Hoe weet je wat je woonstijl is? 4 handige tips

Hoe weet je wat je woonstijl is? 4 handige tips

Als je je huis of appartement gaat inrichten is het belangrijk om eerst een goed beeld van je woonstijl te hebben. Zo voorkom je dat je allemaal miskopen doet en dat je nieuwe interieur een ratjetoe aan spullen wordt.

Toch is de kans groot dat je niet goed weet wat je woonstijl is. Als interieurstylist spreek ik veel mensen die aangeven niet goed te weten wat ze echt mooi vinden. Ze ervaren veel keuzestress tijdens het winkelen.

Logisch, want in een woonwinkel kan je volop inspiratie opdoen. In een winkel is het mooi gestyled en past alles perfect bij elkaar. Maar hoe zorg je er nou voor dat je weet wat je woonstijl is en alleen spullen koopt die ook echt bij jouw stijl passen?

Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Begin bij de basis

Veel mensen gaan bij het inrichten van een huis of appartement direct op zoek naar nieuwe meubels en accessoires en slaan de basis over. En dat is zonde, want een goede basis is juist zo belangrijk in een interieur.

Denk dus eerst goed na over welk type vloer, raamdecoratie en kleuren op de muur je wilt. Een kleur op de muur kan natuurlijk later nog aangepast worden, maar bij een vloer of raamdecoratie is dit een stuk lastiger.

Heb je geen idee wat je mooi vind? Ga je dan eerst eens oriënteren in de winkel. Bij Decorette kan je bijvoorbeeld terecht voor hulp bij het uitkiezen van vloeren en raamdecoratie.

Ook als je nu geen budget hebt om de basis aan te passen is het toch belangrijk om hier goed bij stil te staan. Maar kijk dan vooral hoe de huidige situatie is en neem dit mee bij het bepalen van je woonstijl.

Heb je bijvoorbeeld een betonlook vloer en hou je van een bohemien interieur? Dan zal je bij het inrichten extra rekening moeten houden met de vloer, bijvoorbeeld door het toepassen van vloerkleden, om het bohemien gevoel in huis te creëren.

woonstijl bepalen

Maak een moodboard

Om een beter beeld te krijgen van je woonstijl is het slim om een moodboard te maken. Dit handige e-book helpt je op weg om zelf een moodboard te maken.

Met een moodboard visualiseer jij jouw woonstijl. In plaats van in algemene termen als Scandinavisch of modern te denken, creëer je met een moodboard dus echt een goed overzicht van jouw woonstijl.

Als je een moodboard maakt en een volgende keer in de winkel loopt dan weet je veel beter welke producten nu eigenlijk echt bij je passen.

De kans is namelijk groot dat er niet één woonstijl bij je past, maar dat uit je moodboard blijkt dat je het liefst meerdere stijlen met elkaar combineert.

Populaire woonstijlen als Scandinavisch, industrieel, landelijk, vintage of bohemien kunnen bijvoorbeeld prima met elkaar gecombineerd worden.

Daarnaast zijn er ook trendy woonstijlen zoals Japandi stijl of hotel chique die je nu veel ziet, maar die misschien over een paar jaar weer verdwenen zijn. Het is zonde zo’n woonstijl één op één in je interieur toe te passen, maar door een paar elementen hiervan met een andere woonstijl te combineren heb je een veel tijdlozere basis.

Het is dus helemaal niet belangrijk dat jouw woonstijl een naam heeft, als je maar een goed beeld hebt van wat je nu echt mooi vindt. En een moodboard is de makkelijkste manier om jouw woonstijl te visualiseren.

Wat voor sfeer vindt je mooi?

Als het goed is geeft het moodboard een beeld van welke sfeer je mooi vindt, maar het is ook goed dit nog apart te benoemen. Hou jij van rustig en minimalistisch? Of heb je het liever wat levendiger en kleurrijk? Misschien hou jij juist van een strak en stoer interieur?

Door dit voor jezelf goed te benoemen kan jij veel gerichter naar de winkel. Als je van een minimalistisch interieur houdt en je winkelwagen vol stopt met kleine accessoires dan weet je dankzij het moodboard dat je hier later waarschijnlijk spijt van krijgt.

Het is soms lastig om sfeer in woorden over te brengen, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

Dit zijn een aantal punten waar je op kunt letten om een beter beeld van je woonstijl te krijgen:

  • Minimalistisch of druk?
  • ingetogen tinten of kleurrijk?
  • Ronde vormen of strakke lijnen?
  • Zachte materialen en stoffen of juist harde materialen?

Welke kleuren spreken je aan?

Ik vind het belangrijk om kleur hier nog apart te noemen, omdat kleur heel veel invloed op een interieur heeft.

Ook de kleuren die je het meest aanspreken komen naar voren in een moodboard. Het gaat hierbij niet alleen om een muurkleur, maar ook de kleuren in de meubels en accessoires.

Welke kleuren komen hier naar voren? Schrijf dit op (of bewaar er een foto van op je mobiel) en ga hier gericht naar op zoek in de winkel. Laat je in de winkel dus niet verleiden door trendkleuren, maar kies bewust voor kleuren die je echt aanspreken.

In mijn ervaring hebben de meeste mensen wel een kleurenpalet waar ze zich echt bij thuisvoelen. De intensiteit van de kleuren kan in de loop der jaren veranderen, maar de kans is groot dat er wel één lijn in zit.

Ik heb bijvoorbeeld al vanaf puber af aan altijd wel groen in huis gehad. Wel 50 verschillende tinten groen, van appeltjes groen naar diep vergrijsd groen, maar deze kleur is voor mij echt een blijvertje.

De kans is groot dat jij ook zo 1 of 2 kleuren kunt opnoemen die je altijd al mooi hebt gevonden. Met kleuren hoef je dus geen trends te volgen en kan je beter dicht bij je gevoel blijven.

Met deze handige tips kan jij bepalen wat jouw woonstijl is. Grote kans dat je veel minder stress tijdens het winkelen ervaart.

Succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven