Kleding opbergen per seizoen: slimme tips om ruimte te besparen
handige tips kleding opbergen

Kleding opbergen per seizoen: slimme tips om ruimte te besparen

Om ruimte te besparen in je kledingkast is het slim om 2 keer per jaar, aan het einde van de winter en aan het einde van de zomer, een kledingwissel te doen en seizoenskleding op te bergen. Maar hoe berg je je kleding slim op, zodat het weer lekker fris en kreukvrij is bij het volgende seizoen?

Eerlijk is eerlijk, ik propte vaak mijn seizoenskleding in een lade in de kledingkast, waardoor het vol kreukels maanden later weer uit de kast kwam. Tegelijkertijd nam de winter en zomerkleding zo het hele jaar door kostbare ruimte in mijn kledingkast op.

Tegenwoordig berg ik de kleding per seizoen apart op, wat ruimte bespaard. En omdat ik nu minder hoef te proppen komt mijn kleding ook veel beter weer tevoorschijn.

Ik heb een aantal handige tips voor het opbergen van kleding per seizoen. Lees je mee?

Sorteer je kleding voor je deze opbergt

Als je de winterkleding, of zomerkleding, gaat opbergen is het dus niet voldoende ze klakkeloos in een lade te gooien. Tenzij je maanden later met lades vol gekreukte kleding geconfronteerd wilt worden, dan kan dit natuurlijk wel.

hoe winterkleding opbergen

Je gaat eerst al je kleding die je wilt opbergen erbij pakken. Kijk nu eens kritisch naar je kleding.

Zit er kleding bij die je al maandenlang niet hebt gedragen? Misschien kom je wel een trui tegen die je heel de winter niet hebt gedragen. Of een mooi vest waarvan je vergeten was dat je het had en die ergens achterin de kast was weggestopt.

Doorloop nu de volgende stappen:

  • Vraag jezelf af waarom je dit kledingstuk niet hebt gedragen. Vind je het nog wel mooi? Past het nog wel? En is het kledingstuk nog heel? Misschien is dit wel het moment om dit kledingstuk weg te doen? Bekijk ook eens deze tips voor het opruimen van je kledingkast en maak de keuze of je dit item nog wilt bewaren.
  • Is het kledingstuk kapot? En kan je dit maken? Maak het dan eerst voor je deze opbergt. Doe je dit niet en berg je deze kapot op dan is de kans groot dat je deze volgend seizoen weer niet maakt.
  • Heb je het kledingstuk lang niet gedragen? Of recent nog gedragen, maar daarna niet gewassen? Was dit kledingstuk dan eerst voor je het opbergt. Als je er maandenlang vlekken, stof of geurtjes in laat zitten dan krijg je dit er volgend seizoen heel lastig weer uit.

Kleding opbergen: hoe en waar

Nu is het tijd om je winterkleding of zomerkleding op te bergen. Als je heel veel lege kastruimte hebt zou je hier een apart gedeelte in de kast voor kunnen reserveren, maar in de meeste gevallen zal je hier waarschijnlijk geen plek voor hebben.

Zelf heb ik een lange plank bovenin de kast waar ik moeilijk bij kan. Dit is voor mij de beste plek om seizoenskleding op te bergen, omdat het niet handig is hier spullen die ik dagelijks nodig heb op te bergen. Je kunt kleding bijvoorbeeld ook bovenop de kledingkast opbergen als je hier nog loze ruimte hebt.

handige tips seizoenskleding opbergen

Ook zou je je kleding onder het bed kunnen opbergen. Dit is vooral handig in een kleine ruimte. Je kunt de kleding ook op zolder opbergen, mits de temperatuur hier redelijk constant is en het hier niet vochtig is. Soms wordt er ook voor de garage gekozen, maar kleding opbergen in een vochtige ruimte is niet zo handig. Je kleding wordt hierdoor vochtig en kan gaan schimmelen.

Als je geen andere keuze hebt dan het opbergen van kleding in een vochtige ruimte kies dan voor een luchtdichte en waterdichte opbergbox.

In andere gevallen is het belangrijk dat je voor opbergboxen of tassen kiest waarbij de kleding nog kan ademen, maar die wel zo goed mogelijk beschermen tegen ongedierte. Ook wil je de kleding beschermen tegen verkleuring.

Kartonnen dozen en gesloten plastic zakken zijn daarom niet de beste oplossing voor het opbergen van kleding. Plastic opbergdozen worden regelmatig gekozen voor het opbergen van kleding en deze rollen makkelijk onder het bed. Een nadeel hiervan is wel dat de kleding niet kan ademenen.

Zelf gebruik ik daarom speciale opbergtassen voor textiel. De opbergtas die ik gebruik is niet meer leverbaar, maar deze tassen zijn een goed alternatief voor het opbergen van seizoenskleding. Deze beschermen je kleding en zorgen ervoor dat het textiel voldoende kan ademen.

Jassen en andere kleding (bijvoorbeeld een trouwjurk) die je niet wilt opvouwen kan je in een beschermende hoes ophangen op een plek waar ze niet in de weg hangen. Wij hebben zelf op zolder een hanggedeelte waar we deze kleding bewaren.

Vacuüm opbergen van seizoenskleding is niet altijd handig, alhoewel je hier wel veel ruimte mee kan besparen. Een nadeel van deze methode is namelijk dat door het langdurig vacuüm opbergen van kleding vezels beschadigd kunnen raken en kleding uit vorm kan raken. Niet alle textiel soorten zijn hier even gevoelig voor, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden.

Handige tips om je kleding te beschermen

Je weet nu hoe je het beste kleding kunt opbergen en wat de beste plekken hiervoor zijn. Maar als je kleding langer opbergt dan bestaat er altijd de kans dat hier ongedierte op afkomt. Je kunt mottenballen aan de kledingzakken toevoegen om dit te voorkomen, maar pas dan wel op. Mottenballen kunnen namelijk gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren.

In plaats hiervan kan je ook gedroogde lavendel aan de kledingbakken toevoegen, dit beschermt je kleding namelijk ook en is een natuurlijk product. Je kunt kant-en-klare lavendelzakjes kopen, maar het is ook makkelijk om zelf lavendelzakjes te maken door lavendel uit eigen tuin te snoeien en te laten drogen.

Ook de kleding in je kledingkast kan je extra beschermen met deze kasthanger tegen vocht en geurtjes van Dille & Kamille.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is je kleding netjes opvouwen voor je deze opbergt. Zo haal je volgend seizoen je kleding schoon en kreukvrij weer tevoorschijn.

Succes!

Liefs, Ilse

seizoenskleding opbergen tips zonder kast

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven