Zo creëer je meer daglicht in huis
meer licht in huis

Zo creëer je meer daglicht in huis

Heb jij weinig licht in huis? Zeker in de herfst en winter kan dit erg frustrerend zijn en ik weet uit eigen ervaring dat dit deprimerend kan aanvoelen.

Onze woonkamer was voorheen erg donker door een aantal verkeerde keuzes in huis. Gelukkig is dat nu verleden tijd en hebben wij meer dan voldoende daglicht in huis.

In dit artikel heb ik een aantal tips voor je klaarstaan voor meer daglicht in huis.

Raambekleding is bijvoorbeeld van grote invloed op daglicht in huis. Onze zwarte shutters zijn prachtig om te zien, maar een minder handige keuze voor voldoende licht in de keuken en woonkamer. Je kunt hierbij bijvoorbeeld beter kiezen voor een lichtere kleur lamel.

Meer tips deel ik graag met je in dit artikel.

tips meer daglicht in huis

Kies voor lichte kleuren in huis

Wist je dat donkere kleuren als zwart en bruin licht absorberen, terwijl lichte kleuren daglicht juist weerkaatsen?

Als je meer licht in huis wilt dan kan het al een enorm verschil maken om de muur in een andere kleur te verven. Dit hoeft echt niet perse wit te zijn, ook lichte kleuren zoals zand, lichtgrijs of pastelkleuren zorgen voor een lichter huis.

Denk bij lichtere kleuren niet alleen aan muurkleuren, maar ook de vloer en grote meubelstukken. Een donkere vloer kan je bijvoorbeeld doorbreken met een groot wit vloerkleed. Of kies voor een groot wit dressoir om een donkere muur er lichter uit te laten zien.

Hoe meer lichte kleuren, hoe lichter de ruimte aanvoelt. Dit geldt niet alleen voor de kleuren op de muur, maar dus ook voor de vloer en grote meubelstukken.

Als jij juist meer van donkere kleuren houdt hoef je echt niet alles aan te passen. Kies bewust voor één lichtere muur op de donkerste plek in huis, een groot wit canvas wandkleed of een ander licht object wat de donkere kleuren doorbreekt. Je zult zien dat dit al een enorm verschil maakt.

Let op met raambekleding

Aan het begin van dit artikel kon je al lezen dat raambekleding van grote invloed is op de hoeveelheid daglicht in huis. Raambekleding heeft tegelijkertijd meerdere functies, het zorgt ook voor privacy in huis en dient als zonwering. Daarnaast draagt het bij aan de sfeer in huis en kan het de akoestiek verbeteren.

Kies je voor donkere raambekleding voor het raam dan kan dit een heel mooi effect hebben en zorgen voor een stukje privacy in huis, maar tegelijkertijd neemt het wel veel daglicht weg.

tips donker huis meer daglicht

Wil je extra licht in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor gordijnen wit of licht van kleur of lichtdoorlatende plissé gordijnen in een neutrale lichte kleur. Ook kan je er voor kiezen de kozijnen rondom het raam wit te verven, dit maakt ook een enorm verschil.

In sommige gevallen kan je er ook voor kiezen de raambekleding helemaal achterwege te laten. Na de verbouwing van de woonkamer hebben wij bijvoorbeeld gekozen voor een extra brede pui aan de tuinzijde.

Hierdoor hebben we nu heerlijk veel licht en wij vinden het zonde om hier raambekleding voor te hangen. Zeker omdat de zon hier nauwelijks op staat en we voldoende privacy aan deze zijde hebben willen we het daglicht volledig binnen laten zonder dat raambekleding het licht belemmerd.

Wil je wel raambekleding voor hoge ramen? Dan zijn dit de 6 beste opties.

Extra ramen of een lichtstraat

Oké, deze tip is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je er de mogelijkheden voor hebt dan kan een verbouwing je woonplezier echt vergroten. Wij hebben vorig jaar de woonkamer uitgebouwd en daarbij vooral gelet op voldoende licht, juist omdat dit altijd al een probleem was in onze donkere woonkamer.

Naast een extra brede en plafondhoge pui hebben wij gekozen voor een lichtstraat in de uitbouw. Deze veranderingen zorgen voor zoveel extra licht, de woonkamer voelt nu totaal anders aan.

donker huis tips lichter laten lijken

Deze tip kan je ook in het klein toepassen. Heb jij een dichte deur tussen de hal en woonkamer? Denk er dan eens over na om deze deur voor een deur met glas te vervangen.

Ook deze relatief kleine verandering kan al een groot verschil maken, omdat het licht vanuit de gang nu de woonkamer in kan stromen.

Kies voor reflecterende objecten

Als je weinig licht in huis hebt kan je door slim meubels en accessoires te kiezen toch een extra lichte ruimte creëren.

Denk bijvoorbeeld aan een grote spiegel die het licht weerkaatst, een vitrinekast met veel glas of glazen salontafeltjes. Deze meubels en accessoires geven een extra ruimtelijk gevoel en zorgen ervoor dat het licht maximaal kan stromen in de ruimte.

Zware meubels zoals een buffetkast, grote houten eettafel of kolossale bank kunnen de ruimte juist kleiner en donkerder doen ogen. Zeker als je grote meubels vlak bij het raam plaatst, waardoor ze het raam blokkeren, verklein je de kans op extra daglicht in huis.

Zoals je ziet kan je veel zelf doen om te zorgen voor extra daglicht in huis. Sommige dingen, zoals een grote spiegel voor extra licht, zijn heel makkelijk toe te passen.

Andere tips zoals een verbouwing zijn natuurlijk een stuk complexer, maar hebben wel een groot effect.

Ik hou bijvoorbeeld van donkere elementen in huis, iets wat altijd een probleem was en voor te weinig licht in huis zorgde.

Maar dankzij de lichtstraat en extra grote pui hebben we nu meer dan voldoende licht in huis, ondanks de antracietgrijze tegelvloer, donkere meubels en donkergroene muur in huis.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog
lichter in huis

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven