Zo richt je stap voor stap een zithoek in
tips zithoek inrichten

Zo richt je stap voor stap een zithoek in

De zithoek is het middelpunt van de woonkamer. Als je een nieuwe zithoek wilt inrichten dan zijn er ontzettend veel keuze mogelijkheden. Kies je voor een hoekbank of een rechte bank? Wat voor soort vloerkleed kies je?

Omdat er veel keuzes op je afkomen bij het inrichten van de zithoek leg ik je stap voor stap hoe je deze ruimte kunt inrichten. Zo kan jij zelf aan de slag met de indeling van de zithoek.

Stap 1: Begin met de bank

Als je begint met het inrichten van de zithoek dan begin je met het uitkiezen van de bank. Dit is namelijk het grootste meubelstuk in de ruimte en het is veel logischer om hiermee te beginnen. Kleinere meubels, zoals de salontafel, volgen later.

Er is heel veel keuze in banken, dus denk goed na wat voor bank je wilt. Hoeveel mensen moeten er op de bank kunnen zitten? Wil je ook op de bank kunnen liggen? Bekijk maar eens deze vragen voor het uitkiezen van een bank en denk hier goed over na.

Omdat een bank in de winkel vaak kleiner lijkt dan dat hij in werkelijkheid is, is het slim om na te gaan of de bank wel echt in de zithoek past. Je kunt zelf een indelingsplattegrond maken, maar het kan ook simpeler. Teken bijvoorbeeld de bank met schilderstape of a4-papier na in de ruimte en zo krijg je een goed beeld van hoe groot de bank is.

zithoek bank

Stap 2: Een bijpassend vloerkeed

Nu je de bank hebt uitgekozen kan je met de rest van de meubels en accessoires beginnen. Het is verstandig om als eerste een bijpassend vloerkleed te kiezen, omdat de stijl van het vloerkleed ook veel invloed op de rest van de ruimte heeft.

De juiste maat van het vloerkleed is belangrijk, maar ook de kleur en structuur van het vloerkleed zijn beeldbepalend. Daarnaast kan je naast rechthoekig ook voor een rond, vierkant of organisch gevormd vloerkleed kiezen.

Neem dus goed de tijd om een vloerkleed uit te kiezen die aansluit bij de ruimte en jullie woonstijl. Pas dan is het tijd om de rest van de meubels uit te kiezen.

stappenplan zithoek inrichten

Stap 3: De rest van de meubels

Met alleen een bank en vloerkleed is de zithoek er natuurlijk nog niet. Nu ga je de rest van de meubels uitzoeken zoals een salontafel of bijzettafels voor in de zithoek.

Als je extra zitplek wilt creëren mogen fauteuils ook niet ontbreken. Een fauteuil zorgt er daarnaast voor dat de zithoek meer vorm krijgt, waardoor de ruimte er dynamischer en spannender uitziet.

Hierna kan je een tv-meubel en, als er voldoende ruimte is, een dressoir of kast uitzoeken voor in de zithoek. En misschien heb jij nog wel specifieke wensen, zoals een kleine werkplek in de zithoek. Ook hier kan je nu mee aan de slag.

hoe richt je een zithoek in

Stap 4: Maak het af met accessoires

Als de basis staat kan je aan de slag met accessoires. Een mooie bank en fauteuil zijn leuk, maar het wordt pas echt gezellig als je aan de slag gaat met accessoires zoals sierkussens en een mooi plaid.

Planten, bloemen, kandelaars en mooie muurdecoratie: met deze details breng je sfeer aan in de zithoek.

Zorg dat deze accessoires een mooie aanvulling zijn op de basis en pas de stijl aan op de eerder uitgekozen meubels.

Als het goed is heb je al eerder een vloer, raambekleding en kleuren voor op de muur uitgekozen voor de totale ruimte. Het is natuurlijk belangrijk dat al deze meubels en accessoires ook goed hier bij aansluit.

Door stap voor stap met het inrichten van de zithoek aan de slag te gaan kan jij aan de slag. Toch is het niet zo gek als het je duizelt van de keuzes die je moet maken. Er komt nu eenmaal veel op je af.

De online interieurcursus helpt je dan verder op weg. Heb je geen zin om veel tijd kwijt te zijn aan het uitkiezen van meubels en accessoires voor de zithoek? Bekijk dan de mogelijkheden voor een interieuradvies.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven