Van parkeerplaats naar extra tuin: zo pakten wij dit aan
van parkeerplaats naar extra tuin

Van parkeerplaats naar extra tuin: zo pakten wij dit aan

Het is alweer een aantal jaar geleden dat wij besloten onze parkeerplaats in de achtertuin te veranderen in een stuk extra tuin. Omdat ik er regelmatig vragen over krijg en zo blij met het resultaat ben is het de hoogste tijd om hier een blog over te schrijven.

Benieuwd waarom en hoe wij van de parkeerplaats een extra stuk tuin maakten? Ik vertel er graag meer over.

De situatie voor

lichtslinger voor tuin

Alle huizen in ons rijtje hebben achter in de tuin een parkeerplaats op eigen terrein. Omdat wij niet de hele tijd vanuit de woonkamer of tuin op onze auto wilden kijken hadden we tussen de tuin en onze parkeerplaats een schutting geplaatst.

Onze tuin was op dit stuk ongeveer 7 meter diep. De parkeerplaats is nog eens zo’n 4 meter en op de parkeerplaats liggen twee rijplaten als ondergrond voor de auto. Wil jij ook een eigen parkeerplaats in de achtertuin en mag dit volgens de regels van o.a. de gemeente en de verhuurder? Dan kan je bijvoorbeeld rijplaten van Ferex aanschaffen.

De rijplaten zijn erg zwaar en moeilijk te verwijderen, dus eigenlijk valt deze plek niet anders te gebruiken dan als parkeerplaats. Maar we merkten dat we liever een wat grotere tuin wilden. Tegelijkertijd hebben we maar 1 auto en is er aan de voorzijde van het huis altijd ruim voldoende parkeerplaats, dus was er ook geen noodzaak deze parkeerplaats aan te houden.

Wel overwegen we in de toekomst een hybride auto aan te schaffen en dan is een elektrische laadpaal thuis wel zo handig. In de buurt duiken gelukkig steeds meer laadpalen op waardoor dit probleem eigenlijk hiermee ook opgelost wordt.

Die parkeerplaats op eigen terrein was dus eigenlijk niet noodzakelijk en we besloten onze parkeerplaats in te ruilen voor extra tuin.

Parkeerplaats wordt extra tuin

De rijplaten zijn lastig te verwijderen, dus deze besloten we te laten liggen. Daarnaast wilden we de optie voor een parkeerplaats behouden, bijvoorbeeld voor als we in de toekomst willen verhuizen en de nieuwe bewoners de parkeerplaats weer willen herstellen.

Door de rijplaten kunnen we weinig groen in deze hoek plaatsen, maar gelukkig kunnen er aan de zijkant wat losse stenen verwijderd worden waardoor we toch wat groen hebben kunnen plaatsen.

Over de rijplaten hebben we composiet vloerplanken geplaatst, dit is sterk en blijft lang mooi. De houten schutting en poort hebben we hergebruikt en is gewoon 4 meter naar achteren geplaatst.

composiet vlonderplanken over rijplaten

Boven het terras hebben we een pergola laten plaatsen, waarop ruimte is voor extra groen. De pergola is met toestemming van de buren tussen de twee schuurtjes in gemaakt, waardoor er geen palen in de grond nodig waren.

Op de pergola groeit nu een druiventak wat het geheel een mediterraan sfeertje geeft. Voor de schutting heb ik zelf een simpele buitenkeuken gemaakt. Ideaal, want zo hebben we extra opbergruimte in de tuin.

Volgende jaar overweeg ik de buitenkeuken een stuk naar voren te schuiven en daarachter een extra schutting te maken. Door de uitbouw hebben we straks een nieuwe plek nodig voor de kliko’s en ik denk dat die mooi hier achter kunnen staan.

Op het terras staat ook een ronde eettafel waar we vaak aan lunchen of dineren.

De uitbreiding van de tuin was dan ook een super goed idee en we hebben heel veel plezier van deze extra plek in de tuin.

Liefs,

Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven