Vandaag staat er een gastblog van Annelies online. Annelies woont met haar gezin op een woonboot in Amsterdam. Op haar blog Dirksdotter schrijft ze over Scandinavisch wonen, kids musthaves, makkelijke DIY’s en uitjes. Ook kan je Annelies volgen op Instagram en Facebook.
Wij wonen op een woonboot. Niet aan de Amstel, wel in Amsterdam. Het leven op een woonboot spreekt bij anderen altijd tot de verbeelding. Want beweegt het niet te veel? Kan de boot ook zelf varen? Hebben jullie hem zelf gemaakt? Vind je het niet eng met Scott en Skye? Vandaag geef ik jullie het antwoord op die vragen!
Het ontwerp van de woonboot: een beetje van onszelf en een beetje van…
Aan de dijk in Amsterdam Noord waar ik ben opgegroeid kochten we een oud, verkrot woonbootje. Doordat het bootje in slechte staat was, konden we de ligplaats relatief goedkoop aankopen en bleven er budget over voor het bouwen van een nieuwe woonark.
We hadden de woonboot ontworpen door Piet Boon wel zien liggen en lieten ons voor het exterieur van de woonboot door dat prachtige exemplaar inspireren. We gingen voor een gevel van red cedar hout in een oranjebruine kleur met een stoer zinken dak. Ook over de indeling van de woonboot waren het meteen met elkaar eens: we wilden beneden de maximale maten die op onze ligplaats toegestaan waren, benutten. Het woongedeelte moest zo groot mogelijk worden en zo min mogelijk verdeeld door een gang en verschillende kamers.
Daarom kozen we voor een ‘blok’ in het midden van de kant die aan de tuin grenst waarin een compacte hal, trap naar de slaapverdieping en toilet zich bevinden. Loop je door de klapdeuren naar binnen, dan kom je meteen in het eetgedeelte met een grote eettafel. Ga je naar rechts dan kom je in de keuken. Ga je naar links, dan kom je in de woonkamer met daarachter een speelhoek.
Om het contact met het water niet te verliezen, kozen we op de begane grond voor ramen die allemaal tot de grond komen. Dat geeft ook super veel licht! Zelfs op druilerige dagen is het heerlijk in huis. Omdat we volgens het bestemmingsplan maar maximaal 140m2 woonoppervlakte mochten hebben, kozen we ervoor de bovenverdieping niet helemaal door te trekken. Zo ontstond er een vide van zo’n zes meter hoog boven de woonkamer. Heerlijk die ruimte!
Klassieke buitenkant, scandi-boho interieur
Hoewel de buitenkant van onze woonboot vrij klassiek is, is ons interieur dat absoluut niet. Ik denk dat je ons interieur het beste kan omschrijven als een mix van Scandinavisch en bohemien wonen. De basis is rustig: witte muren en een vloer in een vergrijsde groene tint. In de accessoires en meubelen zie je meer kleur terugkomen. Zo hebben we een roze fauteuil, veel kleurrijke kussens en een kleed met een tof patroontje. Om te zorgen dat het Scandinavische interieur niet te kil wordt heb ik bewust gekozen voor een gezellig kleed en heb ik her en der wat rotan items terug laten komen.
Beweegt het?
Nee hoor, dat valt reuze mee. We zijn behoorlijk breed dus er moet een flinke storm zijn willen we gaan bewegen. Sinds kort liggen we zelfs vast met palen in plaats van alleen spanbanden. Nu komen we helemaal niet meer van onze plek 😉 De woonboot is gebouwd op een betonnen bak. Die kan dus niet zelf varen maar moet geduwd of getrokken worden. Zo is de boot helemaal vanuit Lelystad naar Amsterdam gekomen. En of ik het eng vind met de kids? Nee, eigenlijk helemaal niet. Ik ben er zelf ook opgegroeid en de tuin van mijn ouders was lang niet zo goed afgezet als die van ons. We hebben de toegang tot het water met hoge hekken afgesloten. Dat geeft veel rust en kunnen de kids lekker spelen in de tuin!
Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook:
- Roze in je interieur: van roze muur tot roze meubels in huis
- Make-over: binnenkijken bij Elles
- Liefde voor HAY – mijn favorieten
Deel dit artikel of sla het op: