Gratis breipatroon voor een lang vest voor dames
lang vest breien

Gratis breipatroon voor een lang vest voor dames

In dit artikel deel ik een gratis breipatroon voor een lang vest voor dames. Ik vind het erg leuk om dingen zelf te maken en naast DIY’s voor in huis brei ik ook regelmatig een trui of een vest. Zo deelde ik eerder dit patroon voor een gestreepte trui.

Op Instagram deelde ik een tijd geleden mijn gebreide vest en ik kreeg daar enorm veel reacties op. Dit vest is heel simpel om zelf te breien en heerlijk warm voor de koude herfst en winterdagen.

Het is een heerlijk chunky vest. Ideaal voor een herfstwandeling, maar ook om thuis aan te trekken als je het koud hebt en de verwarming nog niet aan wilt zetten. Het vest is lekker breed, waardoor je er ook een dikkere blouse of dunne trui onder kunt dragen.

lang vest breipatroon

Ik heb het patroon zelf bedacht en omdat ik veel vragen over dit vest kreeg leek het mij handig het patroon gratis op de blog te delen.

Het vest is bij mij ongeveer 60 centimeter breed en 100 centimeter lang.

Ik heb er voor gekozen de body uit 1 stuk te breien. Zo hoef je de zijpanden later niet alsnog vast te zetten aan het achterpand. Ook krijg je zo geen naden aan de zijkanten.

Omdat het breiwerk hierdoor wel erg breed wordt past dit niet op standaard breinaalden. Zelf vind ik deze rondbreinaalden erg handig om te gebruiken voor een wat groter breiwerk.

Ik gebruikte voor dit breiwerk 10 bollen Amigo Giga van Hobbii in de kleur zwart.

Patroon voor een lang vest voor dames

Voor dit breiwerk gebruikte ik rondbreinaalden dikte 9 mm.

Zet eerst 104 steken op. Voor de body heb ik geen boord opgezet en het breiwerk volledig recht gebreid. Het is dus een ontzettend simpel patroon. Het enige wat je hoeft te doen is rij voor rij elke steek recht te breien.

Als het breiwerk 82 centimeter is ga je het breiwerk op 3 verschillende naalden zetten om zo het achterpand en de twee zijpanden afzonderlijk verder te breien. Hierdoor ontstaat er vanzelf voldoende ruimte om straks de mouwen aan vast te kunnen maken.

De zijpanden bestaat beiden afzonderlijk uit 31 steken. Het achterpand bestaat uit 42 steken.

Brei zowel bij het achterpand als bij de twee zijpanden na het splitsen nog 21 rijen recht. Dit doe je dus afzonderlijk. Eerst brei je 21 rijen voor 1 zijpand, dan 21 rijen voor het achterpand en dan 21 rijen voor het 2e zijpand.

Als je 21 rijen gebreid hebt kan je elk pand afzonderlijk afhechten.

Hecht daarna het voor en achterpand aan elkaar vast bij de schouders. Zet niet het volledige zijpand aan het achterpand vast, maar laat het vest gedeeltelijk openvallen. Dit geeft een mooi effect.

Voor de mouwen heb ik 24 steken opgezet. Daarna heb ik 6 rijen boordsteek gebreid. Dit doe je door afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht te breien. Brei steeds dezelfde steken boven elkaar.

Vanaf rij 7 ga je recht breien.

Meerder in rij 7 tot je 30 steken hebt. Ik heb om de 4 steken één extra steek opgezet.

Brei vervolgens van rij 8 tot en met 71 recht.

Hierna kan je het breiwerk afhechten.

Je kunt eventueel ook een riem bij het lange vest breien. Dit had ik in eerste instantie gedaan, maar heel eerlijk gezegd vond ik het vest minder mooi als het is dichtgebonden met een gebreid riem.

lang zwart vest breien beginners

Zelf draag ik het vest daarom voorlopig open en als ik het ook dicht wil draaien dan kan ik het eventueel combineren met een andere mooie riem.

Wil je het vest toch combineren met een gebreide riem? Zet dan 4 steken op en brei vervolgens alle rijen recht tot je de riem lang genoeg vindt.

Ga je aan de slag met dit patroon? Ik zou het leuk vinden als je het resultaat met mij deelt!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven