8 interieur tips voor een Japandi woonkamer
tips Japandi woonkamer inrichten

8 interieur tips voor een Japandi woonkamer

De Japandi woonstijl is alweer een tijdje hip. Bij een Japandi interieur zie je veel invloeden uit Scandinavische landen en Japan. Eenvoud, rust en functionaliteit in combinatie met natuur en vakmanschap zijn de kenmerken van deze woonstijl.

Denk aan neutrale tinten, zachte vormen en warme materialen bij de Japandi woonstijl.

Maar hoe creëer je nu een Japandi woonkamer in je eigen huis? Ik heb een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

tips japandi woonkamer

1. Verf de muren in een warme wit, beige of zandtint

De Scandinavische woontrend staat bekend om de koele wittinten op de muur. Maar bij de Japandi woonstijl passen deze koele wittinten niet meer en mag het allemaal wat warmer en zachter.

Pak er dus een emmer verf en een roller bij en ga aan de slag met een nieuw kleurtje op de muur. Je zult zien wat voor groot verschil dit direct maakt.

De volgende muurkleuren passen heel goed bij een Japandi woonkamer:

  • Histor intuitive
  • Eric Kuster Ibiza Salt
  • Pure & Original Coffee Cream

2. Hou alleen de meubels en accessoires waar je echt gelukkig van wordt

Less is more geldt zeker bij de Japandi woonstijl. Kijk daarom kritisch naar de spullen die je in huis hebt en hou alleen de meubels en accessoires waar je echt gelukkig van wordt.

Denk aan Marie Kondo: does it sparkle joy? Als je er niet blij van wordt en het item is ook niet functioneel dan past het niet binnen de Japandi woonstijl.

Hou het daarom zo simpel mogelijk en kies bewust voor een aantal mooie meubels en accessoires voor de sfeer. Een woonkamer vol met kleine prullaria past niet bij een Japandi interieur.

Kies liever één groot kunstwerk aan de muur dan een drukke gallerywall en voor één grote plant in plaats van allemaal kleine planten. En aan de eettafel kies je bijvoorbeeld het beste voor allemaal dezelfde eetkamerstoelen in de Japandi woonstijl in plaats van allemaal verschillende eetkamerstoelen.

Dit zijn al een aantal voorbeelden van meubels en accessoires die voor meer rust een eenheid zorgen en beter passen bij een Japandi interieur.

3. Akoestische panelen voor warmte en rust

Als je alleen maar witte muren hebt en de meeste meubels en accessoires de deur uit hebt gedaan dan kan de woonkamer in eerste instantie saai en sfeerloos ogen.

Helemaal niks aan de muren is dus geen goed idee. Ook is de kans groot dat er een galm in de ruimte ontstaat nu je veel spullen hebt weggehaald.

Gelukkig passen akoestische panelen perfect in een Japandi interieur. De warme houttint combineert goed met deze woonstijl en de strakke lijnen en eenvoud sluiten helemaal aan bij de kenmerken van de Japandi woonstijl. En de akoestische panelen dempen ook nog eens het geluid in de woonkamer.

Niet voor niets zie je in veel Japandi interieurs akoestische panelen aan de muur.

4. Kies een warm en neutraal kleurenpalet

Neutrale tinten met een warme ondertoon passen in het kleurenpalet van de Japandi woonstijl. Kleuren als zwart en grijs zie je daarom weinig in een Japandi interieur en felle kleuren passen hier ook niet goed bij.

Kies daarom voor meubels en accessoires in rustige tinten als zand, wit en beige. Varieer met materialen en vormen om toch diepte en contrast aan te brengen.

Combineer bijvoorbeeld een zacht hoogpolig vloerkleed met rotan meubels. Met keramiek en aardewerk in neutrale tinten zorg je voor variatie in materialen.

5. Creëer contrast met warme bruintinten

Om nog meer contrast aan te brengen in een Japandi interieur voeg je vooral bruintinten toe. Denk aan warme houttinten, maar ook bamboe en rotan.

De eettafel, salontafel, kasten en dressoirs in houttint geven warmte aan de ruimte. Ook lampen en eetkamerstoelen van natuurlijke materialen zorgen voor contrast bij al het wit en beige.

En ook in de accessoires zoals sierkussens, muurdecoratie en kandelaars kan je bruintinten toevoegen om toch voldoende warmte en contrast aan de woonkamer toe te voegen.

6. Beperk kleur

Kleur past dus eigenlijk niet bij een Japandi interieur. Dat wil niet zeggen dat je geen kleur in de woonkamer mag gebruiken, maar als je er voor kiest pas dan kleur met mate toe.

Bijvoorbeeld een paar zwarte details in de meubels, gecombineerd met een zwarte vaas. Of wat groentinten die terugkomen in de planten en in een schilderij op de muur.

Je kunt ook wat contrast aanbrengen met een opvallende tint als blauw of lila door een sierkussen of vaas in deze kleur in de woonkamer te zetten.

Met een beetje kleur kan je dus net dat beetje extra toevoegen aan je Japandi interieur, maar je mag kleur ook volledig weglaten. Als je toch voor wat kleur kiest overdrijf het dan niet en pas dit slechts minimaal toe.

7. Pas ook de verlichting op deze trend aan

Onderschat het effect van verlichting niet. Verlichting is niet alleen functioneel, maar geeft ook veel sfeer en warmte aan een ruimte.

Pas de verlichting dan ook aan op de Japandi stijl door voor verlichting met organische vormen en natuurlijke kleuren en materialen te kiezen.

8. Stap voor stap een Japandi interieur

Je weet nu wat de kenmerken zijn van een Japandi interieur, maar hoe pas je deze nu in je eigen woonkamer toe?

Begin met het weghalen van overbodige meubels en accessoires. Less = more en als je deze woonstijl wilt toepassen in je eigen interieur dan is de kans groot dat er eerst heel wat spullen uit moeten. Wedden dat je woonkamer er direct anders uitziet?

De volgende stap is het verven van de muren. Dit maakt al een groot verschil en door voor een Japandi kleurenpalet te kiezen ziet de woonkamer er direct heel anders uit.

De vervolgstap is het vervangen van meubels en accessoires, maar de kans is groot dat je niet alles wilt vervangen. Dit hoeft ook helemaal niet, want een interieur 100 % volgens de regels van de Japandi woonstijl is helemaal niet nodig om deze woonstijl in je eigen huis toe te passen.

Kijk dus goed welke meubels je echt wilt vervangen, maar ook welke meubels je nog mooi vindt en prima kunnen blijven. Je zou ook kunnen overwegen om meubels en accessoires op te knappen met een likje verf, waardoor ze weer bij jouw woonstijl passen.

Sommige meubels, zoals een salontafel en eetkamerstoelen, kan je makkelijker vervangen dan bijvoorbeeld de bank en kasten. Door al een paar meubels aan te schaffen in de Japandi woonstijl kan je de woonkamer een make-over geven, zonder alles te hoeven vervangen.

Je kunt nu aan de slag met een Japandi woonkamer, heel veel succes!

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel voor later op Pinterest:

japandi interieur kenmerken

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven