6 voordelen van een border in de tuin
border tuin aanleggen-1

6 voordelen van een border in de tuin

Een border in de tuin is in veel gevallen een verrijking voor je tuin. De tuin wordt er dynamischer en speelser van en het is de ideale plek om een mooie combinatie van planten aan te leggen.

Niet alleen dat, een borderrand in de tuin heeft nog veel meer voordelen. In onze tuin hebben we dan ook verschillende borders aangelegd.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van een border tuin.

1. Met borders kan je de tuin indelen

Een border is simpelweg een strook met planten. Een border kan verhoogd worden aangelegd, maar dit hoeft niet. Wel wordt een border afgescheiden van andere stukken in de tuin, bijvoorbeeld met een borderrand.

Een border is de perfecte manier om je tuin in te delen, zodat er een dynamisch en speels geheel ontstaat. Door borders op de juiste plek in de tuin aan te leggen kan je op deze manier meer diepte in de tuin creëren.

Je kunt de breedte of lengte van de tuin benadrukken door op strategische plekken borders aan te leggen. Maar je kunt ook juist een scheiding in de tuin creëren, bijvoorbeeld tussen terras en gazon, door een border aan te leggen.

speelse indeling met borders-1

Je kunt een rechthoekige border maken, maar dit hoeft niet. Onze hovenier heeft oorspronkelijk in onze tuin een aantal schuine vakken aangelegd, waarmee onze tuin er extra speels en groot uitziet. Later hebben wij zelf nog extra borders aangelegd door simpelweg een aantal tegels uit de tuin te halen.

Onze borders zijn aangelegd met steen, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Als ik de tuin nu opnieuw zou aanleggen zou ik waarschijnlijk voor hout of metaal kiezen. Op www.borderrand-kantopsluiting.nl kan je verschillende mogelijkheden bekijken voor het aanleggen van een borderrand.

2. Creëer verschillende hoogtes met een border

Een groot voordeel van een border is dat je heel makkelijk verschillende hoogtes in de tuin kunt creëren. Hierdoor ontstaan visueel interessante lagen en texturen. Dit zorgt ervoor dat de tuin er meer gevarieerd en dynamisch uitziet.

Als je tuin nu nog wat eentonig en saai is kan een border ideaal zijn om meer karakter in de tuin aan te brengen.

border met verschillende hoogtes-1

3. Pas verschillende grondsoorten toe in borders

Sommige planten hebben specifieke behoeftes. Ze staan bijvoorbeeld graag in zure grond of juist in een voedingsrijke grond. Door verschillende verhoogde borders te creëren kan je voor specifieke planten eenvoudig de grondsoort aanpassen. De verhoogde borders moeten namelijk eerst met grond gevuld worden en hierbij kan je direct de juiste grondsoort toevoegen.

Zelf hebben wij verschillende soorten bodembedekkers in diverse borders toegepast. Zo hebben wij in een aantal borders split als ondergrond en in weer een andere houtschors.

Doordat de borders van elkaar zijn afgescheiden blijven deze bodembedekkers goed op hun plek liggen en verspreid dit zich niet naar de rest van de planten.

4. Planten kunnen niet verder verspreiden

Naast dat borders ervoor zorgen dat bodembedekkers als split en houtschors op hun plek blijven liggen, zorgt een borderrand er ook voor dat de meeste planten zich niet verder kunnen verspreiden.

In de andere borders heb ik bloeiende bodembedekkers toegepast en deze kunnen niet over de rand naar de volgende border groeien. Ze blijven dus netjes in hun vak.

Ook andere planten die zich snel verspreiden blijven hierdoor in hun eigen border en kunnen niet verder groeien naar een andere border.

Er zijn wel eigenwijze uitzonderingen die zich niks van borders aantrekken. Zo hebben wij ooit de fout gemaakt bamboe in de tuin te plaatsen. Het groeide onder de border door naar andere plekken en nu jaren later komen wij het nog steeds her en der tegen. In een andere border hebben wij niet woekerende bamboe geplaatst en dit is wel een mooi alternatief wat keurig op zijn plek blijft.

5. Dankzij borders is het onderhoud makkelijker

Omdat de meeste planten keurig in hun eigen border blijven heb je minder onderhoud in de tuin en hoef je minder in de gaten te houden of de planten zich niet teveel verspreiden.

Daarnaast hoef je bij verhoogde borders minder te bukken, wat makkelijker is voor je rug.

Zelf vind ik het vooral handig dat ik op de borderrand kan staan als ik met onderhoud bezig ben. Hierdoor kan ik makkelijker bij de planten achterin de border komen en hoef ik niet over planten heen te stappen om andere planten te verzorgen.

6. Met borders kan je makkelijker de beplanting aanpassen

Ik ben zelf nog heel erg aan het experimenteren met welke planten het goed doen en mooi staan in onze tuin. Daarom vind ik het extra fijn dat onze tuin in borders is opgedeeld en ik zo elk jaar weer een vak kan aanpakken en verbeteren.

Inmiddels hebben wij heel wat groenblijvende planten voor in de border waar ik blij mee ben. Maar ik ben nog aan het experimenteren met welke bloeiende planten het goed doen in onze schaduwrijke tuin.

Doordat de tuin in verschillende borders is opgedeeld kan ik zo elke keer heel makkelijk een stukje aanpakken. Zo ben ik nu bezig één van de borders met split te vervangen voor een groene border. Dit doe ik door siergrassen te splitten en deze border hier vol mee te zetten. Het hoekje is nog niet helemaal af, maar ziet er alweer een stuk groener uit.

nieuwe indeling tuin-1

Ik vind het heel makkelijk dat dankzij de borders de tuin is opgedeeld in kleine vakken, waardoor het veel makkelijker is iets aan te passen in de tuin.

Zoals je ziet: een borderrand heeft veel voordelen en biedt genoeg mogelijk voor meer groen in de tuin.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven