4 tips voor een vogelvriendelijke kleine (stads)tuin
tips vogelvriendelijke tuin

4 tips voor een vogelvriendelijke kleine (stads)tuin

Ook als je midden in de stad woont is het mogelijke een vogelvriendelijke tuin te creëren. Met deze tips kan je een vogelvriendelijke tuin ontwerpen op een eenvoudige en praktische manier.

Ik woon aan de rand van het centrum van Arnhem en de eerste jaren dat we hier woonden waren er zelden vogels in onze tuin te zien. Sinds 2 jaar heb ik aanpassingen in onze tuin gedaan om een vogelvriendelijke tuin te ontwerpen en sindsdien zitten er volop vogels in onze stadstuin.

Graag deel ik mijn tips voor een vogelvriendelijke tuin. Deze tips pas ik zelf toe in onze kleine stadstuin, maar of je nu een grote of kleine tuin hebt en in een dorp of stad woont: deze tips zijn voor iedereen.

Zie je trouwens steeds meer vogels in de tuin, maar weet je niet welke vogels dit zijn? Bekijk dan eens dit overzicht met meest voorkomende tuinvogels in Nederland.

Variatie in beplanting

Om vogels naar de tuin te trekken heb je variatie in beplanting nodig. Een deel van de beplanting, zoals klimplanten, kan voor beschutting voor de vogels zorgen.

Sommige planten, zoals de vlinderstruik of bloeiende planten in de border, lokken vlinders en insecten. En meer insecten in de tuin zorgen ervoor dat ook vogels je tuin sneller bezoeken.

De maagdenpalm en Verbena zijn voorbeelden van planten die geschikt zijn om meer insecten, en dus ook meer vogels naar de tuin te lokken.

Daarnaast zijn er ook planten die een bron van voeding zijn voor de vogels. Wij hebben bijvoorbeeld een druiventak en vijgenboom die in het najaar druk bezocht worden door vogels.

En ten slotte zorgt de diversiteit in planten in de tuin ervoor dat vogels voldoende materiaal in het voorjaar bij elkaar kunnen scharrelen om een nestje te bouwen.

Je hoeft je tuin ook niet in één keer goed aan te leggen. Zelf begonnen wij ook met een tuin met relatief weinig diverseit, maar door elk jaar weer wat te leren en iets nieuw te proberen hebben wij inmiddels volop vogels in de tuin.

Beschutte plekjes

Om meer vogels naar je tuin te lokken heb je dus beschutte plekjes nodig. Dit kan o.a. met klimplanten, zoals de Hedera Helix of klimhortensia.

Als je (nog) weinig groen hebt kan je ook zorgen voor een schuilplaats voor vogels door nestkastjes op te hangen.

Ook houden vogels van variatie in bomen en planten. Bomen zijn een ideaal uitkijkpunt voor vogels en tegelijkertijd kunnen vogels schuilen tussen de bladeren van dichtbegroeide bomen.

beschutting vogels in tuin

Zorg voor genoeg voer en water voor vogels

Vroeger werd gedacht dat je alleen in de winter vogels hoeft bij te voeren met vogelvoer, maar dat is inmiddels achterhaald blijkt uit informatie van de vogelbescherming.

In de lente verbruiken de vogels veel energie en is er nog niet altijd genoeg voeding in de natuur te vinden. Ook in de zomer en herfst hebben vogels behoefte aan specifieke voeding.

De juiste voeding kan je deels aanbieden door de juiste planten en bomen in de tuin te plaatsen, maar het is ook mogelijk om vogels bij te voeren d.m.v. een voederstation.

Bekijk voor inspiratie eens deze top 10 vogelvoerhuisjes.

Wij hebben een mooi voederstation in de tuin staan die het hele jaar door, maar vooral in de winter en lente, gebruikt wordt door de vogels. Uit dezelfde serie hebben wij ook een insectenhotel. Bekijk ook mijn review over deze producten van Gardena voor meer informatie.

Daarnaast is er door de droge zomers niet altijd voldoende water in de natuur te vinden voor vogels. Het is daarom een goed idee om een vogelbadje in de tuin neer te zetten.

vogelvoederstation tuin

Mogelijkheden voor een nestje

Hang een aantal nestkastjes op in je tuin als schuilplaats en broedplaats voor kleine vogels. Wij hebben zelf een aantal vogelhuisjes van Dille en Kamille in de tuin opgehangen.

Veel vogels willen ook zelf een nestje bouwen. Ruim daarom niet al het tuinafval uit de tuin, zodat vogels zelf materialen voor hun nestje in de tuin bij elkaar kunnen sprokkelen.

Als je dit allemaal hebt gedaan dan is het afwachten maar! Soms kan het even duren voor vogels de plekken weten te vinden. Inmiddels hebben we naast de ekster ook regelmatig merels, mussen, roodborstjes en duiven in onze stadstuin.

Op dit moment is er bijvoorbeeld een stelletjes merels wat de hele dag door in onze tuin op zoek is naar materialen voor hun nestje. Een heerlijk gezicht is dat!

Succes met het creëren van jouw vogelvriendelijke tuin.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven