Wil je leren hoe je zelf een kussen kunt maken met punch needle? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf een kussen kunt punchen.
Samen met Desiree van het Instagramaccount @budgethome maak ik regelmatig leuke DIY’s, zoals deze vaas met ronde vormen en deze plantenpot van mozaïek tegels. Deze keer hadden we bedacht om zelf een kussen met punch needle te maken.
Punch needle lijkt op borduren, alleen je gebruikt veel dikkere wol en een andere techniek waardoor het resultaat veel dikker wordt. Je gebruikt een punch naald om met draad in een doek te prikken.
Een kussen borduren is vrij veel werk, maar omdat je met punchen grover werkt kost het niet heel veel tijd om een kussen met punch needle te maken.
Kijk je mee hoe je zelf een kussen maakt met punch needle?
DIY: zelf een kussen maken met punch needle
Benodigdheden:
- punchnaald
- Dikke wol (Wij gebruikten hiervoor deels restjes wol, maar omdat je vrij veel wol met punch needle gebruikt heb je hier wel veel van nodig)
- Monnikenkleed(Dit is het doek wat je nodig hebt om op te punchen. Ik wilde eens wat anders en zocht naar een zwart doek. Hiervoor kwam ik uit op een jute kleed)
- Frame om op te punchen
- Patroon
- Stift of krijt om het patroon mee te tekenen
- Binnenkussen
- Draad om de kussenhoes af te hechten in de kleur van het monnikenkleed
- Schaar
Kussen punchen pakketten
Desiree en ik kozen ervoor om alle materialen los bij elkaar te verzamelen, omdat we graag zelf een patroon wilden bedenken. Je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klaar punch needle pakket te kopen, maar in onze ervaring zijn deze pakketten vaak duurder.
Dit zijn een aantal voorbeelden van kant-en-klare punch needle pakketten om zelf een kussen te maken.
Frame voor het punchen van een kussen
Om een kussen te punchen heb je ook een frame nodig om het doek aan te bevestigen. Normaal maak je het doek vast op een borduurcirkel en kan je zo punchen, maar omdat het kussen vaak een andere vorm heeft is dit niet altijd handig. Zeker als je zoals ik heb gedaan grotere vormen wilt punchen kom je dan niet altijd mooi uit.
Omdat Desiree met kleinere vormen werkte heeft zij wel een borduurcirkel als basis gebruikt en haar doek steeds een beetje verplaatst als zij weer op een ander punt op haar doek verder wilde.
Zelf heb ik het geraamte van een weefgetouw gebruikt als basis voor het frame. Met klemmen heb ik het doek hierop vastgezet. Dit is niet de meest stevige oplossing, maar voor éénmalig gebruik werkt dit prima.
Als je vaker een kussen wilt maken met punch needle dan kan je ook een frame speciaal hiervoor gemaakt aanschaffen. Zo heb je de perfecte vorm en weet je zeker dat het doek goed blijft zitten.
Werkwijze zelf een kussen punchen
Voor je gaat punchen werk je eerst het patroon uit op het doek. Desiree heeft zelf eerst digitaal een patroon uitgewerkt en daarna overgetrokken op haar doek. Ik heb het patroon uit de vrije hand getekend, omdat de mijne wat simpeler was.
Je tekent het patroon op de achterkant van het doek, want vanuit deze kant ga je punchen.
Omdat ik een zwart doek wilde heb ik een jute doek gebruikt. Dit is echter niet aan te raden voor beginners. Het doek werkt heel stroef en de gaten in het doek variëren sterk, waardoor het heel moeilijk punchen is. Ook is het doek nog deels doorzichtig wat niet heel handig is als kussen. Ik ben zelf daarom ook niet 100 % tevreden over het eindresultaat.
Aan de voorkant kunnen de vormen er straks net iets anders uit komen te zien, maar dit kan je altijd gedeeltelijk later bewerken door er nog net wat extra wol naast te punchen.
Als je het patroon tekent let dan goed op dat je deze zo tekent dat deze in het midden van het kussen uit komt. Dit is bij mij niet helemaal goed gegaan, waardoor het uiteindelijk resultaat iets minder mooi is.
Als je het patroon hebt getekend zet je het monnikendoek vast op het frame. Bevestig het draad in de punchnaald en je kunt gaan punchen.
Zorg er altijd voor dat het draad niet te strak gespannen staat als je werkt, want dan is de kans groot dat je het punch needle kussen weer deels los trekt.
Je kunt eerst de randen van de tekening invullen, waarna je het binnenste gedeelte in gaat kleuren. Dit vinden Desiree en ik het prettigst werken.
Omdat ik al vaker tips over punch needle heb gedeeld, zoals deze tips voor beginners en deze patronen voor punch needle, ga ik hier niet uitgebreid op in hoe je kunt punchen. Bekijk gerust deze artikelen als je meer informatie wilt.
Als je klaar bent met punch needle dan kan je met een draad in de kleur van het doek het kussen om het binnenkussen afhechten. Wij hebben dit allebei eenvoudig met de hand gedaan, maar je kunt dit natuurlijk ook netjes met de naaimachine doen.
Deze DIY is heel leuk om te maken, maar ik vind zelf mijn eindresultaat niet zo mooi gelukt als ik eigenlijk had gehoopt.
Maar dat is eigenlijk ook het leuke aan DIY, soms pakt iets veel mooier uit dan gehoopt en soms juist niet. Dan ligt er een mooie uitdaging voor een volgende keer om het nog mooier te maken.
Het punch needle kussen van Desiree is wel erg leuk geworden. Het grappige is dat we dezelfde techniek hebben gebruikt, maar dat zowel het ronde kussen als het patroon een totaal ander eindresultaat geven.
Gaan jullie ook aan de slag met deze DIY?
Leuk als je het resultaat met ons deelt! Dit kan bijvoorbeeld door ons te taggen op Instagram, tag dan @ilsevanelleswijk en @budgethome zodat wij je berichtje zien. Dat zouden wij heel leuk vinden.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: