Van inbouw (nep)haard naar vrijstaande gashaard
bio-ethanolhaard of gashaard

Van inbouw (nep)haard naar vrijstaande gashaard

Over een maand is het zover en starten de werkzaamheden voor de uitbouw van de woonkamer. Het eerste deel zal zo ongeveer 6 weken in beslag nemen en als alles klaar is wordt er ook nog een vrijstaande gashaard geplaatst.

Voor het zover is moet er heel veel gebeuren. Van het uitgraven van de tuin, realiseren van de uitbouw tot het stucen van muren en het plafond, allemaal klussen die door onze aannemer worden uitgevoerd.

Pas als dit af is kan de nieuwe haard geplaatst worden. Op dit moment hebben wij nog een inbouw bio-ethanol haard, maar er komt dus een gesloten gaskachel. Benieuwd waarom wij voor deze verandering hebben gekozen? Daar vertel ik graag meer over.

Voordelen van een vrijstaande gashaard t.o.v. een inbouw bio ethanolhaard

Onze inbouw bio-ethanolhaard was 6 jaar geleden een budgetkeuze. Wij hebben nooit spijt van deze keuze gehad en heel wat zondagmiddagen en avonden genoten van de haard.

Toch wisten wij dat vroeg of laat de haard vervangen zou worden door een echte haard, omdat er toch wel wat nadelen aan de bio-ethanolhaard zitten. Nu de uitbouw geplaatst wordt is het een mooi moment om meteen voor een vrijstaande gashaard te kiezen.

Onze keuze is gevallen op de Passo Eco Wave van Dru. Een mooie industriële vrijstaande haard met 180 graden zicht op het vuur. Extra mooi is het dat je de vlammen qua sterkte helemaal naar eigen inzicht kan instellen en dat hij zuinig is qua gasverbruik.

Extra speciaal is dat het een ronde haard is die door de vorm een extra dimensie geeft aan de ruimte.

Nog een paar maanden geduld en dan kunnen we ervan genieten.

Dit is waarom we nu voor een gashaard i.p.v. een bio ethanolhaard kiezen:

1. Warmte van de haard

Een bio-ethanolhaard geeft vrijwel geen warmte af. Een bio-ethanolhaard is dan ook vooral leuk voor de sfeer, maar niet om je huis extra te verwarmen.

Nu hebben wij een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis en is het bij ons zelden koud. Maar toch lijkt het mij heerlijk om op een koude zondagochtend met een kop thee bij een warme haard te kruipen. En dat kan straks dus!

2. Verbruik van de haard

Alhoewel een bio-ethanolhaard heel goedkoop is in aanschaf, is hij dat niet in verbruik. Met een fles bio-ethanol doen we gemiddeld 4 uur. Naast dat het heel onhandig is dat we steeds nieuwe flessen bio-ethanol moeten kopen, is het ook niet heel goedkoop op de lange termijn.

Een bio-ethanolhaard moet daarnaast steeds handmatig bijgevuld worden. Het is een kleine extra handeling en op zich niet erg, maar een gashaard heeft natuurlijk straks als voordeel dat dit niet meer hoeft.

3. Open vs gesloten systeem

Een bio-ethanolhaard heeft een open systeem, de gashaard heeft een gesloten systeem. En een gesloten systeem is natuurlijk veel gezonder voor de lucht in huis.

Alhoewel wij een bio-ethanolhaard niet vinden stinken, merken wij wel dat de lucht in huis met een open systeem wat minder wordt. De ventilatie springt altijd aan en daarnaast krijg ik soms lichte hoofdpijn. Met een gesloten gaskachel hebben wij straks dit probleem niet meer.

4. Zicht op het vuur

Met de inbouwhaard die we nu hebben kijken we recht op de haard. Vanaf de zijkant heb je er geen zicht op. Op de plek waar deze nu staat is dat niet heel erg. Maar straks komt de haard in de uitbouw te staan en is het toch een stuk mooier dat we 180 graden zicht op de haard hebben.

Daarnaast geeft de bio-ethanolhaard maar een klein vlammetje. Sfeervol genoeg voor nu, maar wat een verschil met het vuur in de gashaard! Deze vlam is een stuk mooier en voller, zodat we er straks nog veel meer van kunnen genieten.

bio-ethanolhaard of gashaard kopen

5. Uitzetten haard

Met één druk op onze smartphone kunnen we straks de gashaard heel makkelijk uitzetten. De bio-ethanolhaard is wat minder makkelijk uit te zetten. Hiervoor moet je namelijk het rooster dichtduwen.

Wij hebben er sierstenen bovenop liggen die vaak net iets in het rooster vallen. Het is soms dan ook een gepruts om de bio-ethanolhaard uit te zetten en hier hebben we straks geen last meer van.

Zo alles op een rij klinkt een bio-ethanolhaard misschien helemaal niet interessant, maar toch zou ik de keuze gezien ons budget toen zo opnieuw maken. Het is wat mij betreft beter dan geen haard en we hebben er jaren plezier van gehad.

Bio-ethanolhaarden komen regelmatig als onveilig in het nieuws, maar dit hebben wij zelf nooit zo ervaren. Bij gebruik binnen en als je netjes de instructies opvolgt is het een goedkoop alternatief.

Toch zou ik gezien het open systeem een bio-ethanolhaard nooit met kinderen in huis aanraden. En buiten is een bio-ethanolhaard ook een minder veilig alternatief, gezien de grote kans op aanraking met water.

Wij zijn erg blij dat we nu het budget voor een gashaard hebben en kunnen niet wachten totdat deze is geplaatst.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven