Rechthoekige woonkamer inrichten - 5 tips voor een optimale indeling
inrichten rechthoekige woonkamer indeling

Rechthoekige woonkamer inrichten – 5 tips voor een optimale indeling

Heb jij een rechthoekige woonkamer en vind jij het lastig hoe je deze het beste kan indelen? Bekijk dan deze 5 tips voor een optimale indeling.

Of je nu woont in een appartement of een (nieuwbouw)huis, een goede inrichting en styling van de woonkamer is soms een lastige klus. Als interieurstylist heb ik al honderden mensen geholpen met het inrichten van hun huis en ik deel graag mijn favoriete tips voor je om een rechthoekige woonkamer in te delen.

Tips voor het inrichten van een rechthoekige woonkamer

1. Wat heb je nodig in de woonkamer?

Voor je gaat kijken naar de inrichting van de woonkamer is het eerst belangrijker om goed de tijd te nemen en na te denken over wat je echt nodig hebt in de woonkamer. Ook ga je nadenken over hoe je je tijd in de woonkamer het liefst doorbrengt.

Met hoeveel mensen wil je bijvoorbeeld aan de eettafel zitten? Wil je vanaf de bank ook naar buiten kijken of alleen naar de televisie? Of misschien wil je wel geen televisie meer in de woonkamer?

Wil je een (kleine) werkplek in de woonkamer? Hoeveel opbergruimte is er nodig? Al deze punten schrijf je op, zodat je een goed beeld krijgt van hoe jij en je gezin de woonkamer willen gebruiken.

2. Bepaal je zichtlijnen en looproutes

Nu je weet welke grote meubels er ongeveer in de woonkamer moeten komen kan jij een plattegrond gaan maken van de woonkamer. Heel belangrijk op deze plattegrond is dat je rekening houdt met zichtlijnen en looproutes.

Simpel gezegd houdt dit in dat je een logische indeling van de woonkamer maakt. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn om een stoel bij de eettafel naar achter te kunnen schuiven, waarbij er nog iemand achter de stoel kan lopen als er een gezinslid op de stoel zit. Ook moeten deuren makkelijk open kunnen en moet de bank op voldoende afstand van de televisie staan.

Een veelgemaakte fout bij het indelen van een rechthoekige woonkamer is dat alle meubelen in één rechte lijn worden geplaatst. Dit ziet er optisch namelijk niet zo mooi en nogal saai uit.

Beter is het om die rechte lijn te breken. Dit kan bijvoorbeeld met een eettafel haaks op de muur of een ronde of ovale eettafel. Of zet de bank een stuk van de muur, kies voor een hoekbank met de rug naar de eethoek of plaats een salontafel met organische vormen. Een vierkante salontafel steekt ook weer een stuk verder voor de bank uit en is daarmee een betere keuze dan een rechthoekige salontafel.

Maak een plattegrond op papier met schaalmeubelen of ontwerp digitaal online een plattegrond. In dit overzicht vind je alle mogelijkheden voor het maken van een plattegrond van je woonkamer.

indelingsplan nieuwbouwwoning arnhem

Experimenteer met verschillende indelingen op papier en probeer zo veel mogelijk uit. Maar in principe geldt dat de indeling in de basis simpel mag en dat deze beter praktisch dan apart kan zijn. Met de styling is er straks nog genoeg ruimte om je eigen stempel op de inrichting te zetten.

3. Maak een moodboard

Nu je weet hoe de inrichting van de rechthoekige woonkamer er in grote lijnen uit komt te zien is het belangrijk je woonstijl te bepalen. Zo weet je welke meubels en styling je mooi vindt en voorkom je dat je interieur een ratjetoe van van alles en nog wat wordt. Is jouw woonstijl industrieel? Dan zal je voor heel andere meubels kiezen dan iemand die liever een bohemien interieur wilt.

Vind jij het lastig om een moodboard te maken? Download dan het e-book ‘in 5 stappen naar een interieur dat bij je past’ en je krijgt stap voor stap tips voor het bepalen van jouw woonstijl.

workshop moodboard maken

4. Meubels kiezen

Nu je je woonstijl hebt bepaald kan je meubels gaan uitkiezen. Voor je naar de winkels rent kijk eerst eens naar je huidige meubels. Zijn er meubels die je met bijvoorbeeld een likje verf of nieuwe stof zo kunt opknappen dat je ze niet hoeft te vervangen?

Toch naar de winkel? Neem dan je moodboard mee, zodat je geen verkeerde keuzes maakt. Zelf winkel ik het liefst online, zodat ik niet overprikkeld raak door het grote aanbod (of een opdringerige verkoper) en de beste keuzes maak.

Dit zijn een aantal van mijn favoriete online woonwinkels:

doorkijkje woonkamer

5. Styling van de rechthoekige woonkamer

Nu je de meubels hebt uitgekozen is het tijd voor de styling. Met de styling haal je sfeer en warmte in de rechthoekige woonkamer en maak je het helemaal af. Ook kan je eventuele ‘fouten’ bij de inrichting weer goed maken met de styling.

Heb jij bijvoorbeeld veel rechthoekige meubels uitgekozen waardoor het wat kil en (te) strak oogt? Kies dan voor een rond vloerkleed of een muurcirkel op de muur om dit te breken.

Met accessoires zoals kussens op de bank, planten op tafel of het dressoir en verlichting breng je een stukje gezelligheid in de woonkamer.

Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij het inrichten van de woonkamer. Wil je hier meer over leren? In de online interieurcursus ‘richt je huis in als een pro’ leer ik je stap voor stap met behulp van video’s, foto’s en tekst hoe jij zelf je woonkamer het beste inricht.

Toch liever hulp bij de inrichting? Boek dan een interieuradvies en krijg praktische tips en adviezen en concreet productadvies voor jouw interieur.

Succes met het inrichten van jouw rechthoekige woonkamer!

Liefs,

Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven