Een kijkje in de tuin van Berteline van @lien_loves_it
een kijkje in de tuin van @lien_loves_it

Een kijkje in de tuin van Berteline van @lien_loves_it

Kan jij ook geen genoeg krijgen van mooie tuinen? In de rubriek ‘een kijkje in de tuin van’ mogen we een kijkje nemen in een aantal van de mooiste tuinen van Nederland en België. Van moderne en strakke tuinen tot een kleine stadstuin vol planten: er is voor ieder wat wils.

Deze week nemen we een kijkje in de veelzijdige tuin van Berteline van @lien_loves_it.

Vertel eens wat over jezelf? Wie ben je, waar woon je en met wie?

Mijn naam is Berteline van Es, ik ben 50 jaar, getrouwd met Piet (54) en moeder van Eva (23) en Joost (21). Eva is het huis al uit en met zijn drieën wonen we in Mijnsheerenland, een dorp in de Hoeksche Waard, Zuid-Holland. 

Hoe groot is je tuin?

De achtertuin is zo’n 115 m2

Heb je liever een tuin vol planten of een moderne, strakke tuin?

zwarte schutting @lien_loves_it

Vol planten! Ik zie de achtertuin als een verlengde van de woonkamer. In huis heb ik geen kamerplanten staan, daar vind ik het fijn om de rust van de kleurencombinatie zwart-wit-naturel door te voeren.

De tuin mag daarentegen heel groen zijn! De basis van de tuin is weer afgestemd op de kleuren in huis: de schuurmuur is antraciet, de schutting en de overkapping zijn zwart. Het plafond en de staanders van de overkapping zijn wit en ook de accessoires zoals de tuinkleden en de kussen zijn zwart-wit.

Door de zwarte achtergrond in de tuin komen de groene planten heel mooi tot zijn recht! 

Hoe zou je de stijl in je tuin omschrijven?

groene tuin met tegels @lien_loves_it
boho lamp overkapping @lien_loves_it

De stijl van de tuin valt niet in één naam te vangen. De basis (terrassen en pad) is strak, dat zijn rechte vormen, maar doordat er veel beplanting in de tuin is, neigt deze ook naar een landelijke, romantische (pluk-)tuin.

De combinatie van beiden vind ik heel goed werken; door de strakke belijning oogt het niet rommelig.

De schapenhekjes, de lampen in de overkapping en de mandjes aan de schutting maken het geheel speels. Je zou kunnen zeggen; een “scandic-boho-pluktuin”.

Wat is je favoriete plek in de tuin?

Dat zijn er twee. Onder de overkapping is het fijn toeven, deze is op het zuiden gericht dus ook in de winter en het voor- en najaar kan het daar heel aangenaam zijn, bovendien kan de kachel aan!

Het terrasje voor de schuur waar de twee Egg-chairs staan vind ik ook een heel fijn plekje. De tuin is op het westen, maar ’s morgens vroeg staat daar de zon al over het huis heen te schijnen. Het is een heerlijke plek om de dag te starten met een kop koffie! Als het in de zomer helemaal begroeid is, heeft het iets intiems, dan heeft het iets weg van een patio.

En wat is jouw favoriete tuinplant?

Dat zijn er meerdere! Ik heb een voorkeur voor vaste planten, die geven ieder jaar een vast gegeven in de tuin. Bij ons zijn dat de Hortensia’s “Annabelle”.

Deze prachtige plant heeft wel een groot nadeel, ze worden op een gegeven moment topzwaar en kunnen na een flinke regenbui plat op de grond liggen. Dat hebben wij door middel van een schapenhekje ervoor enigszins weten te verhelpen.

De klimroos “Schneewitchen” die langs de overkapping groeit is prachtig en ik ben dol op Pioenrozen, ook al heb je daar maar “even” plezier van.

Dit jaar heb ik ook voor het eerst Dahlia’s in de tuin gepoot, ik ben nu al razend benieuwd naar de bloemen straks!

Heb jij een ultieme tip voor een gezellige tuin?

doorkijkje tuin @lien_loves_it

Ga vooral ook de hoogte in! Daarmee bedoel ik; zet een boom in je tuin (wij hebben een dakplataan in het midden van de tuin staan, die ’s zomers als een heerlijke, natuurlijke parasol fungeert) en werk met klimmers. Wij hebben een klimroos en een braam, maar je kunt ook denken aan een Clematis of een Druif. Als je dat niet doet, blijft je tuin “plat” en komt er geen diepte in.

Planten in potten zijn ook fijn, die kan je nog eens op een ander plekje zetten.

Wij hebben een relatief kleine achtertuin, in een nieuwbouw, waar het ’s zomers heel heet kan worden. Maar: hoe meer groen in je (kleine) tuin, hoe koeler het is.

Afgelopen voorjaar heb ik 35 tegels van 40×40 cm eruit gewipt om een grotere border te krijgen; niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook het water kan beter weg, de tuin oogt groter en is als het erg heet is koeler.  

Ik kan echt gruwelen van een tuin die helemaal bestraat is, zó sfeerloos!

Waar kunnen we jouw online vinden?

Op Instagram, @lien_loves_it.

Wil je verder nog iets kwijt?

Iedereen kan tuinieren, ik heb het mezelf ook aangeleerd in de loop der jaren.

Begin er gewoon aan, laat het gebeuren, laat het ontstaan. Ik tuinier nu 29 jaar en ik heb het altijd op mijn gevoel gedaan.

Natuurlijk moet je je enigszins verdiepen in de tuinplanten die je gaat aanschaffen; moeten ze in de zon of in de schaduw, worden ze hoog of blijven ze laag, wanneer is de bloeitijd?

Vroeger ging ik zonder “boodschappenbriefje” naar het tuincentrum, maar dat doe ik niet meer. Ik kijk eerst waar ik de planten in de tuin wil gaan plaatsen en dan oriënteer ik me eerst met tuintijdschriften, tuinboeken en op het internet.

Geloof me, die voorpret is ook héél leuk! Blijf bij jezelf. Natuurlijk zijn er tuintrends, maar aan de andere kant ook weer niet. Creëer een tuin waar jij gelukkig van wordt!

Dankjewel voor het kijkje in jouw tuin Berteline! Ik ben fan van de combinatie van een strakke moderne basis vol bloemen en groen. Ook de inrichting van het huis van Berteline is prachtig, neem dus zeker ook een kijkje op het Instagramacccount @lien_loves_it

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven