vind ik. Lijkt mij ook fantastisch om een keer te proberen ??

  2. Wat leuk zeg ziet er heel mooi uit! Wij willen ook zoiets gaan doen.Heb je dus eigenlijk gewoon op de achterpanelen van je keukenkastjes getegeld? Of heb je hier nog een losse houten plaat overheen aangebracht?

    1. Dankjewel, wat leuk dat jullie er ook mee aan de slag willen! Ik heb direct op de achterpanelen getegeld. Op internet las ik wel dat het beter was op een losse plaat te tegelen, maar ik heb er tot nu toe nog geen problemen mee gehad 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven