Maak zelf een vaas van buisisolatie
vaas diy van buisisolatie

Maak zelf een vaas van buisisolatie

Samen met Desiree van @budgethome heb ik laatst weer een leuke DIY gemaakt. Van een oude vaas maakten wij een vaas met rondingen, een variant die nu hartstikke hip is!

Wij kwamen dit leuke Pinterest idee van Sinnenrausch tegen en besloten met deze DIY aan de slag te gaan, alleen dan net even anders. We gebruikten restjes verf in combinatie met baking soda om de vaas te schilderen.

Door baking soda aan de verf toe te voegen wordt de verf satijnachtig mat en niet meer zo glanzend als de originele verf. Ook ontstaat er zo een wat ruwer oppervlak dan als je alleen verf gebruikt.

In dit artikel laten we jullie zien hoe we deze vazen gemaakt hebben.

DIY: ronde hippe vaas maken

Benodigdheden

  • Oude vaas
  • Buismateriaal (dit is verkrijgbaar in verschillende diktes in de bouwmarkt)
  • Hobbymes en snijmat
  • Lijmpistool
  • Restjes verf
  • Baking Soda
  • Kwast
  • Eventueel: overschilderbare acrylaatkit

Werkwijze

Buismateriaal bevestigen aan de vaas

Maak eerst de oude vaas goed schoon, zodat het buismateriaal straks goed blijft vastzitten.

Nu kan je het buismateriaal op maat snijden. Kijk voorzichtig hoeveel je nodig hebt en snij het buismateriaal op de gewenste lengte. Met een hobbymes kan je het buismateriaal door de helft snijden, zodat je halve buizen krijgt die je op de vaas gaat bevestigen.

Daarna kan je het buismateriaal op de vaas lijmen. Pas goed op en begin bovenaan met bevestigen. Waarschijnlijk hou je een randje van de vaas over waar geen halve buis op past. Als je bovenaan een randje overhoudt ziet dit er gek uit. Onderaan valt het minder op en straks kan je dit stuk verven in dezelfde kleur als de buizen.

Je lijmt de randen van het buismateriaal nu vast. De lijm droogt snel, dus lijm eerst een stuk en plak dit op de vaas. Hou dit stevig vast tot de lijm goed gedroogd is. Vervolgens kan je het stukje erna vastlijmen en vasthouden tot het droog is. Zo lijm je steeds stukje voor stukje.

Pas wel goed op. Het lijmpistool van Desiree werd zo warm dat er stukken buisisolatie wegbrandden.

Het lijmpistool wat ik gebruikte werd niet zo warm. Bij mij lieten de uiteindes juist na een tijdje los. Waarschijnlijk heb ik dit niet goed aangedrukt. Ik heb het hierna nog een keer gelijmd en daarna bleef het wel goed zitten.

Op het Pinterest filmpje ziet het lijmen er best makkelijk uit, maar wij vonden het toch best lastig. De randen lopen niet overal helemaal gelijk bij onze vazen. En aan de achterkant, waar de stukken buismateriaal bij elkaar komen, blijft een kleine opening tussen de buizen.

Deze opening hebben wij opgevuld met overschilderbare acrylaatkit waardoor dit niet opvalt. Desiree heeft ook tussen de randen acryllaatkit gebruikt, waardoor dit er een stuk strakker uit ziet.

Ik was hier iets te ongeduldig voor, dus ik heb dit niet gedaan.

Schilderen met baking soda

Als de buizen stevig vastzitten kan je de vaas verven in een kleur naar keuze. Wij hebben hier restjes verf voor gebruikt.

Door de verf te mengen met baking soda krijg je een robuust en mat effect. Het leek ons leuk om met deze techniek te experimenteren bij deze DIY.

baking soda met verf mengen diy

Je kunt zelf de verhouding tussen de verf en baking soda bepalen. Wij hebben dit een beetje op de gok geprobeerd en dit zal ongeveer 1:1 zijn.

Naast de buizen verf je ook de onderste rand, zodat dit mooi 1 geheel wordt. Je kunt ook de binnenkant van de vaas (gedeeltelijk) verven, zodat als je van bovenaf kijkt dit er netter uitziet.

Om de verf goed dekkend te krijgen verfden wij twee lagen.

Vaas of bloempot?

Wij gebruikten een vaas voor deze DIY, maar na de make-over kan je er ook een nieuwe functie aangeven.

De vaas staat leuk met droogbloemen, zoals bij Desiree. Zelf zette ik juist een kunstplantje in de vaas.

Je kunt beter geen echte bloemen of planten in de vaas zetten. De vaas kan namelijk niet tegen water en ook niet afgewassen worden.

Je kunt de vaas eventueel ook leeg laten en combineren met andere accessoires voor een mooi stilleven.

Zelf combineerde ik de vaas o.a. met de tegelbloempot die Desiree en ik al een andere keer hebben gemaakt.

Wat vinden jullie van deze DIY? Laten jullie het ons weten als je ook met deze DIY aan de slag gaat?

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven