Vloerkleed grondig schoonmaken met groene zeep - stappenplan
vloerkleed schoonmaken met groene zeep

Vloerkleed grondig schoonmaken met groene zeep – stappenplan

In dit artikel laat ik je zien hoe je je vloerkleed grondig kunt schoonmaken met groene zeep. Je hebt namelijk helemaal geen dure en chemische middelen nodig om je vloerkleed goed te reinigen.

In tegendeel, bij een kwetsbaar vloerkleed werken dit soort middelen soms zelfs averechts en kunnen er verkleuringen en beschadigen in het vloerkleed ontstaan vanwege het agressieve schoonmaakmiddel.

In mijn ervaring kan je met groene zeep zelfs het ergste vuil in het vloerkleed schoonmaken. Ik deel graag hoe ik ons vloerkleed grondig reinig met groene zeep.

Let wel op, voor een wollen kleed, Perzisch tapijt of antiek vloerkleed kunnen andere schoonmaakvoorschriften gelden. Omdat ik zelf geen ervaring heb met dit type vloerkleden ga ik hier niet uitgebreid op in. Raadpleeg voor de zekerheid de instructie van jouw vloerkleed.

Hoe vaak moet je je vloerkleed schoonmaken?

Om het vloerkleed zo schoon mogelijk te houden is het belangrijk dat je deze minstens één keer per week goed stofzuigt. Zo haal je het ergste vuil uit het vloerkleed.

Vergeet ook niet, als dit mogelijk is, om het vloerkleed deels op te tillen en onder het vloerkleed te stofzuigen. Zand en ander klein vuil dringt namelijk door het vloerkleed naar de grond. Als je dit niet regelmatig schoonmaakt kunnen er verkleuringen op de vloer ontstaan. Sowieso zijn sommige vloertypes gevoelig voor verkleuring als je hier een vloerkleed neerlegt.

Zelf reinig ik het vloerkleed ongeveer 1 keer per jaar grondig. Twee keer per jaar is nog beter, maar laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft hier de tijd voor.

Daarnaast reinig ik vlekken zo snel mogelijk, zo krijg je het vloerkleed weer het makkelijkst schoon.

Hoe maak je vlekken in het vloerkleed schoon?

Het is natuurlijk heel vervelend als er vlekken in het vloerkleed ontstaan. Maar in elk huishouden valt er weleens iets op het vloerkleed. Zo liet mijn man pas nog zijn volle kop koffie op ons witte vloerkleed vallen. Gelukkig is ons vloerkleed nu weer helemaal schoon.

Als er geknoeid is dep dit dan zo snel mogelijk schoon. Ga niet wrijven, want dan wrijf je de vlek juist dieper in het vloerkleed.

Gebruik ook een schone doek bij het deppen, anders maak je het vloerkleed alleen maar viezer. Zelf gebruik ik het liefst keukenrol voor het deppen. Onbedrukt keukenrol met etens- of drinkresten mag altijd bij het gft-afval, dus kies bij voorkeur voor keukenrol zonder print.

Op deze manier kan je het meeste vocht al verwijderen.

Vervolgens maak ik een emmertje lauwwarm water met een eetlepel groene zeep. Maak een microvezeldoek hiermee nat en reinig de vlek vervolgens grondig.

Ik heb op deze manier het vloerkleed altijd weer volledig schoon gekregen.

Stappenplan voor het schoonmaken van je vloerkleed met groene zeep

Naast het direct verwijderen van vlekken is het ook belangrijk het vloerkleed zo’n 1 keer per jaar grondig schoon te maken. Het vloerkleed wordt ongemerkt toch wat vies en grauw door stof en vuil en zo fris je het vloerkleed weer helemaal op.

Stap 1

Haal het vloerkleed van de plek en klop deze buiten goed uit. Dit kan je het beste met z’n tweeën doen, omdat een vloerkleed meestal groot en zwaar is.

Eerlijk gezegd komen mijn man en ik door het gewicht en formaat van het kleed vaak buiten niet verder dan een beetje wapperen met vloerkleed. Zelfs dan valt er al heel wat vuil uit het vloerkleed.

Sinds kort heb ik een ouderwetse mattenklopper en dit maakt dit klusje een stuk makkelijker. Op deze manier valt er namelijk heel wat meer vuil uit het vloerkleed.

Stap 2

Nu het vloerkleed van zijn plek is kan je ook de vloer onder het vloerkleed goed reinigen. Pak er een stofzuiger of bezem bij en haal al het vuil weg. Dweil daarna de vloer onder het vloerkleed grondig schoon. Zelf gebruik ik hiervoor een stoomreiniger op mijn tegelvloer.

Als de vloer weer droog is kan je het vloerkleed grondig schoonmaken.

Stap 3

Nu kan je het vloerkleed grondig schoonmaken met groene zeep. Dit kan je eventueel ook buiten doen, maar zelf vind ik dit niet handig omdat er dan weer vuil en zand op het vloerkleed terecht kan komen.

Maak een emmertje lauwwarm water met een eetlepel groene zeep en gebruik een microvezeldoek om het vloerkleed hier volledig mee te reinigen. Dit is best wat werk, maar je zult zien dat er heel wat vuil uit het vloerkleed komt.

vloerkleed schoonmaken met groene zeep uitleg

Wordt het water tussentijds bruin? Ververs dan het sopje, anders gebruik je vies water op je vloerkleed.

Je zult zien dat het vloerkleed weer mooi schoon wordt op deze manier.

Vind je dit veel werk? Je kunt eventueel ook een stoomreiniger gebruiken voor het reinigen van het vloerkleed. Je hebt hiervoor wel een speciaal opzetstuk nodig. Omdat ik deze niet heb maak ik het vloerkleed vooralsnog met de hand schoon.

Pas bij het gebruik van een stoomreiniger wel op dat het vloerkleed niet te warm wordt en hier tegen kan. Gebruik eventueel een lagere stand om te voorkomen dat het vloerkleed beschadigd raakt.

Heel veel succes met het schoonmaken van het vloerkleed!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven