Sinds een aantal maanden slaap ik onder een verzwaringsdeken. Een aantal weken geleden vertelde ik hier kort iets over in een blog en ik kreeg meteen vragen over mijn ervaringen met slapen onder een verzwaringsdeken.
In dit artikel deel ik daarom graag meer over waarom ik onder een verzwaringsdeken slaap en hoe dit bevalt. Ik heb van mijn man dit verzwaringsdeken voor mijn verjaardag cadeau gekregen en ben hier heel tevreden over.
Waarom slapen onder een verzwaringsdeken?
Het verzwaringsdeken is een extra zwaar deken, afgestemd op je lichaamsgewicht. Als je hier onder ligt ervaar je diepe lichamelijke druk, het voelt een beetje alsof je een knuffel krijgt. Door dit gevoel maakt je lichaam extra serotonine en endorfine aan en dit zorgt weer voor een ontspannen en rustig gevoel.
Voordelen van een verzwaringsdeken zijn onder andere:
- Sneller in slaap vallen
- Uitgeruster wakker worden
- Betere concentratie
- Minder stress of angst
Zelf slaap ik nu een aantal maanden onder het zwaartedeken en ik kan echt niet meer zonder. Ik merk dat ik veel rustiger slaap en uitgeruster wakker worden. Normaal werd ik altijd uitgeput en vol spanning wakker. Mijn hoofd zat voor mijn gevoel vol watten en ik heb moeite met concentreren.
Nu ik onder het verzwaringsdeken slaap, slaap ik een stuk rustiger. Ik word minder gespannen wakker, zo ervaar ik bijvoorbeeld duidelijk minder spanning in mijn kaken. Wat mij vooral opvalt is dat ik veel helderder ben dan voorheen en mij beter kan concentreren, dit is een grote winst voor mij.
Wel droom ik naar mijn idee meer dan eerst, maar dat is volgens mij niet slecht. Ook val ik sneller in slaap.
Omdat het heel erg wennen kan zijn om onder een verzwaringsdeken te slapen heb ik hier eerst een aantal uren op de bank onder gezeten. Dit ging heel goed en ik ben meteen de eerste nacht onder het deken gaan slapen.
Alhoewel ik de eerste nacht wel meteen heel goed sliep werd ik wel met spierpijn wakker. Hier heb ik alleen de eerste nacht last van gehad en daarna nooit meer. Ik begreep later dat het loslaten van spanning ook voor spierpijn kan zorgen, dus dit zou de reden hiervoor kunnen zijn.
Het slapen onder een verzwaringsdeken bevalt mij erg goed en ik slaap tegenwoordig een stuk beter.
Alhoewel het verzwaringsdeken in het verleden vooral op therapeutische basis werd toegepast is dit allang niet meer zo en ontdekken steeds meer mensen dat het verzwaringsdeken kan bijdragen aan een betere nachtrust.
Omdat ik zo enthousiast ben over het verzwaringsdeken is mijn man ook nieuwsgierig geworden en hebben we voor hem ook een verzwaringsdeken van Ella besteld. Omdat een verzwaringsdeken wordt afgestemd op je lichaamsgewicht hebben we dit verzwaringsdeken voor mannen besteld.
Er zijn ook verzwaringsdekens voor koppels, maar dit lijkt mij zelf minder prettig. Ik merk dat ik rustiger slaap en het gevoel van ingebakerd te zijn ervaar onder mijn eigen verzwaringsdeken. Ik kan mij voorstellen dat het toch iets minder rustig slaapt onder een zwaartedeken voor koppels.
Welk verzwaringsdeken moet je kiezen?
Er is een grote keuze in verzwaringsdekens, maar hoe kies je nou het beste verzwaringsdeken?
Verzwaringsdekens zijn uit allerlei verschillende materialen opgebouwd, van bamboe, katoen tot bijvoorbeeld polyester. Zelf heb ik een verzwaringsdeken van biologisch katoen.
Wat nog veel belangrijker is is waarmee het verzwaringsdeken gevuld is. Dit kan uit verschillende materialen bestaan. Uit ervaringen van anderen begreep ik dat een vulling van glasparels voor de beste drukverdeling over je lichaam zorgt en hiervoor heb ik zelf naar tevredenheid ook gekozen. Omdat de glasparels in vakjes over het deken zijn verdeeld zorgt dit altijd voor een evenwichtige drukverdeling.
Daarnaast is het gewicht van verzwaringsdeken erg belangrijk, dit is afgestemd op je eigen lichaamsgewicht. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld een zwaartedeken van 7 kilo en voor mijn man heb ik een zwaartedeken van 9 kilo besteld.
Zorg in ieder geval dat je een verzwaringsdeken met verwisselbare hoes besteld. Het verzwaringsdeken heeft namelijk andere afmetingen dan een normaal dekbed.
Op termijn wil ik nog extra hoezen bestellen, zodat dit makkelijker is met wassen. Gelukkig is hier een steeds groter aanbod in. Wat ik heel fijn vind is dat je de hoezen met knoopjes en lussen aan het deken kan vastmaken. Ondanks dat het verzwaringsdeken zwaar is kan je zo toch makkelijk de hoes vervangen.
Bekijk ook hier verschillende merken zwaartedekens met o.a. reviews, prijzen en eigenschappen. Daarnaast kan je ook een ander kussen, bijvoorbeeld het Emma kussen overwegen, om beter te slapen.
Heb je nog vragen over het verzwaringsdeken? Laat het mij gerust weten in een reactie.
Liefs, Ilse
Beste Ilse,
Twee weken geleden las ik je artikel over de verzwaringsdeken. Na tientallen jaren van maar 2 á 3 uur slapen per nacht, was ik helemaal op. Ging al naar een psycholoog, want ik kon niet meer functioneren. Na het lezen van jouw artikel hebben ik alles wat ik maar kon vinden gelezen over zo’n deken. Dezelfde dag heb ik er één besteld, want, dacht ik, het kan op proef. Het is voor mij een hele uitgave.
We zijn nu twee weken verder, en wat ben ik je dankbaar. Ik heb vanaf de eerste dag geslapen zoals ik al jaren niet meer heb geslapen. Nu net weer een heerlijke nachtrust gehad en word uitgerust wakker. Ilse, ontzettend bedankt. Trouwens, ik lees je nieuwsbrief elke week helemaal uit.
Groetjes, Hennie
Wat ontzettend fijn om te horen Hennie!! Wat lijkt het mij heerlijk om na zo lang niet goed geslapen te hebben eindelijk weer eens goed te kunnen slapen. Ik ben heel blij dat ik je door mijn ervaringen te delen heb kunnen helpen! Leuk ook om te horen dat je de nieuwsbrief graag leest 🙂 Heel erg bedankt voor je reactie