Welke van deze 5 fouten maak jij bij het opruimen?
opruimen fouten voorkomen

Welke van deze 5 fouten maak jij bij het opruimen?

Ben jij er klaar voor om het huis op te ruimen? Voor je aan de slag gaat is het goed om eerst deze 5 veelgemaakte fouten bij het opruimen door te lezen. Zo kan je goed voorbereid aan de slag en weet je waar je op moet letten bij het opruimen van je huis.

Er is niet één beste methode voor het opruimen van je huis. Zo ruimt de één het beste op aan de hand van de Marie Kondo methode, terwijl dit voor een ander juist totaal niet werkt.

Toch zijn er een aantal valkuilen bij het opruimen die bij veel mensen terugkomen. Benieuwd naar deze valkuilen?

1. Zonder plan van aanpak aan de slag

Misschien denk jij wel op een zondag: ‘Ik ga nu aan de slag. Ik heb genoeg van alle rotzooi en ga nu dingen weggooien’. Grote kans dat je aan het einde van de dag hevig gefrustreerd tussen een stapel spullen zit en dat de bende nog groter lijkt dan normaal.

Toen ik voor het eerst serieus ging opruimen gebeurde mij dit ook. Ik begon met opruimen in de hobbykamer. Tijdens het opruimen van de lades kwam ik allemaal half afgemaakte projectjes tegen waar ik meteen enthousiast van raakte. Hier wil ik mee verder!

Aan het einde van de middag had ik nog geen halve vuilniszak vol spullen verzameld, maar wel hobbyprojectjes waar ik nog maanden werk aan zou hebben.

Dit had ik kunnen voorkomen door eerst een plan van aanpak te maken. Een handige lijst met welke ruimtes en welke kasten opgeruimd moeten worden. Door deze daarna in te delen van makkelijk naar moeilijk heb je een handig opruimschema.

Onderwerpen waarbij emotie komt kijken, zoals hobbyspullen, fotoboeken en kinderkleding, zijn het moeilijkst en bewaar je voor het laatst. De 20 spullen uit dit artikel zijn makkelijk om mee te beginnen met opruimen, omdat hier nauwelijks emotie bij komt kijken.

Inmiddels heb ik een handig boekje met lijstjes waarin ik bij hou wat ik in welke volgorde wil opruimen. Elke keer dat ik weer een onderwerp doorstreep geeft een heerlijk gevoel!

Ook met deze tips ga je een stuk beter van start met opruimen.

2. Twijfelgevallen houden

Zeker als je voor het eerst gaat opruimen kan het lastig zijn om spullen weg te doen. Want wie weet komt het ooit nog van pas. Zul je net zien dat je die serveerschaal die al jaren ongebruikt in de kast hebt staan hebt weggedaan, terwijl hij met Pasen goed van pas komt.

Ik snap je twijfel. Ook ik vond het in het begin lastig om spullen weg te doen. Maar hoe meer je opruimt, hoe makkelijker het wordt om dingen weg te doen. En het geeft zo’n fijn gevoel om geen overvolle kasten meer te hebben, echt waar.

Zelf geloof ik ook niet in minimalisme, maar wel in alleen spullen bewaren die nog echt nut hebben of waar ik blij van word. Vraag jezelf dus af hoe lang geleden het is dat je iets hebt gebruikt. Is dat langer dan een jaar geleden? En ga je het in de komende drie maanden ook niet gebruiken? Doe het dan meteen weg.

De keren dat ik iets heb weggedaan om er vervolgens achter te komen dat ik het toch nog kon gebruiken zijn op 1 hand te tellen. En daar was altijd wel een oplossing voor.

Of ik vond een alternatief voor het voorwerp of ik leende het bij buren of kennissen . Ik heb dus nog nooit spijt gehad of iets opnieuw moeten kopen, omdat ik iets weg heb gedaan.

Vind je het zonde om spullen weg te doen? Bang dat ze op de vuilnisberg belanden? Zelf zet ik het liefst spullen gratis af te halen op Marktplaats of Facebook. De blijdschap van mensen die deze spullen ophalen en de verhalen die ze vertellen waarom zij deze spullen nog kunnen gebruiken zijn vaak zo dankbaar.

Mocht ik nog enige twijfel voelen dan verdwijnt deze twijfel altijd op dit moment.

opruimen cursus challenge hulp

3. Alles op Marktplaats verkopen

Vind jij het lastig om dingen weg te doen omdat ze veel geld hebben gekost? Heb je het gevoel geld weg te gooien door iets naar de kringloopwinkel te brengen of gratis weg te geven?

Natuurlijk is het slim om de wat grotere en duurdere spullen op Marktplaats te verkopen. Maar is dat ook zo voor de kleinere spullen? Ga eens na hoeveel tijd je kwijt bent aan iets op Marktplaats zetten, het onderhandelen over de prijs om er vervolgens achter te komen dat de koper weer niet komt opdagen. Is dit niet zonde van je tijd?

Als je het echt lastig vind om spullen gratis weg te geven verzamel dan alles om een keer op de rommelmarkt te gaan staan. Maar spreek wel met jezelf af dat alles wat je aan het einde van de dag niet verkocht hebt alsnog weggaat.

En natuurlijk moet je niet allerlei nieuwe dingen van de rommelmarkt mee naar huis nemen, dus blijf veilig achter je eigen kraampje staan!

opruimen meest gemaakte fouten

4. Familieleden zijn geen excuus

Een man die het nut niet inziet van ontspullen. Kinderen die geen zin hebben om op te ruimen. Dit zijn veelgehoorde redenen om niet te gaan opruimen. Maar zo gebeurd er natuurlijk nooit wat.

Als je gezin niet mee wilt helpen begin dan zelf met de spullen waarbij je geen rekening hoeft te houden met een ander. Een kleine vooruitgang is beter dan geen vooruitgang. Opruimen is aanstekelijk, dus misschien gaan je familieleden wel helpen als ze je aan het werk zien. En soms ook niet.

Zelf liep ik bijvoorbeeld vast bij het opruimen van boeken. Ik had mijn boeken voor 90 % weggedaan en daarvoor in de plaats deze e-reader gekocht. De helft van de boekenplanken waren leeg, maar de andere helft stond nog vol met boeken waar mijn man nooit naar omkeek.

Op een zondagmiddag heb ik alle boeken van de plank gehaald en in een doos gestopt. Daarna heb ik de boekenplanken van de muur verwijderd en mijn man verteld dat ik in een kast nog een lege plank had waar hij zijn boeken op kon zetten. Ik heb hem niet gevraagd boeken weg te gooien, maar wel om ze opnieuw op zijn plek te zetten. Nu moest mijn man wel naar zijn boeken kijken.

En alhoewel hij niet net als mij 90 % van zijn boeken heeft opgeruimd, zijn het er nu wel een stuk minder. Hij bedankte mij achteraf voor dit duwtje in de rug en helpt nu soms mee met opruimen. Wel in zijn eigen tempo, maar het is een begin.

5. Vergeten een doel te stellen

Weet jij waarom je bent begonnen met opruimen? Je bent het vast niet zomaar gaan doen. Wat is voor jou de reden? Is dit omdat je minder tijd aan het huishouden wilt besteden en met minder spullen dit kan bereiken? Niks meer kan terugvinden door overvolle kasten? Of een andere reden?

Voor mij is het deels dat ik zoveel spullen heb dat ik niet meer weet wat ik waar heb liggen. Daardoor ben ik veel tijd kwijt aan het zoeken naar spullen, maar koop ik ook weleens spullen dubbel. Ook wil ik bewuster leven en minder kopen. En om dat te kunnen doen, moet ik een beter inzicht hebben in welke spullen ik al heb en welke spullen ik ook echt nodig heb.

Door het doel voor jezelf duidelijk te hebben is het ook makkelijker om aan de slag te gaan met opruimen. Als je het dan even niet ziet zitten en aan je doel denkt heb je weer motivatie om opnieuw te beginnen.

Bekijk ook eens deze tips voor een opgeruimde woonkamer.

Wat is jouw grootste valkuil bij het opruimen?

Liefs,

Ilse

opruimen huis valkuilen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven