DIY: rond vloerkleed haken van lontwol |InteriorTwin
vloerkleed van lontwol haken

DIY: rond vloerkleed haken van lontwol

Ik heb weer een super leuke DIY gemaakt! Ik had nog een stapel lontwol in huis liggen en wist niet goed wat ik ermee moest doen. Tot ik op Pinterest een leuke DIY tegenkwam om een rond vloerkleed van lontwol te haken.

Het is eigenlijk heel simpel, in feite ga je een vloerkleed haken alleen dan met lontwol i.p.v. met draad of zpaghetti wol. In deze blogpost laat ik jullie het resultaat zien en vertel ik hoe je ook zelf zo’n gaaf vloerkleed kan maken.

met lontwol haken
zelfgemaakt vloerkleed van lontwol gehaakt

Ik heb het vloerkleed in de slaapkamer bij het bed gelegd. Elke ochtend stap ik nu op het zachte vloerkleed i.p.v. op de koude vloer. Dat is nog eens lekker wakker worden! Lontwol is gevoelig materiaal.

Het is daarom minder geschikt om in bijvoorbeeld de woonkamer te gebruiken of in een ruimte waar kinderen en huisdieren er makkelijk bij kunnen.

Jackie, onze hond, is bijvoorbeeld gek op het vloerkleed en begint zodra ze even in de slaapkamer mag er gelijk aan te trekken. Je snapt dat dat natuurlijk niet de bedoeling is!

DIY

Benodigdheden:

 • Lontwol. De hoeveelheid hangt af van hoe groot het vloerkleed gaat worden. Ik gebruikte ongeveer 4 kilo voor mijn vloerkleed.

Werkwijze:

Ik heb het vloerkleed gemaakt n.a.v. de video van ExpressionFiberarts. Helaas is deze video inmiddels offline gehaald, maar als je weinig ervaring hebt met haken is het handig om eerst een filmpje met (lontwol) haken te bekijken. Je hebt geen haaknaald nodig en kan haken door gebruik te maken van beide handen.

 • Maak eerst een opzetlus.
 • Haak hierin 2 losse.
 • Haak een magic loop door in de opzetlus 6 vaste te haken.
 • Begin vervolgens aan je tweede rij door in elke vaste (pak hierbij de achterste draad) 2 nieuwe vaste te haken. Je hebt nu 12 vaste.
 • Vanaf nu vermeerder je elke rij met 6 vaste, net zolang tot je vloerkleed groot genoeg is. Dit ziet er als volgt uit:
  • rij 3: 2 – 1 – 1 – 2 – 1 – enz (je hebt aan het einde 18 vaste)
  • rij 4: 2 -1 – 1 – 1 – 2 – 1 -1 -1 enz (je hebt aan het einde 24 vaste)
  • rij 5: 2 – 1 -1 -1 -1 – 2 – 1 – 1 -1 – 1 enz (je hebt aan het einde 30 vaste)
  • enz
 • Maak aan het einde twee halve vaste om je vloerkleed af te hechten.

En klaar is je vloerkleed! Laten jullie het weten als je ook aan de slag gaat met deze DIY? ik vind het altijd leuk om een foto te zien! Een rond vloerkleed staat mooi en is praktisch, bekijk ook eens deze voordelen van een rond vloerkleed in huis.

Liefs, Ilse

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan ook:

zelf rond vloerkleed haken van lontwol

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

4 gedachten over “DIY: rond vloerkleed haken van lontwol”

 1. Hoi, wat is de diameter van jouw kleed? Ik wil een kleed van 150cm diameter maken maar heb geen idee hoeveel lontwol ik daarvoor nodig heb. Oh en het linkje naar de uitleg video werkt niet meer. Groetjes Irene

  1. Hoi Irene, dat is een goede vraag! Ik heb dit kleed bijna 4 jaar geleden gemaakt en helaas heb ik deze niet meer vanwege een ongelukje door onze hond… Ik gok dat de diameter ongeveer 1 a 1.20 meter was. En dankjewel voor het melden, ik heb de link naar het filmpje verwijderd. Heel veel succes met je vloerkleed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven