15 polymeer klei ideeën om zelf te maken (met fimo klei van Action)
polymeer klei action ideeën

15 polymeer klei ideeën om zelf te maken (met fimo klei van Action)

Wil jij aan de slag met een zelfmaakidee met polymeer klei? In dit artikel deel ik 15 ideeën om zelf te maken met polymeer klei voor volwassenen.

Polymeer klei is namelijk niet alleen leuk om te knutselen met kinderen, er zijn genoeg leuke ideeën voor volwassenen. Je kunt er bijvoorbeeld woondecoratie mee maken of sieraden.

Samen met Desiree van @budgethome ging ik aan de slag met polymeer klei. In dit artikel laat ik onze resultaten zien en heb ik een heleboel handige ideeën en tips voor als je zelf aan de slag wilt met polymeer klei.

Wat is polymeer klei?

Polymeer klei is gekleurde klei van PVC en vloeibaar plastificeermiddel. Het grote voordeel van deze klei is dat deze goed kneedbaar is en niet uitdroogt.

De klei is verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en daardoor kan je er hele leuke effecten mee maken, bijvoorbeeld terrazzo look (zoals ik heb gedaan met de onderzetters) of marmerlook. Fimo klei is één van de bekendste merken polymeer klei.

Je droogt de klei in de oven en daarna wordt je werkje heel erg hard. Het is wel belangrijk dat je daarna je DIY nog goed laat afkoelen. Dit heb ik bijvoorbeeld niet gedaan met de kaarsenstandaard, waardoor hij alsnog brak. Dus beter even geduld om dit te voorkomen!

Benodigdheden

Wij kochten de polymeer klei bij de Action, maar we kwamen erachter dat dit eigenlijk niet zo heel handig is. Het lijkt een leuk pakket met heel veel verschillende kleuren, maar uiteindelijk kan je bijna niks maken omdat je van elke kleur maar een beetje klei hebt. Ook is de polymeer klei van de Action minder makkelijk te kneden dan bijvoorbeeld Fimo klei.

Beter is het om losse polymeer klei te kopen in de kleuren waar je ook echt mee aan de slag wilt.

Dit heb je minimaal nodig als je met polymeer klei aan de slag wilt:

 • polymeer klei (bijvoorbeeld FIMO klei of het polymeer kleipakket van de Action. Als dit pakket niet in de winkel ligt kan je precies hetzelfde pakket ook online bij andere winkels bestellen, bijvoorbeeld hier)
 • roller (bijvoorbeeld deegroller)
 • mesje
 • vormen om klei uit te steken
 • matje als ondergrond
 • bakpapier

Natuurlijk kan je nog meer mesjes, rollers en vormen gebruiken als je vaker met polymeer klei wilt werken en preciezer wilt kunnen werken. Maar voor een eerste keer zijn dit de materialen die je nodig hebt.

Heb je geen vormen dan kan je bijvoorbeeld ook een glas of ander voorwerp gebruiken om vormen uit te steken.

Als je vaker met klei wilt werken dan is het slim om betere materialen aan te schaffen, waarmee je veel preciezer kunt werken. Dit pakket of dit pakket is dan heel handig.

Werkwijze

Verzamelen eerst de klei die je wilt gebruiken. Kneed dit dan goed en rol dit uit met de roller.

Wil je met verschillende kleuren werken? Een terrazzo look creëer je door eerst de basis kleur uit te rollen. Daarna leg je hier kleine stukjes klei op van de kleuren waarmee je de terrazzo look wilt creëren.

Leg daarna een bakpapier over je werk en rol hier voorzichtig met de deegroller overheen. Door er een bakpapier overheen te leggen voorkom je dat de kleine stukjes aan de deegroller blijven plakken.

fimo klei terrazzo look maken

Je kunt ook verschillende kleuren naast elkaar maken, zoals Desiree met haar onderzetters heeft gedaan. Snij de kleuren in de gewenste vormen en leg deze naast elkaar op de juiste plek. Nu rol je er voorzichtig met de deegroller overheen.

Voor meer kleurmeng ideeën is dit filmpje heel handig om te bekijken.

Als je de kleuren gemengd hebt kan je de vorm aanbrengen van jouw DIY. Omdat wij hiervoor spullen gebruikten die we al in huis hadden, zoals een simpel keukenmesje, konden we hiermee niet heel precies werken. Met een pakket als dit kan je je DIY veel netter en preciezer afwerken.

Als je DIY de gewenste vorm heeft kan je deze afbakken in de oven. Per type klei kan de tijd en temperatuur verschillen, kijk hiervoor op de verpakking.

Ideeën om met polymeer klei te maken

Pinterest staat vol met leuke ideeën voor polymeer klei, dus neem hier zeker een kijkje voor inspiratie. Om je op weg te helpen heb ik alvast wat ideeën op een rij gezet.

 1. Onderzetters
 2. Kaarsenstandaard
 3. Wierookhouder
 4. Waxinelichthouder
 5. Oorbellen
 6. Muurhanger
 7. Plantenpot
 8. Pennenbakje
 9. Wandbordje
 10. Wandhanger met losse onderdelen
 11. Regenbooghanger
 12. Houder voor droogbloemen
 13. Ringhouder
 14. Fotostandaard
 15. Servetringen

Desiree van @budgethome en ik maakte allebei onderzetters, maar allebei met een totaal verschillend resultaat. Ik maakte daarnaast een wierookhouder en kaarsenstandaard.

Ga jij ook aan de slag met een zelfmaakidee met polymeer klei? Leuk als je het resultaat met ons deelt! Je kunt ons taggen op Instagram @ilsevanelleswijk en @budgethome.

Veel plezier!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven