Last van een winterdip? Pas deze verlichting trucs toe in huis
verlichting donkere dagen

Last van een winterdip? Pas deze verlichting trucs toe in huis

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben wel klaar met de winterdip en kan niet wachten op de lente. Gelukkig worden de dagen nu snel wat langer, maar juist de laatste loodjes wegen vaak het zwaarst. Ik hoor veel mensen om mij heen die wel toe zijn aan een beetje meer daglicht en verlangen naar het voorjaar, dus ik ben zeker niet de enige die toe is aan de lente.

Met de verlichting trucs uit dit artikel haal je wat extra licht in huis. Zo wordt het makkelijker de donkere dagen door te komen en is het weer lente voor je het weet.

Opstaan met natuurlijk licht

Deze verlichting tip tegen de winterdip pas ik zelf al jaren toe. Onze wekker is een Wake Up Light wekker. Ongeveer een half uur voor de wekker afgaat gaat er een klein rood lampje branden. In 30 minuten verandert dit zwakke rode licht langzaam naar fel wit licht, waardoor het net lijkt of de zon opkomt.

Hierdoor wordt je natuurlijker wakker dan als de wekker opeens in het donker met veel herrie afgaat. Als onze wekker afgaat klinken er fluitende vogels, maar vaak ben ik dan net al uit mijzelf wakker geworden en word ik niet door het geluid gewekt. Sinds wij deze wekker gebruiken sta ik een stuk makkelijker op en voel ik mij in de ochtend meteen energieker.

Zorg voor voldoende sfeerverlichting

Wist je dat direct en fel licht van bijvoorbeeld spotjes en plafondlampen in de winter ervoor kunnen zorgen dat je de winterdip juist extra ervaart? Het contrast met de donkere dagen is namelijk erg groot, waardoor de overgang heftiger kan worden ervaren. Warm en dimbaar licht is zachter en warmer en voelt op dit soort dagen prettiger aan.

Zelfs overdag heb ik op de donkerste dagen vaak verlichting aan, maar ik kies dan wel bewust voor warm licht omdat dit prettiger oogt. Ook sfeerverlichting als tafellampen en vloerlampen zijn op dit soort dagen (overdag) beter dan kille plafondverlichting. Gelukkig kan je ook hierbij voor de duurzame optie van led verlichting kiezen, want deze is ook gewoon in warm licht en vaak zelfs dimbaar te koop, zoals bijvoorbeeld bij Ledwereld.nl.

winterdip verlichtingshack

Maak het gezellig met kaarsen

Van deze donkere dagen kan je maar beter het beste maken toch? Probeer in deze tijd van het jaar wat rustiger aan te doen en ‘s avonds lekker op de bank te kruipen met een warme kop thee.

Steek er gezellig wat kaarsen bij aan, dit staat niet alleen sfeervol maar zorgt ook voor extra verlichting. Voor je het weet is het weer voorjaar en bruis je weer van de energie om er op uit te trekken, dus dit is een goed moment om wat tijd voor jezelf te nemen en het gezellig te maken in huis.

Zelf voel ik mij al snel wat beter door wat rust te nemen en het gezellig in huis te maken met sfeervolle geurkaarsen (soms steek ik er ook een geurdiffuser bij aan) en wat lekkers erbij.

verlichtingtip winter

Natuurlijk is er nog meer wat je kan doen tegen een winterdip. Ga lekker naar buiten voor wat frisse lucht en voldoende daglicht, zorg voor voldoende slaap en probeer zo gezond mogelijk te eten. Deze dingen zijn altijd belangrijker, maar in deze maanden nog net even wat belangrijker.

Heb jij nog een tip tegen de winterdip?

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog
last van een winterdip? Pas deze verlichtingstrucs toe in huis

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Last van een winterdip? Pas deze verlichting trucs toe in huis”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven