10 ideeën om een lage afscheiding in de tuin te maken
lage tuinafscheiding maken

10 ideeën om een lage afscheiding in de tuin te maken

Wil jij een lage afscheiding in de tuin maken? Een lage afscheiding in de tuin is soms heel praktisch, bijvoorbeeld als je de kliko’s in de tuin wilt verbergen maar wel het open karakter van de tuin wilt behouden.

Gelukkig zijn er veel verschillende mogelijkheden om een lage afscheiding in de tuin te maken. In dit artikel laat ik 10 ideeën zien om een lage tuinafscheiding te creëren.

Waarom een lage afscheiding in de tuin?

Er zijn veel verschillende redenen om voor een lage afscheiding te kiezen. In de voortuin mag bijvoorbeeld geen hoge afscheiding geplaatst worden en kan je met een lage afscheiding toch wat privacy creëren.

In de achtertuin kan je zo bepaalde objecten verbergen die je liever uit het zicht wilt houden. Door voor een lage afscheiding te kiezen blijft je tuin wel mooi open, waardoor de tuin niet klein en hokkerig wordt.

Denk aan een afscheiding om de kliko’s, een trampoline, glijbaan uit het zicht te houden of voor een zithoek waar je meer privacy wilt creëren.

Als je een kleine tuin hebt, of graag veel contact hebt met de buren, kan je ook voor een deels lage afscheiding kiezen om zo de tuin meer open te houden waardoor hij er groter uitziet.

Wij hebben bijvoorbeeld een stukje hekwerk tussen de buren wat (bewust) maar deels begroeid is. Zo hebben we wel voldoende privacy, maar kunnen we wel makkelijk even een praatje maken met de buren. En tegelijkertijd lijkt de tuin ruimtelijk doordat je ook op de tuin van de buren uitkijkt.

Hou er rekening mee dat er in sommige situaties wel regels gelden voor een lage tuinafscheiding. Bijvoorbeeld als je een lage erfafscheiding in de voortuin wilt plaatsen of als je de afscheiding op de erfgrens met de buren wilt plaatsen.

De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen. Informeer daarom altijd bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

10 x inspiratie voor een lage afscheiding in de tuin

E zijn gelukkig heel wat leuke ideeën om een lage afscheiding in de tuin te maken. In dit overzicht staan 10 leuke ideeën om een lage tuinafscheiding te realiseren.

1. Bamboe in bakken

Als je een natuurlijke afscheiding wilt creëren dan is het leuk om bamboe in bakken te plaatsen.

Zelf vind ik de Fargesia Rufa heel mooi. Dit is een niet woekerende soort die dicht op elkaar groeit, dus deze zou je ook in de volle grond kunnen plaatsen.

Deze bamboesoort heeft mooie kleine blaadjes en groeit erg snel. Ik heb deze zelf achter in de tuin staan om de schuur van de buren te verbergen. Dit jaar heb ik hem iets verplaatst, omdat ik ook onze kliko’s erachter wilde verbergen. Hierdoor viel al het blad uit en moest ik de bamboe helemaal terugsnoeien. Inmiddels is deze bamboesoort alweer een meter hoog!

Het voordeel van bamboe is dat je deze zelf kunt terugsnoeien naar een gewenste hoogte. Je bent dus niet afhankelijk van standaardmaten voor een lage afscheiding.

Deze bamboesoort kan 2 meter hoog worden, dus je kunt hiermee ook een hogere afscheiding creëren. Maar dit hoeft dus niet, omdat je deze op de gewenste hoogte kunt snoeien.

pergola in tuin

2. Klimplanten op een hekwerk

Een andere natuurlijke afscheiding is een afscheiding met klimplanten op een (trelis) hekwerk. Het hekwerk kan je op de gewenste hoogte bestellen en hier kan je klimplanten naar keuze op laten groeien.

De hedera (klimop) groeit bijvoorbeeld erg snel en daardoor zal het hekwerk snel dichtgroeien. Klimplanten als de clematis en Toscaanse Jasmijn groeien met mooie bloemen en geven een mooie uitstraling aan je tuin.

Zelf hebben wij hedera als (hoge) erfscheiding. Tussen de hedera groeien diverse klimplanten zoals de clematis, waardoor wij een deel van het jaar ook bloemen in de schutting hebben.

druiventak

3. Een rietmat op rol

Zoek je een goedkope lage tuinafscheiding? Dan is een rietmat (of bamboemat) op rol een goed idee. Deze worden vaak ook gebruikt als privacy afscheiding op balkons en kosten niet veel geld.

Echt stevig zijn ze niet, dus je moet er wel een stevig hekwerk omheen bouwen.

Ik heb ooit een klikoafscheiding met rietmatten gemaakt. Alhoewel de zijkanten stevig bleven staan, was het niet stevig genoeg voor de deuren die veel gebruikt werden. Maar als afscheiding (zonder beweegbare delen) is het nog steeds een leuk idee!

zelf een kliko ombouw voor twee containers maken op maat

4. Een lage afscheiding van pallets

Nog een goedkoop idee is het om een lage afscheiding van pallets te maken. Je kunt pallets op maat zagen en eventueel in een kleur naar keuze verven.

De echte creatieveling kan hem helemaal naar wens stylen. Bijvoorbeeld een pallet op wielen, zodat je een verrijdbare tuinafscheiding hebt. Of pallets waar je diverse plantenbakken op bevestigd voor meer groen in de tuin.

Onze zithoek in de tuin is gemaakt van pallets en deze hebben wij gratis weten te regelen. Kijk eens of er bij je in de buurt verbouwd wordt, informeer bij een bouwmarkt of kijk of marktplaats voor goedkope pallets.

5. Meerdere plantenbakken op een rij

Als je liever geen statisch geheel wilt en af en toe wilt kunnen schuiven dan kan je ook meerdere plantenbakken op een rij zetten en daarmee een (gedeeltelijke) afscheiding creëren.

Ik heb voor de tuintafel meerdere plantenbakken bij elkaar gezet. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar zorgt er ook voor dat je een lage afscheiding tussen de tuintafel en de rest van de tuin creëert.

Bij mij is de hoek deels open, maar door voor hogere en bredere plantenpotten te kiezen kan je de afscheiding ook verder afsluiten.

lage tuinafscheiding maken van plantenpotten

6. Maak zelf een palenwand in de tuin

Steeds vaker zie je ook een palenwand in de tuin. Dit zijn verschillende dikke palen die op ongeveer 20 a 50 centimeter afstand van elkaar geplaatst worden.

Je kunt nog wel tussen de palenwand door kijken, maar op deze manier creëer je wel een (lage) afscheiding in de tuin.

Dit idee past bijvoorbeeld bij een strakke en moderne tuin.

7. Een schapenhekje als afscheiding

Ook een schapenhekje als afscheiding wordt steeds populairder.

Bij een schapenhekje creëer je een speels en open natuurlijke afscheiding. Je kunt een schapenhekje bijvoorbeeld in de voortuin voor de stoep plaatsen of als afscheiding bij het zitgedeelte in de tuin.

Of verberg bijvoorbeeld de trampoline en ander speelgoed erachter. Zo kan je wel goed zicht houden op de kinderen als ze aan het spelen zijn, maar staat het minder in het zicht als je gewoon van je tuin wilt genieten.

8. Een hazelaarscherm met een natuurlijke uitstraling

Een gevlochten hazelaarscherm is vooral bekend als privacy afscheiding in de tuin, maar er zijn ook lage hazelaarschermen te koop waarmee je een hoekje in de tuin kunt afschermen.

Ook met een hazelaarscherm creëer je een mooie natuurlijke afscheiding in de tuin. In tegenstelling tot het schapenhekje kan je minder goed door een hazelaarscherm heen kijken waardoor je er prima een gedeelte van de tuin mee kunt afschermen.

9. Stoer en strak: cortenstaal tuinschermen

Het is wat duurder dan de meeste andere voorbeelden, maar met een cortenstaal tuinscherm heb je wel een eyecatcher als erfafscheiding in de tuin.

Cortenstaal kan precies zo worden vormgegeven als jij het wil en daarom is het ideaal voor als je iets bijzonders wilt.

10. Een afscheiding van schanskorf

Ook met een schanskorf kan je een lage tuinafscheiding creëren. Een schanskorf is een stalen open omlijsting gevuld met breukstenen. Dit geeft een stoer karakter aan je tuin.

Schanskorven waren een tijdlang hartstikke populair en nog steeds is het een mooie manier om een afscheiding te creëren in de tuin. Gezien de breedte van de korf is deze erfafscheiding wel iets minder geschikt voor een kleine tuin.

Wat is jouw favoriete manier om een lage erfafscheiding in de tuin te creëren?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven