Handig stappenplan voor het schoonmaken van de deuren in huis
deuren in huis schoonmaken

Handig stappenplan voor het schoonmaken van de deuren in huis

Het is belangrijk dat je regelmatig de deuren in huis schoonmaakt. Vooral de deurklink en de randen van de deur waar mensen vaak met hun vingers aan zitten worden snel vies.

Het schoonmaken van de deuren en deurklinken is typisch zo’n klusje wat vaak wordt vergeten, maar als je wat extra tijd hebt is het goed om hier toch eens aandacht aan te besteden.

Zelf heb ik niet altijd tijd om de deuren grondig schoon te maken, maar de deurklinken neem ik toch meestal even mee tijdens een poetsronde van het huis. Zo kost het niet veel extra tijd en heb je toch het meest vieze gedeelte van de deur gepoetst.

In deze blog vind je meer tips voor het schoonmaken van de deuren in huis.

Hoe vaak moet je deuren schoonmaken?

Schrik niet, maar als je het goed wilt doen dan moeten de deuren elke maand schoongemaakt worden. Toch denk ik dat dit in de meeste huishoudens niet gehaald wordt.

Ook hier in huis worden de deuren echt niet elke maand gepoetst, alhoewel de deurklinken dus wel zeker elke maand een keer worden meegenomen.

Zelf streef ik er naar om de deuren in huis één keer in de vier maanden grondig te reinigen. Als dat niet lukt dan zorg ik er in ieder geval dat de deuren die het meest gebruikt worden, zoals de wc-deur en deur tussen de woonkamer en gang, dan gepoetst worden.

Stappenplan voor het schoonmaken van deuren

Voor het schoonmaken van deuren heb je een microvezeldoek en een emmer lauwwarm water en schoonmaakmiddel als (biologische) allesreiniger of groene zeep nodig.

Stap 1

Poets met een licht vochtig doekje de deur. Poets de deur van boven naar beneden. Vergeet ook niet de rand boven de deur en de zijkanten van de deur te poetsen.

Ook rondom de scharnieren kan zich vuil en stof ophopen, poets hier dus extra zorgvuldig.

Zorg ervoor dat je geen schuursponsje gebruikt, want dit kan krassen op de deur veroorzaken.

Als je te hard poetst, of een agressief schoonmaakmiddel als Cif gebruikt, kunnen er beschadigingen op de deur ontstaan.

Vooral bij matte verf moet je voorzichtig zijn met poetsen. Matte verf kan als je te hard boent gaan glanzen en deze glans krijg je niet meer weg.

Zelf had ik eerst een matzwarte deur met een zwarte deurklink. Maar omdat vlekken op de matte verf bijna niet te voorkomen zijn heb ik een half jaar geleden de deur met zwarte zijdeglans verf geverfd.

De deur ziet er nu een stuk beter uit en ik heb geen last meer van vervelende vlekken op de deur.

Stap 2

In principe is het voldoende om de deuren met een vochtig doekje met een mild schoonmaakmiddel te poetsen.

Als je last hebt van rookaanslag dan kan je daarna nog extra schoonmaken met een scheutje ammoniak in lauwwarm water om de rookaanslag weg te poetsen.

Stap 3

Neem ook het kozijn rondom de deur mee tijdens het schoonmaken. Het kozijn kan je op dezelfde manier schoonmaken als de deur.

Stap 4

Maak nu het glaswerk van de deur schoon.

Voor de glazen deur gebruik ik zelf de Kärcher raamwisser, hiermee maak je in een handomdraai glaswerk streeploos schoon. Er zijn ook speciale schoonmaakdoeken om glazen ruiten streeploos schoon mee te poetsen.

Ik voeg meestal een scheutje allesreiniger of afwasmiddel aan het water toe voor het poetsen van het glaswerk. Groene zeep kan juist aanslag op de ruiten veroorzaken, dus pas hier mee op of droog grondig na.

Stap 5

Je kan nu ook meteen de raampjes boven de deuren meepakken. Deze kan je op dezelfde manier schoonmaken als het glaswerk van de deur.

Stap 6

Natuurlijk moet je ook niet vergeten om de deurklink te poetsen, dit is de meest vieze plek van de deur. Ik neem de deurklink daarom al regelmatig mee tijdens het poetsen van het huis, zodat deze weer lekker fris en schoon is.

Ook de deurklink kan je schoonmaken met een microvezeldoek en water met een mild schoonmaakmiddel. Houten deurklinken kan je beter alleen poetsen met een droge poetsdoek.

Op internet kom ik ook diverse tips tegen om de deurklink met spiritus te poetsen. Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd. Er wordt ook gewaarschuwd dat dit de deurklinken juist kan beschadigen, dus pas hier mee op.

Als je al deze stappen volgt zijn de deuren in huis weer lekker fris. Succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven