Dit zijn de verlichtingstrends dit najaar
verlichtingstrends najaar

Dit zijn de verlichtingstrends dit najaar

Ben jij benieuwd naar de verlichtingstrends van dit najaar? Ik ben voor je op zoek gegaan en heb in samenwerking met Dutch Home Label de mooiste trends voor je op een rij gezet.

Graag laat ik je zien welke vloerlamp terug is van weggeweest in het interieur en welke hanglampen nu helemaal hip zijn.

Het fijne is dat een aantal trends die de afgelopen jaren al populair waren nog steeds gezien mogen worden. Soms net in een nieuw jasje of met een kleine aanpassing, maar daardoor is de kans groot dat deze nieuwe trends mooi aansluiten bij de spullen in jouw interieur.

Kijk je mee naar de verlichtingstrends van dit najaar?

Ronde hanglampen

Het is jou misschien ook al wel opgevallen dat ronde en organische vormen een interieurtrend zijn. Dit zie je bijvoorbeeld terug in meubels als ovale eettafels, banken met een ronde zitting en wandcirkels als muurdecoratie.

Passend bij deze trend zijn ook ronde hanglampen helemaal hip.

Hanglamp MILLA van Dutch Home Label is een goed voorbeeld van een trendy hanglamp. Door de open structuur van de lamp wordt de hele ruimte goed verlicht.

hanglamp milla dutch home label
Hanglamp MILLA Foto via Dutch Home Label

Het leuke van deze lamp is dat hij verkrijgbaar is in verschillende afmetingen.

Daarom kan je ook meerdere lampen naast elkaar ophangen voor een speels effect. Dit maakt het nog eens extra modern en je hebt zo net wat anders dan anders in huis.

Glazen lampen

Ook iets wat je veel terug ziet dit najaar zijn glazen lampen. Sommige lampen zijn ingetogen van kleur, maar veel vaker zie je ook opvallende gekleurde glazen lampen in het interieur terug.

Denk aan een lamp waarbij zowel de voet als de kap volledig uit gekleurd glas bestaat. Dit kan in een rustige tint als wit of antiek bruin, maar ook opvallende kleuren als groen, geel en blauw zie je regelmatig voorbij komen.

Vooral tafellampen zijn veel in deze stijl verkrijgbaar, maar zelfs glazen hanglampen zijn een trend dit najaar. Denk aan een mooie glazen hanglamp met antiek gekleurd glas of een hanglamp met meerdere glazen lichtbronnen op verschillende hoogtes.

Aansluitend hebben deze glazen lampen vaak ook ronde vormen, waardoor ze mooi passen op de interieurtrend ronde en organische vormen.

Een dier als lamp

De eerste keer dat ik een dier als lamp zag was een aantal jaar geleden en toen moest ik er even aan wennen. Nu vind ik het hartstikke leuk en vorig jaar hebben wij op vakantie een octopus tafellamp gekocht.

Dierenlampen zijn dan ook hartstikke hip en verkrijgbaar in steeds meer leuke modellen. Je ziet deze lampen vooral als tafellamp en wandlamp en meestal zijn ze te koop in het zwart of goud.

Het bekendst is waarschijnlijk de aap als tafellamp, dit was de eerste dierenlamp die je in veel interieurs zag verschijnen. Tegenwoordig is er veel meer keuze. Je kunt ook kiezen uit bijvoorbeeld een giraffe, nijlpaard of kraanvogel als lamp.

octopus lamp

Bijzondere lampenvoet

Nog een trend in verlichting waar ik van hou: de bijzondere lampenvoet is weer terug van weggeweest. Geen saaie, simpele voet meer voor de verlichtingsbron: nee de lampenvoet mag weer gezien worden!

Als je van een moderne en strakke stijl houdt dan kan je bijvoorbeeld voor een strakke cirkel of zwart stalen frame kiezen als basis voor je tafellamp of vloerlamp.

Ook als je gek bent op de vintage woonstijl of van een eclectisch interieur houdt dan zijn er mooie lampenvoeten met bijzondere vormen te koop. Zo zie je bijvoorbeeld steeds vaker lampenvoeten opgebouwd uit ronde vormen terugkomen. Zelf wist ik een exemplaar in de kringloopwinkel te vinden, maar ook online kan je vergelijkbare modellen kopen.

Het leuke is om een vintage lampenvoet te combineren met een mooie opvallende lichtbron. Zo geef je de lamp toch een moderne touch.

En als je op zoek gaat naar een mooie lichtbron dan zal je zien dat er ruime keuze is in lichtbronnen die niet langer onder een lampenkap verstopt hoeven te worden. Zelf heb ik een lichtbron met gekleurd grijs / groen glas, maar er is nog veel meer moois te koop.

Niet alleen qua kleur, ook qua vorm kan je helemaal los in je keuze voor een lichtbron.

oude lampenvoet

Losse lampenkappen

Wil je toch liever een mooie lampenkap op de lampenvoet? Geen probleem, want ook daarin Is het assortiment de laatste tijd enorm gegroeid.

Kies voor een effen lampenkap van katoen en linnen in een naturel tint, zwart of antraciet of ga voor een opvallende kleur als roze en geel.

Maar het assortiment is nog veel uitgebreider dan dat. Zo kan je bijvoorbeeld ook voor een lampenkap van velours kiezen of voor een lampenkap in het goud, brons of zilver.

Er zijn zelfs lampenkappen met mooie patronen te koop, bijvoorbeeld met bladeren, zebraprint of met grafische prints.

Waar lampenkappen vroeger misschien wat oubollig leken is dat nu helemaal niet meer het geval en past een mooie lampenkap weer helemaal bij een trendy interieur.

Extra tip: ga voor trends passend bij je woonstijl

Ik ben gek op trends. Maar eigenlijk weet ik ook wel dat door klakkeloos de trends te volgen de kans op een miskoop groot is en ik snel op dat nieuwe item ben uitgekeken.

Een hippe glazen tafellamp in het geel? Hartstikke mooi, maar binnen een paar jaar ben ik er vast op uitgekeken en wil ik weer wat anders.

Zwart is iets wat al jaren perfect bij ons interieur past en daarmee een goede keuze. Die octopus lamp, of een mooie ronde zwarte hanglamp, is daarom een goede keuze in ons interieur.

Voor mij en mijn man is een gekleurde glazen lamp, of een bamboelamp, een minder goede keuze. Alhoewel hartstikke mooi is dat niet helemaal onze stijl en verveelt dit waarschijnlijk snel.

Grote kans dat jij ook een bepaalde stijl hebt waar je altijd weer op terugvalt, omdat dit goed bevalt.

Kijk bij trends dus niet alleen naar wat het nu goed doet, maar denk ook na of je dit over een aantal jaar nog steeds leuk vindt. Als je niet goed weet wat je mooi vindt dan kan je met dit stappenplan je woonstijl bepalen.

Wt is jouw favoriete verlichtingstrend uit dit rijtje?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven