Duurzaam wonen: met een paar aanpassingen milieubewust | InteriorTwin
kraan water besparen

Duurzaam wonen: met een paar aanpassingen milieubewust

Vandaag een gastblog van Joyce. Joyce blogt op Enjoycelife over leven met een chronische ziekte, gelukkig zijn en creativiteit. Een thema wat daarbij regelmatig terugkomt is duurzaamheid.

Tweedehands meubels, zo min mogelijk plasticverpakkingen gebruiken of zelf je verzorgingsproducten maken. Het zijn allemaal manieren om duurzaam te leven en ook nog eens het milieu sparen. Maar er zijn meer, kleine, aanpassingen waarmee je ongemerkt toch bespaart.

Het hoeft niet duur te zijn, want ook met dingen waar je niet meteen aan denkt, kan je al bijdragen aan een beter klimaat. De plastichoop wordt steeds groter, zeker in natuurgebieden waar het absoluut niet thuis hoort. Ook door duurzame kleding of interieurproducten te kopen maak je al het verschil.

Water besparen

Dit is een van de punten waarop de meeste mensen kunnen besparen. Even de kraan laten lopen als je tanden poetst, een lekker lange douche of een wasmachine laten draaien die niet vol zit… Het is zo verleidelijk, maar bedenk je eens hoeveel water hiermee wegspoelt.

Met een waterbesparende douchekop en een inlegringetje of speciaal mondstuk, kun je al snel liters water besparen! Tijdens een douchebeurt kan dit al gauw 10 liter water, terwijl zo’n douchekop al vanaf €9 te koop zijn. Een ringetje in de gewone kraan is te krijgen vanaf €1,75 en bespaart zo’n 3000 liter per jaar! *

Water opvangen

Water opvangen is ook een goede manier om water te besparen. Wanneer je gaat afwassen, loopt er eerst koud water weg. Hetzelfde geldt voor douchen. Maar met dat water kan je weer eten koken, planten water geven of groenten mee wassen.

Zonnepanelen

Heb je een eigen huis? Dan zijn zonnepanelen een goede bespaar tip. Het is duurder dan de tip hierboven, maar tegenwoordig al een stuk goedkoper dan jaren terug. Daarnaast, je kunt ze sinds kort ook huren! Met deze panelen op je dak, wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit.

Per jaar bespaar je daardoor honderden euro’s op je energierekening, je kunt het namelijk vergelijken met een rente van 6% op je spaarrekening. Bovendien is het schone energie, waardoor er minder fossiele brandstoffen nodig zijn.

De opbrengst is afhankelijk van een aantal factoren: de leeftijd van je panelen, hoeveel je er hebt en welk soort. Maar ook hoe ze geplaatst zijn, wat de weersomstandigheden zijn en achterblijvend vuil.

Elektriciteit besparen

Er zijn nog meer manieren om geld te besparen, met de komende aanpassingen bespaar je al snel €500**. Zit je er klaar voor? Het is namelijk echt simpel:

  • Ontdooi je vriezer, dit scheelt heel veel in verbruik, want je vriezer hoeft minder hard te werken
  • Gebruik een thermoskan, want een waterkoker en koffiezetapparaat zijn stroom vreters.
  • Ze je apparaten helemaal uit en stekkers eruit! Doe je dit niet, dan blijven ze stroom verbruiken.
  • Vervang je oude koelkast. Oude koelkasten kosten meer energie én geld. Dit geldt ook voor televisies, wasmachines of vriezers. Wacht niet per sé tot ze af zijn. Hiermee bespaar je tot €40 per jaar!
  • In plaats van een wasdroger kan je ook gebruik maken van een waslijn of droogmolen. Hiermee bespaar je al snel €88 per jaar. Wil je écht een droger, kies dan een waterpompdroger. Ook kan je wasdrogerballen gebruiken voor een kortere droogtijd.
  • Van gloeilamp naar ledlamp, bespaart ook veel geld. Lampen zijn de grootste stroomverbruiker. Heb je ledlampen, laat dan alsnog de lampen niet onnodig aanstaan. Dit levert tot €130 per jaar op. Lees ook deze tips voor milieubewuste verlichting.
  • Een was op 30 graden wassen is de helft goedkoper dan 60 graden en een kwart goedkoper dan 40 graden! Je was wordt er echter net zo schoon van. Vieze was op de economische stand duurt vaak langer om het ook goed schoon te krijgen. Je bespaart er niet heel veel mee, maar het is toch weer €

Hoe ik zelf bespaar in huis

Helaas ben ik niet in bezit van een eigen huis, hierdoor kan ik geen zonnepanelen aanschaffen. Mocht dit wel zo geweest zijn, dan zou ik zeker uitzoeken of het uit kan. Daarnaast zou ik beter mijn best kunnen doen met het helemaal uitzetten van apparaten, want die blijven nu veel op stand-by staan. Maar wat doe ik dan wel?

Regelmatig ontdooi ik mijn vriezer. Omdat ik alleen een klein vakje heb duurt het vaak maximaal een uurtje voor al het ijs eruit is. Daarnaast was ik bijna altijd op 30 graden, behalve handdoeken, die was ik meestal op 60, maar soms ook op 95 graden. Dat geeft me toch een fijner gevoel.

Een wasdroger heb ik niet, dit vind ik onnodig. Het kost super veel energie en ondanks dat ik het best handig vond in Berlijn, vind ik het net zo makkelijk om het even aan de waslijn te hangen. Met de hoge temperaturen van een paar weken terug was het dan ook binnen een halve dag droog.

Van huis uit heb ik geleerd kort te douchen. Hierdoor ben ik, als ik mijn haar was, maximaal 5 minuten bezig. Wanneer ik niet mijn haar doe kan ik nog sneller klaar zijn. Dat wil echt niet zeggen dat ik het niet af en toe wel lekker vind om langer te douchen hoor, maar dat is dan alsnog zo’n 10 minuten, haha.

Zoals je ziet ben ik al best bewust bezig.
Hoe bespaar jij in je woning? Ga je nieuwe manieren toepassen?

X Joyce

www.enjoycelife.nl

* Bron: www.water.nl

** Bron: www.hier.nu

Nog meer tips voor duurzaam wonen bekijken? Lees dan ook hoe je je terras duurzaam kan verwarmen.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven