Een border van split: hoe bevalt dat?
siergrassen in split border

Een border van split: hoe bevalt dat?

Toen wij 6 jaar geleden onze tuin lieten aanleggen kwam onze hovenier met het idee een aantal borders met split aan te leggen. In plaats van een border met split wordt dit idee ook wel toegepast met grind. Grind is ronder en minder scherp, maar split ligt stabieler en maakt minder geluid. Daarnaast is split vaak ook goedkoper dan grind.

In onze borders met split zijn een aantal planten, zoals siergrassen, geplaatst. Ook staat er een palmboom in het split.

border met split en vaste planten

Maar hoe bevalt dat eigenlijk, een border met split? Ik deel graag onze ervaringen.

Waarom een border van split?

Split is vaak goedkoper dan tuintegels, dus als je geld wilt besparen bij de aanleg van de tuin dan kan split een goede budgetkeuze zijn. Daarnaast is split waterdoorlatend en daarmee qua duurzaamheid een betere keuze dan een tuin vol tuintegels.

Wil je een duurzamere tuin dan is split dus een mooi alternatief voor tegels.

Daarnaast kan je tussen het split bomen en vaste planten plaatsen en zo een border met groen in een strakke en moderne tuin aanleggen.

Doordat het split de bovenlaag van de grond beschermd zal je de planten in warme periodes ook iets minder vaak water hoeven geven, omdat de grond minder snel uitdroogt.

Ook het aanleggen van een border heeft veel voordelen voor de tuin.

Planten en bomen tussen het split plaatsen

Je kunt in een border van split dus meerdere planten en bomen plaatsen. Onder het split ligt bij ons een worteldoek, om te voorkomen dat er allemaal onkruid tussen het split groeit.

Als je planten en bomen wilt plaatsen zal je dus eerst op de gewenste plek een gat in het worteldoek moeten maken.

Op internet is heel veel informatie te vinden welke planten het het beste doen in een split border (of grindtuin). Naast siergrassen zijn veel planten die het goed doen in de zon geschikt.

Daarnaast is het belangrijk dat de plant niet te groot wordt, zodat het split wel goed zichtbaar blijft. Onze siergrassen zijn in de loop der jaren zo gegroeid dat ze eigenlijk hoognodig gesplitst moeten worden, een klusje voor komend voorjaar!

Ook verschillende bomen doen het goed in het split, zo staat onze palmboom hier al jaren als stralend middelpunt. Dit najaar hebben we in onze andere splitborder een siergras vervangen voor een laurier op stam.

Door de hoogte in te gaan hopen we in de zomer meer schaduw en privacy in de tuin te hebben, waardoor we hier extra van kunnen genieten.

border met split

Onderhoud van split

Split is in principe onderhoudsarm. Toch wil het weleens voorkomen dat er wat onkruid tussen het split groeit. Dit komt door vogels die zaadjes van bovenaf laten vallen of door de wind en regen waardoor onkruid toch tussen het split kan groeien.

Toch is dit onkruid verwaarloosbaar t.o.v. het onkruid wat in de andere borders en tussen de tegels groeit. Split is dus echt een aanrader als je een onderhoudsvrije tuin wilt.

Border van split: aanrader of niet?

Split past perfect bij een strakke en moderne tuin, is goedkoop en onderhoudsarm. Daarmee is het een goede keuze voor in de tuin.

Toch merk ik persoonlijk dat mijn voorkeur steeds meer naar een groenere tuin uitgaat. De afgelopen jaren heb ik al meerdere tegels uit de tuin verwijderd en extra planten in de tuin geplaatst.

Het kriebelt nu om de borders met split te vervangen voor meer groen. Of dat echt gaat gebeuren zal ervan afhangen van of mijn man achter mijn keuze staat.

Ook onder de regenton en als looppad achterin de tuin gebruiken wij split. Hier bevalt het heel goed en is het een veel beter alternatief dan tegels in de tuin. Hier zal het split dan ook zeker blijven liggen.

Het looppad achterin de tuin moet eigenlijk verhoogd worden en hiervoor wil ik het split uit de borders gebruiken.

split als ondergrond tuin

Het is nu afwachten of ik mijn man volgend voorjaar kan overtuigen van een nog groenere tuin.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven