De opruimchallenge: 496 stuks opruimen in 31 dagen - start met ontspullen

De opruimchallenge: 496 stuks opruimen in 31 dagen

Op 1 mei 2020 startte ik samen met de members aan de challenge ‘ruim je huis op in 31 dagen’. In 31 dagen zijn wij aan de slag gegaan met het opruimen van maar liefst 496 spullen!

(Meedoen aan deze challenge is inmiddels niet meer mogelijk)

Hoe is dit bevallen? En ben ik blij met het resultaat? Ik vertel je er graag alles over.

De opruimchallenge: wat is het?

Een begin maken aan opruimen is voor de meeste mensen niet zo lastig, maar echt doorzetten en eens goed het hele huis aanpakken wel.

Maar wat nu als je het samen kan doen? Elke dag tips en motivatie ontvangt? En weet dat je het niet alleen doet?

Je zult zien, dan is het een stuk makkelijker!

In de challenge ‘ruim je huis op in 31 dagen’ krijg je 31 dagen lang een video met tips en motivatie om aan de slag te gaan. Op dag 1 begin je met het opruimen van 1 stuk, dag 2 2 stuks en zo verder tot op dag 31 31 stuks. Zo ruim je in totaal 496 spullen op.

Door rustig te beginnen kom je langzaam in de ‘flow’ en wordt het opruimen een stuk makkelijker. Gaandeweg worden keuzes wat wel en niet wegkan eenvoudiger en durf je beslissingen te nemen die je normaal niet zou kunnen maken.

Daarnaast gaat er een goede voorbereiding aan vooraf, waarin je handige tips en tools krijgt om gemotiveerd en met de juiste tools van start te gaan. Zo hoef je niet één van de meest gemaakte fouten bij het opruimen te maken.

huis opruimen ontspullen challenge

Hoe is de opruimchallenge bevallen?

In het begin jeukten mijn handen om meer op te ruimen en wilde ik graag sneller van start. Maar omdat ik wist dat dit juist een valkuil is, te snel van start gaan en halverwege stranden, heb ik mij goed aan het opruimschema gehouden.

De eerste dagen koos ik er vooral voor om grote voorwerpen op te ruimen, zodat ik wel snel resultaat zag. Ook had ik in het begin nog voldoende tijd om alles op Marktplaats te zetten.

Naarmate de challenge vorderde was dat wat lastiger, dus ik heb bewust in de eerste dagen de dingen die ik dacht te kunnen verkopen opgeruimd.

Vanaf een dag of 12 kreeg ik het soms wat zwaarder. Mijn motivatie zakte op momenten, omdat ik moeilijkere keuzes moest maken. En het is natuurlijk logisch dat de ene dag de motivatie hoger is dan de andere dag.

Maar die zware momenten duren nooit lang. Het delen van elkaar struggles, maar ook juist de dingen die goed gaan, zorgen ervoor dat we gemotiveerd de challenge door zijn gekomen. Dat is de kracht van deze challenge, dat je het niet alleen doet.

En ook de resultaten die ik in huis zag (dag rommelkamer!) zijn een motivatie op zich. In totaal heb ik denk ik 3 of 4 dagen gehad dat ik het zwaarder had.

De meeste dagen vielen gelukkig heel erg mee en ik kwam al snel in een flow van opruimen terecht. Ik ben al een paar jaar bezig met opruimen en ontspullen, maar ik heb nog nooit zoveel meters gemaakt als tijdens deze challenge.

Dit voelt ontzettend goed en ik ben zo blij dat ik de opruimchallenge gestart ben. Niet alleen heb ik veel meer ruimte in huis en in de kasten, maar ook in mijn hoofd voelt het een stuk opgeruimder en ervaar ik meer rust dan eerst.

Als member is het mogelijk om elke dag vragen te stellen, maar ook te laten weten hoe het gaat met de challenge. En wat ik super leuk vind is dat ik veel berichtjes van members heb gekregen hoe ze de challenge ervaren.

Niet alleen wat er tegen zit, maar ook wat er juist goed gaat om elkaar te motiveren wordt gedeeld. Wat komt er eigenlijk keer op keer terug? Een gevoel van rust en opluchting dat er eindelijk afscheid genomen wordt van spullen.

En alhoewel het dagelijks opruimen naarmate de challenge vordert soms best lastig kan zijn, zeker als je al eerder veel hebt opgeruimd, herkent iedereen het gevoel dat het steeds makkelijker wordt om de keuze te maken spullen op te ruimen.

Juist omdat je er dagelijks mee bezig bent wordt het makkelijker keuzes te maken die je normaal niet zou durven maken en is je huis opgeruimder dan ooit.

Ik merk dat deze challenge nog maar het begin is en dat ik nu, een week na de challenge, nog steeds heel veel dingen zie die ik wil opruimen. Het grappige is dat ik deze dingen nooit zou durven wegdoen als ik niet aan deze challenge zou zijn begonnen.

Steeds vaker kies ik ervoor alleen de dingen te houden waar ik echt gelukkig van word. Niet alleen ontstaat er zo meer ruimte in huis, maar ook voel ik mij (nog) gelukkiger in huis.

Ook merk ik dat ik nog minder de behoefte heb om nieuwe dingen te kopen. Als ik toch iets koop doe ik dat veel minder in een impuls, maar weloverwogen, zodat ik echt een goede keuze maak.

Het grappige is dat zelfs mijn man anders tegen spullen aankijkt. Aan het begin was hij niet zo enthousiast over de opruimchallenge, want was het wel echt nodig om spullen op te ruimen? We hebben toch ruimte genoeg?

Tijdens de challenge heeft hij af en toe meegeholpen met opruimen en zag hij dat we veel spullen nooit meer gebruiken. Ook nu heeft hij nog plannen om verder op te ruimen. Ook van andere members hoor ik dat gaandeweg hun gezinsleden ook enthousiast werden en zijn gaan meehelpen.

Naast dat we minder nieuwe spullen kopen, zijn we tijdens de challenge ook meer over hergebruik gaan nadenken en hebben spullen verrassende nieuwe functies gekregen. Een opbergmand als plantenbak, oude restmaterialen als kapstok en meer van dit soort voorbeelden.

De opruimchallenge: heb ik spijt van mijn keuzes?

Heb ik spijt van spullen die ik heb opgeruimd? Nee, totaal niet!

Ben ik bang dat ik later wel spijt ga krijgen? Geen denken aan.

Zou ik ook zoveel hebben opgeruimd als ik een weekend goed zou hebben opgeruimd? Zeker weten van niet, ik heb veel spullen weggedaan die ik tijdens eerdere rondes al meerdere keren in mijn handen heb gehad en toen nog geen keuze durfde te maken.

Ben ik klaar met opruimen? Nee, ik zit nu in een lekker flow! Alhoewel ik niet dagelijks meer een x aantal stuks ga opruimen, ga ik zeker nog verder.

Ben ik blij dat ik gestart ben met de challenge ‘ruim je huis op in 31 dagen’? Zeker weten! Ik zou zonder deze challenge nooit zover zijn gekomen.

Zelf denk ik er al voorzichtig over na om deze challenge in oktober nog een keer te doen. Als member heb je trouwens ook onbeperkt toegang tot de challenge en kan je dus meerdere keren meedoen. Je blijft onbeperkt toegang houden tot alle video’s.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven