Welke rookmelder moet ik kopen?
Jalo Helsinki design rookmelder

Welke rookmelder moet ik kopen?

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in elk huis voldoende rookmelders op te hangen. Deze verplichting geldt al langer voor nieuwbouwhuizen, maar wordt vanaf dan ook verplicht voor bestaande woningen. Maar waar moet je nou op letten bij het kopen van een rookmelder?

Ik heb een aantal tips klaar staan om de beste rookmelder uit te kiezen.

Tips voor het uitkiezen van een rookmelder

Zorg er ten eerste voor dat je alleen goedgekeurde rookmelders koopt. Je kunt dit herkennen aan het EN 14604 keurmerk. Als je bijvoorbeeld goedkope rookmelders van Aliexpress koopt bestaat het risico dat deze niet aan de Europese veiligheidsvoorschriften voldoet. Controleer dit dus goed.

Rookmelders gaan 10 jaar mee en moeten dan weer vervangen worden. Maar de batterij van rookmelders gaat vaak korter mee, soms maar 1 jaar en soms 5 jaar.

Uit ervaring kan ik vertellen dat het super irritant is als midden in de nacht een rookmelder gaat piepen omdat de batterij vervangen moet worden. Dit piepen stopt pas zodra de batterij vervangen is. Zorg er dus altijd voor dat je een batterij op voorraad hebt. Of kies voor een rookmelder met niet-vervangbare 10 jarige lithium-batterij, zo hoef je tussendoor nooit de batterij te vervangen.

Het is belangrijk dat je regelmatig test of de rookmelder nog werkt. Op zo’n moment is het wel zo fijn als de testknop makkelijk te bedienen is. Op de Kupu rookmelder van Jalo Helsinki werkt de volledige voorkant van de rookmelder als testknop, waardoor deze heel makkelijk in gebruik is.

Wil je een rookmelder die makkelijk te plaatsen is? Kies dan voor een draadloze rookmelder, je bent dan niet afhankelijk van een stroompunt in de buurt en kan deze op elke gewenste plek ophangen. Nog makkelijk is het om een rookmelder uit te kiezen met zelfklevend tape, je hoeft dan niet eens te boren.

Welke functies moet een rookmelder hebben? Je hebt tegenwoordig ook slimme rookmelders die te koppelen zijn met je mobiel of of koppelbare rookmelders waarbij alle rookmelders in huis afgaan als er ergens rook wordt gedetecteerd. Bekijk dus vooraf waar een rookmelder voor jou aan moet voldoen.

In welke ruimtes ga je een rookmelder ophangen? Het moet in ieder geval op elke verdieping in de hal tegen het plafond t.h.v. de deuren waar slaapkamers op uit komen. Maar voor extra veiligheid kan je ook extra rookmelders ophangen in bijvoorbeeld de slaapkamers en woonkamer.

rookmelder zelfklevend met tape zonder boren

In zo’n ruimte vind ik het persoonlijk belangrijk dat een rookmelder er ook mooi uitziet. Daarom ben ik blij dat ik de donker grijze Kupu rookmelder van Jalo Helsinki heb ontvangen. Deze ziet er mooi uit en heeft een praktische plek in de slaapkamer gekregen.

Met de kortingscode INTERIORTWIN15 krijg jij 15 % korting op deze design rookmelder van Jalo Helsinki.

Heb jij al rookmelders op de belangrijkste plekken in huis? Bekijk ook eens deze tips voor rookmelders in huis.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven