Schuifdeur in huis? 4 dingen om rekening mee te houden
schuifdeur tips

Schuifdeur in huis? 4 dingen om rekening mee te houden

Overweeg jij een schuifdeur in huis? Een schuifdeur heeft veel voordelen, maar toch is het goed om vooraf ook met een aantal dingen rekening te houden.

Zelf heb ik sinds een aantal jaar een schuifdeur op mijn werkplek in huis. Dit was eerst één grote ruimte, maar hier hebben wij een gipswand voor geplaatst en ik heb zelf een schuifdeur gemaakt.

Het maken van een schuifdeur is namelijk niet heel ingewikkeld als je één van de kant en klaar schuifdeursystemen koopt en alleen de deur zelf hoeft te maken. In dit artikel laat ik je zien hoe ik zelf de schuifdeur heb gemaakt.

Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden als je voor een schuifdeur kiest. Ik vertel je hier graag meer over.

4 dingen om rekening mee te houden bij een schuifdeur in huis

1. Op welke type muur komt de schuifdeur?

Je kunt een schuifdeur niet zomaar op elk type muur bevestigen. Het gewicht van de deur, en van het schuifdeursysteem, komt namelijk aan de muur te hangen. En niet elk type muur is sterk genoeg om een schuifdeur aan te bevestigen.

Wij hebben bijvoorbeeld een gipswand en in principe is deze muur niet stevig genoeg om een schuifdeur aan te bevestigen. Omdat ik al wist dat er een schuifdeur aan deze muur zou komen heb ik tijdens de bouw van de muur een stalen frame in de muur laten monteren. Het schuifdeursysteem hangt nu aan het stalen frame en dit is wel sterk genoeg voor de schuifdeur.

Kijk dus vooraf goed of de muur waar je de schuifdeur wilt wel sterk genoeg is om de schuifdeur te dragen. Het zou natuurlijk erg jammer zijn als de schuifdeur de muur beschadigd.

2. Hoe komt de schuifdeur eruit te zien?

Het leuke is dat je een schuifdeur helemaal naar eigen smaak kunt vormgeven. Je kunt een schuifdeur in allerlei houttinten kopen, maar bijvoorbeeld ook een schuifdeur met glas of schuifdeur in het zwart.

Ook de deurklink kan je helemaal naar eigen smaak uitkiezen. Vaak zie je een zwarte deurklink, maar wil jij bijvoorbeeld een witte deurklink dan kan dit ook.

En als je een schuifdeur zelf maakt dan kan je deze al helemaal samenstellen zoals je zelf wilt. Ik maakte bijvoorbeeld een schuifdeur van vurenhouten planken die ik vervolgens in een kleur naar keuze heb gebeitst.

Het is wel goed om vooraf al na te denken over hoe de schuifdeur eruit komt te zien en deze af te stemmen op de stijl van de ruimte.

3. Bouw een stop in voor de schuifdeur

Gelukkig hebben de meeste schuifdeursystemen al een stop ingebouwd, zodat de schuifdeur niet van de geleider kan vallen. Toch is het verstandig dit te controleren, want je wilt natuurlijk niet dat de schuifdeur van de geleider af valt.

Daarnaast kan je er voor kiezen om ook op de grond een geleider te plaatsen. Dit voorkomt dat de schuifdeur allerlei kanten op zwiert en zeker met kinderen is dit aan te raden.

Zelf heb ik nog geen geleider op de grond bevestigd. Nu hangt het schuifdeursysteem een enkele millimeter schuin (in de stalen constructie boren was niet makkelijk), waardoor de schuifdeur nog weleens de neiging heeft open te rollen.

Dit los ik nu op door altijd iets voor de deur te zetten. Veel makkelijk is het om toch een vloergeleider te plaatsen, dus tijdens het schrijven van het artikel heb ik deze meteen besteld.

4. Hou rekening met tocht

Bij een schuifdeur blijft er altijd een randje open tussen de deur en de muur. Dit is niet te voorkomen, tenzij je voor een schuifdeur in de muur kiest. Maar dit is qua montage weer een stuk ingewikkelder.

Bij een schuifdeur moet je dus altijd rekening houden met tocht. Denk dus goed na over de plek in huis waar je de schuifdeur wilt monteren.

De schuifdeur zit bij ons in huis op zolder. Ik werk direct naast de schuifdeur. Maar ik ervaar zelf nooit hinder van tocht. Misschien komt dit doordat de werkkamer ramen op het zuidoosten heeft en het hierdoor nooit echt koud is in de ruimte. Of doordat de ruimte zich op zolder bevindt.

Maar bij een schuifdeur kan je dus wel last hebben van tocht. Denk dus goed na over de plek van de schuifdeur en of je hier hinder kunt ervaren van tocht.

Door met deze 4 dingen voor het plaatsen van een schuifdeur al rekening te houden weet jij zeker dat jij maximaal plezier hebt van de schuifdeur.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven