Macramé plantenhanger maken met restjes - gratis patroon
macrame plantenhanger restjes wol

Macramé plantenhanger maken met restjes – gratis patroon

Heb jij nog restjes macramé over van een eerder project? Het is zonde om deze weg te gooien. Je kunt er namelijk nog leuke dingen mee maken, zoals een macramé plantenhanger. In deze blog deel ik een gratis patroon voor een macramé plantenhanger met restjes.

Ik had zelf nog net genoeg macramé over voor deze plantenhanger. Heb je minder macramé? Je kunt ook verschillende kleuren macramé combineren, bijvoorbeeld bij de wikkelknoop. Of maak een heel simpele plantenhanger met maar een aantal weitasknopen, je hebt hiervoor heel weinig draad nodig.

Graag laat ik zien hoe ik deze macramé plantenhanger heb gemaakt. Ga je ook aan de slag met dit gratis patroon? Ik zou het leuk vinden als je het resultaat met mij deelt.

Gratis patroon macrame plantenhanger

Benodigdheden

  • 6 x 4 meter draad macrame
  • 2 x 70 cm draad voor de wikkelknoop

Werkwijze

Bepaal het midden van de 6 draden en vouw het draad hier dubbel. Dit wordt de bovenkant van je plantenhanger. Knoop dit midden om bijvoorbeeld een deurknop, haak of iets anders waar je het macramé aan vastknoopt tijdens het werken.

Een stukje onder dit punt maak je de wikkelknoop (foto 1) met 1 van de draden van 70 cm. Hiermee maak je de draden aan elkaar vast.

Vouw een stukje draad dubbel en laat het uiteinde hier iets bovenuit steken. Wikkel nu de draad strak om je plantenhanger, net als om de foto tot je draad bijna op is. Haal het laatste stukje draad door de lus onderaan. Trek nu het stukje draad aan de bovenzijde strak aan, waardoor de lus verdwijnt. Je kunt nu de stukjes draad aan beide zijden voorzicht afknippen.

Via Google zijn veel stap-voor-stap foto’s en video’s te vinden hoe je een wikkelknoop kunt maken voor meer uitleg.

Na de wikkelknoop pak je vier draden waarmee je 25 keer de gedraaide weitasknoop maakt. Dit herhaal je nog 2 keer voor de andere draden, waardoor je in totaal drie strengen krijgt voor je plantenhanger.

Hierna doe je ongeveer 25 cm niks met de draden. Daarna ga je de platte weitasknoop knopen. Maar hierbij ga je de verschillende koorden met elkaar combineren, je pakt dus van elke soort 2 draden, zodat er een verbinding ontstaat.

Je maakt hierbij 8 keer de platte weitasknoop.

details gratis patroon macrame plantenhanger maken

Hierna pak je de laatste losse draad erbij en je maakt nog een keer een wikkelknoop voor de onderkant van de macramé plantenhanger.

De draden aan de onderkant van je plantenhanger hebben waarschijnlijk allemaal een verschillende lengte. Knip deze mooi op één lengte af.

Hierna kan je de draden onderaan uit elkaar halen, zodat ze wat minder dik lijken. Dit vind ik zelf mooier staan. Knip ze daarna eventueel nog een keer af, want waarschijnlijk hebben de draden nu niet meer dezelfde lengte. Dit heb ik op de foto nog niet gedaan.

gratis patroon macrame plantenhanger maken

Zo makkelijk is het om met restjes macramé zelf een plantenhanger te maken. Je kunt natuurlijk nog veel meer variaties op deze macramé plantenhanger bedenken.

Ook zijn er op internet nog meer gratis patronen van macramé te vinden, zo maakte ik eerder al dit macramé wandkleed.

Als je nog weinig ervaring hebt met macramé kan je ook deze macramé tips voor beginners nog eens rustig nalezen.

Ik heb nog heel wat restjes macramé en wol liggen, dus ik hoop binnenkort nog een leuke DIY met deze leftovers te kunnen delen.

Vind je dit idee leuk? Vergeet dit artikel dan niet te bewaren op Pinterest.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven