8 tips om de warmte in huis te houden
wamte vashouden huis energie

8 tips om de warmte in huis te houden

Om op stookkosten te besparen wil je natuurlijk het liefst dat het binnen zo lang mogelijk warm blijft. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de warmte in huis zo lang mogelijk vast te houden.

In dit artikel heb ik een aantal handige tips verzameld waarmee de warmte zo lang mogelijk in huis blijft hangen. Zo hoeft de verwarming minder vaak aan en kan jij besparen op energiekosten.

1. Laat zoveel mogelijk het zonlicht binnen

Gelukkig worden de dagen weer steeds langer en schijnt de zon weer wat vaker. Zorg ervoor dat de zon goed naar binnen kan schijnen. Trek de gordijnen open en laat het zonnetje maar schijnen en je zult zien dat het al snel een stuk warmer wordt in huis.

Dit zonlicht is helemaal gratis en voor niks en zorgt ervoor dat het snel opwarmt in huis. Mijn thuiswerkplek zit op het zuidoosten en als de zon schijnt wordt het hier al snel lekker warm, zonder dat het mij iets kost.

Onze woonkamer daarentegen heeft vooral grote ramen op het noordwesten en door hoge omliggende bebouwing schijnt hier maar weinig de zon, daardoor is het in de woonkamer op zonnige dagen vaak een stuk koeler dan op mijn werkplek.

2. Trek de gordijnen dicht

Dit advies lijkt tegenstrijdig met het vorige advies, maar in de avonden als de zon niet schijnt dan kan je de gordijnen het beste zoveel mogelijk dicht houden. Door de gordijnen dicht te houden blijft de kou namelijk buiten en de warmte juist binnen. In de zomer werkt dit andersom en houden gordijnen warmte buiten en helpen ze het binnen lekker koel te houden.

Wij hebben in de woonkamer in eerste instantie niet voor gordijnen gekozen, omdat we het daglicht zoveel mogelijk binnen wilden laten. Door de grote ramen merkten we deze winter toch wel dat het vaak erg koud werd in de woonkamer.

We overwegen dan ook serieus om alsnog gordijnen te kopen voor in de woonkamer, zodat we het hiermee behaaglijker kunnen maken en op onze energiekosten kunnen besparen.

3. Ventileer voldoende

Ook dit klinkt weer tegenstrijdig, want door te ventileren haal je koude lucht naar binnen. Maar lucht van buiten is droger dan de lucht die in huis hangt. En droge lucht is beter te verwarmen en dit kost je uiteindelijk minder energie.

Zelf zetten wij ‘s ochtends voor de verwarming aan gaat alle ramen in huis even op een kiertje om de boel goed te doorluchten. In ruimtes als de slaapkamer, waar het beter iets kouder kan zijn, staat er altijd een raampje open.

4. Sluit de binnendeuren goed

In sommige ruimtes, zoals de slaapkamer en badkamer, mag het gerust iets frisser zijn. Maar in de woonkamer wil je het juist behaaglijk warm hebben. Zorg er daarom voor dat je deuren goed dicht houdt, zodat de kou – en warmte – niet wegglipt naar andere ruimtes.

Als de zon schijnt zetten wij sommige deuren juist bewust wel open. Vooral de badkamer en het washok worden altijd heerlijk warm als de zon schijnt, maar daar hebben we natuurlijk niet zoveel aan. Door de deuren van deze ruimtes open te zetten verspreid de warmte zich door heel het huis en hoeven we minder te stoken.

5. Zorg voor een goed geïsoleerd huis

Alhoewel ventileren een goed idee is, wil je ventileren op de door jou gekozen plekken en momenten. Bij een slecht geïsoleerd huis verdwijnt de warmte door de muren, kieren en naden naar buiten en dit wil je natuurlijk niet.

Investeer daarom in een goed geïsoleerd huis en dit verdiend zich niet alleen in comfort, maar ook in verbruik, op termijn weer terug.

6. Zet de thermostaat niet te laag

Om te besparen op energiekosten klinkt het logisch om de thermostaat zo laag mogelijk te zetten. Maar als het teveel afkoelt en je het hierna weer warmer wilt stoken dan kost dit uiteindelijk meer energie dan bij een constante temperatuur.

Daarnaast heeft een te lage thermostaat nog meer nadelen, zoals moeite met concentreren, gezondheidsproblemen of in een extreme situatie leidingen die bevriezen. Ook planten kunnen doodgaan bij een te lage temperatuur.

Milieu Centraal raadt aan om de verwarming niet lager te draaien dan 15 graden en bij een vloerverwarming 17 a 18 graden aan te houden. Wij draaien de vloerverwarming zelf vaak naar 17 graden terug en de thermosstaat heeft dan echt een halve dag nodig om weer een temperatuur van 19 graden te bereiken.

7. Gebruik de warmte van apparatuur

Met een beetje creativiteit kan je de warmte van bepaalde apparatuur slim inzetten. Heb je net iets gebakken in de oven? Zet dan als de oven klaar is de klep open, zodat de warmte in de keuken terecht komt in plaats van achterblijft in de oven.

Ben jij een echte theeleut? Warm eens een grote kan op en zet deze in een theekan op een warmhoudplaatje. Het kaarsje verwarmt niet alleen de thee, maar geeft ook warmte af aan de omgeving.

Met een beetje creativiteit kan je zo de warmte slim gebruiken. Maar gebruik wel je verstand, in het nieuws komen ook gevaarlijke situaties voorbij zoals mensen die de bbq aanzetten in huis. Dit kan leiden tot vergiftiging en dit wil je natuurlijk niet.

8. Steek de kaarsjes aan

Met kaarsjes aan in de kamer krijg je het natuurlijk niet 5 graden warmer. Maar het kan wel net een graden verschil maken en het daardoor iets behaaglijker maken.

Zelf kies ik er soms voor als ik het fris heb en iets meer warmte wil om niet te thermostaat omhoog te zetten, maar een aantal kaarsjes in de woonkamer aan te steken. Dit is niet alleen heel gezellig, op net iets te frisse dagen zorgt het er ook voor dat het net warm genoeg wordt.

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen die je kunt doen waarmee je de warmte in huis net iets langer vast kunt houden. Zo hoef je zelf minder te stoken en blijft het toch lekker warm in huis.

Heb jij nog tips om de warmte in huis vast te houden? Laat het gerust weten in de reacties.

Liefs, Ilse

tips warmte vasthouden in huis
standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven