Welke plafondverlichting kies je in de badkamer? Handige tips op een rijtje
plafondverlichting badkamer

Welke plafondverlichting kies je in de badkamer? Handige tips op een rijtje

In de badkamer is voldoende licht wel zo belangrijk. Je wilt natuurlijk goed kunnen zien wat je doet en daarom is het belangrijk om voldoende licht bij de wastafel en de douche te hebben.

Goede plafondverlichting in de badkamer is de basis voor voldoende licht. Plafondverlichting kan je combineren met wandverlichting bij het wasmeubel voor een compleet lichtplan.

Je kunt kiezen uit verschillende plafondverlichting, bijvoorbeeld voor inbouwspots of een hanglamp. In dit artikel lees je meer informatie over goede plafondverlichting voor in de badkamer.

Kan alle verlichting in de badkamer?

Je kunt niet zomaar elke lamp in de badkamer ophangen. Omdat de badkamer een vochtige ruimte is, is niet elke lamp geschikt voor de badkamer. Sommige lampen zijn gevaarlijk in de badkamer, omdat ze niet spatdicht zijn. Als er water bij deze lamp komt kan dit kortsluiting met de bedrading opleveren en dat wil je natuurlijk niet.

Als je een lamp voor in de badkamer koopt dan moet je letten op de IP waarde van de lamp. Hoe hoger de IP waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht.

Een lamp met een IP waarde van 44 is bijvoorbeeld beschermd tegen spatwater en kan als algemene verlichting in de badkamer gebruikt worden. Lampen met een IP waarde van 67 en 68 kunnen zelfs ondergedompeld worden in water.

Als jij bijvoorbeeld inbouwspots voor de badkamer wilt dan kan je het beste badkamer spotjes kopen. Bij deze spotjes weet je zeker dat de IP waarde hoog genoeg is en dat deze spotjes geschikt zijn voor de badkamer.

Plafondlamp of inbouwspots in de badkamer?

Zowel een plafondlamp als inbouwspots, met een goede IP waarde, kunnen prima in de badkamer. Het verschil zit hem vooral in de prijs.

Een plafondlamp kan je op een bestaand lichtpunt aansluiten en is daardoor meestal goedkoop om te installeren. Het lastige van een plafondlamp is wel dat je weinig keuze hebt op welke punten de verlichting schijnt.

Meestal zit de aansluiting voor een plafondlamp in het midden van de badkamer en is dit dus ook de plek waar de lamp moet komen. Het (subtiel) verlichting van specifieke punten is op deze manier lastig, maar er zijn wel wat mogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld voor een opbouwspot met meerdere lichtbronnen kiezen. Ook extra wandverlichting kan ervoor zorgen dat je toch meerdere punten in de badkamer kunt verlichten.

Ook valt een plafondlamp meer op dan inbouwspots. De keuze voor het model plafondlamp is dan ook een stuk belangrijker is dus heel belangrijk als je deze goed bij de badkamer wilt laten passen.

Een plafondlamp is dus vooral een goedkope en simpele keuze, maar de mogelijkheden qua verlichting zijn beperkt. Voor een kleine badkamer is dit vaak geen probleem, maar zeker bij een iets grotere badkamer kan dit lastiger zijn.

Zelf hebben wij ook een plafondlamp in combinatie met wandverlichting wat voldoende verlichting biedt. Deze oplossing is niet perse mooi, maar wel praktisch en goedkoop.

plafondverlichting badkamer tips

Voor inbouwspots moet eerst een verlaagd plafond geplaatst worden en dit maakt het een moeilijkere en duurdere optie dan een simpele plafondlamp. In veel gevallen zijn inbouwspots wel een mooiere keuze dan een plafondlamp.

Een groot voordeel van inbouwspots is dat je zelf precies de plek kunt kiezen waar een inbouwspot geïnstalleerd moet worden. Waar je bij een plafondlamp meestal aan één plek vastzit, kan je bij inbouwspots dus meerdere kanten op.

Je kunt bijvoorbeeld boven de wastafel, de wc, de douche en het bad een aantal inbouwspots installeren. Dit geeft een luxe en sfeervolle uitstraling aan de badkamer en je weet zo zeker dat je voldoende licht in de badkamer hebt.

Omdat de inbouwspots in het verlaagde plafond zitten vallen ze ook veel minder op dan een plafondlamp en ook dit is in veel situaties een stuk mooier dan een plafondlamp.

Daarnaast zijn inbouwspots doorgaans makkelijker dimbaar dan een plafondlamp in de badkamer.

Het liefst zouden wij bij onze badkamerrenovatie ook de verlichting meenemen en kiezen voor een verlaagd plafond met spots. Het is even afwachten of we hier qua budget ook uitkomen, maar dit zou voor ons de badkamerrenovatie helemaal af maken.

Een extra dimensie aan plafondverlichting

Als je het plafond gaat verlagen voor inbouwspots dan zou je ook voor een speciaal spanplafond in de badkamer kunnen kiezen. Bij een spanplafond kan je naast inbouwspots ook mooie verlichting aan de zijkant van het plafond installeren.

Met LED strips aan de randen van het plafond krijgt de badkamer een extra luxe uitstraling. Dit geeft nog net een extra dimensie aan de badkamer.

Natuurlijk is het slim om je te verdiepen in de verschillende voor- en nadelen van een verlaagd plafond vs een spanplafond.

Zelf zijn wij er ook nog niet helemaal uit waar we precies voor willen gaan. De goedkope plafondlamp die we nu hebben geeft voldoende verlichting, maar voor een extra luxe uitstraling is inbouwspots of LED strips toch wel een goed idee. De komende tijd gaan we knopen doorhakken voor de verlichting in de badkamer.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven