Krijtverf schoonmaken: zo verwijder je vlekken
oud kastje verven zonder schuren

Krijtverf schoonmaken: zo verwijder je vlekken

Heb jij vlekken op je krijtverf muur of meubel? Krijtverf staat erom bekend dat er redelijk snel vlekken, bijvoorbeeld van stof of vetten, op het meubel of de muur kunnen ontstaan. Ook is het relatief krasgevoelig.

Persoonlijk ben ik daarom minder fan van krijtverf bij het toepassen op muren en meubels in ruimtes waar veel geleefd wordt. Maar tegelijkertijd heeft de matte uitstraling van krijtverf veel charme en is het heel makkelijk aan te brengen op meubels, waardoor ik het zelf ook gebruik voor meubels die minder intensief gebruikt worden.

Toch merk ik dat ook bij deze meubels relatief snel vlekken en krassen ontstaan. Graag deel ik mijn tips en ervaringen om de vlekken en krassen te verwijderen. Twijfel jij over wat je het beste kan doen in jouw situatie? Raadpleeg dan jouw verkooppunt.

Tip 1: een goede beschermlaag

In het kader van voorkomen is beter dan genezen: zorg voor een goede beschermlaag. Omdat krijtverf relatief kwetsbaar is kan je een blanke vernis of lak aanbrengen om jouw meubel of muur beter te beschermen.

Per merk krijtverf kan het verschillen welke beschermlaag het beste is, maar zelf vind ik deze vernis of deze blanke lak heel prettig om mee te werken.

Tip 2: reinigen met een mild schoonmaakmiddel

Zijn er toch vlekken ontstaan? Geen zorgen, krijtverf is licht afwasbaar. In tegenstelling tot andere soorten verf kan je krijtverf dus best schoonmaken.

Voorkom agressieve schoonmaakmiddelen en maak de muur, kast of tafel met krijtverf voorzichtig schoon met een vochtig doekje met mild schoonmaakmiddel.

Zelf vind ik dit schoonmaakmiddel prettig om krijtverf mee schoon te maken.

Misschien dat dit niet alle vlekken zal verwijderen, maar in mijn ervaring verdwijnen er toch heel wat vlekken op deze manier. Pas op dat je niet te hard boent, want daar kan de krijtverf niet goed tegen.

Tip 3: vlekken en krassen bijwerken

Het kan dat het niet lukt om vlekken en krassen krijtverf schoon te maken met schoonmaakmiddel. Sommige vlekken zijn nou eenmaal wat hardnekkiger en helaas is krijtverf gewoon wat kwetsbaar.

In zo’n situatie zit er niets anders op dan vlekken en krassen bijwerken met restjes verf. Punt met een kleine kwast voorzichtig de beschadigde muur of meubel bij op plekken waar deze is beschadigd.

Afhankelijk van de kleur, hoelang de kleur al op de muur of het meubel zit en de hoeveelheid lichtinval is er wel risico op een licht kleurverschil. Doe dit dus alleen als de beschadiging of vlek zo erg is dat er niks anders opzit dan deze bij te werken.

Er is namelijk een risico dat door het kleurverschil in verf de beschadiging door deze bij te punten straks juist zichtbaarder is dan voorheen.

Je ziet het, het is best mogelijk om vlekken in krijtverf schoon te maken en bij te werken, maar je weet nooit helemaal zeker of je de beschadiging krijgt weggewerkt.

Ondanks dit nadeel heeft krijtverf echt veel charme en heeft het door zijn matte uitstraling een uniek uiterlijk. Daarmee is het echt een aanwinst voor je interieur.

Succes met het schoonmaken van de krijtverf!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven