Ik heb weer een super leuke DIY gemaakt! Ik had nog een stapel lontwol in huis liggen en wist niet goed wat ik ermee moest doen. Tot ik op Pinterest een leuke DIY tegenkwam om een rond vloerkleed van lontwol te haken. Het is eigenlijk heel simpel, in feite ga je een vloerkleed haken alleen dan met lontwol i.p.v. met draad of zpaghetti wol. In deze blogpost laat ik jullie het resultaat zien en vertel ik hoe je ook zelf zo’n gaaf vloerkleed kan maken.

met lontwol haken

zelfgemaakt vloerkleed van lontwol gehaakt

Ik heb het vloerkleed in de slaapkamer bij het bed gelegd. Elke ochtend stap ik nu op het zachte vloerkleed i.p.v. op de koude vloer. Dat is nog eens lekker wakker worden! Lontwol is gevoelig materiaal. Het is daarom minder geschikt om in bijvoorbeeld de woonkamer te gebruiken of in een ruimte waar kinderen en huisdieren er makkelijk bij kunnen. Jackie, onze hond, is bijvoorbeeld gek op het vloerkleed en begint zodra ze even in de slaapkamer mag er gelijk aan te trekken. Je snapt dat dat natuurlijk niet de bedoeling is!

DIY

Benodigdheden:

 • Lontwol. De hoeveelheid hangt af van hoe groot het vloerkleed gaat worden. Ik gebruikte ongeveer 4 kilo voor mijn vloerkleed.

Werkwijze:

Ik heb het vloerkleed gemaakt n.a.v. de video van ExpressionFiberarts. Als je nog weinig ervaring met haken hebt is het handig eerst deze video te bekijken. Je hebt geen haaknaald nodig en kan haken door gebruik te maken van beide handen.

 • Maak eerst een opzetlus.
 • Haak hierin 2 losse.
 • Haak een magic loop door in de opzetlus 6 vaste te haken.
 • Begin vervolgens aan je tweede rij door in elke vaste (pak hierbij de achterste draad) 2 nieuwe vaste te haken. Je hebt nu 12 vaste.
 • Vanaf nu vermeerder je elke rij met 6 vaste, net zolang tot je vloerkleed groot genoeg is. Dit ziet er als volgt uit:
  • rij 3: 2 – 1 – 1 – 2 – 1 – enz (je hebt aan het einde 18 vaste)
  • rij 4: 2 -1 – 1 – 1 – 2 – 1 -1 -1 enz (je hebt aan het einde 24 vaste)
  • rij 5: 2 – 1 -1 -1 -1 – 2 – 1 – 1 -1 – 1 enz (je hebt aan het einde 30 vaste)
  • enz
 • Maak aan het einde twee halve vaste om je vloerkleed af te hechten.

vloerkleed van lontwol maken slaapkamer

En klaar is je vloerkleed! Laten jullie het weten als je ook aan de slag gaat met deze DIY? ik vind het altijd leuk om een foto te zien!

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook:

zelf rond vloerkleed haken van lontwol

Wil jij de wekelijkse wooninspiratie in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan!


* Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van de wekelijkse wooninspiratie. Je kunt je ten aller tijde uitschrijven. Bekijk voor meer informatie ook de disclaimer en privacy statement

 

Disclaimer: InteriorTwin.com maakt gebruik van affiliate links. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links. Ik link alleen naar producten die ik vertrouw en waarvan ik denk dat jij ze ook interessant vind.