Overstappen van koken op gas naar inductie: hier moet je op letten
gasfornuis

Overstappen van koken op gas naar inductie: hier moet je op letten

Overweeg jij over te stappen van koken op gas naar koken op inductie? Dit is helaas niet zo simpel als even een nieuwe kookplaat plaatsen, er komt hier nogal wat bij kijken. In dit artikel leg ik stap voor stap uit waar je op moet letten bij het overstappen van koken op gas naar inductie.

Zelf koken wij op het moment ook nog op gas. In ons vorige huis kookten wij op inductie, maar in dit huis hebben wij gekozen voor gas. Achteraf ben ik hier eigenlijk niet zo blij mee en vind ik koken op gas best onhandig. En met de huidige gasprijzen willen we binnen 1 a 2 jaar toch de overstap maken naar koken op inductie.

Om mij hierop goed voor te bereiden heb ik alvast wat onderzoek gedaan. De tips om over te stappen van gas naar inductie in de keuken deel ik ook graag met jou.

gas naar inductie koken

Welke fase kookplaat kies je?

Een inductiekookplaat is altijd een fase 1, fase 2 of fase 3 kookplaat. Een fase 1 kookplaat heeft doorgaans de minste kracht, een fase 3 kookplaat de meeste kracht.

Een fase 1 kookplaat heeft als voordeel dat hij op een bestaand stopcontact aangelegd kan worden, voor een fase 2 of fase 3 kookplaat moet een speciaal stopcontact geïnstalleerd worden en kan ook een aanpassing in de meterkast nodig zijn.

Voor de meeste huishoudens zal een fase 1 inductiekookplaat onvoldoende kracht hebben om goed op te kunnen koken. Een fase 2 kookplaat is meestal wel voldoende, tenzij je vaak heel uitgebreid kookt en vier pannen of meer op het fornuis hebt staan. Dan kan een fase 3 inductiekookplaat de beste keuze zijn.

Bekijk ook meer informatie over de beste inductiekookplaat 90 cm om je hier verder in te verdiepen. Wij kiezen zelf straks waarschijnlijk voor een fase 2 inductiekookplaat.

Denk aan het aanpassen van het stopcontact

Als je overstapt van het koken op gas naar inductie dan moet dus in veel gevallen een speciaal stopcontact worden aangelegd. Ook moeten er misschien aanpassingen gedaan worden in de meterkast.

Het is altijd verstandig om je hier door een specialist over te laten informeren. Deze aanpassingen brengen ook de nodige kosten met zich mee, dus het is slim om hier vooraf al rekening mee te houden.

Het is dus niet ‘even’ een kookplaat vervangen, maar overstappen van gas naar inductie brengt de nodige aanpassingen met zich mee. Wij kiezen er daarom zelf voor om dit niet direct te doen, maar te wachten op de keukenrenovatie waarbij direct meerdere dingen meegenomen kunnen worden.

Kookplaat met flexibele kookzones

Naast een standaard inductiekookplaat waarbij je de pan op gemarkeerde plekken kunt zetten, zijn er ook inductiekookplaten met flexibele zones. Deze kookzones zijn dus niet in een cirkel weergegeven op de kookplaat, maar de kookplaat heeft flexzones waarbinnen je vrij bent een pan te plaatsen.

De kookplaat leest zelf af waar de pan staat, hoe groot hij is en hoeveel er dus verwarmd moet worden. Dit heeft als voordeel dat je veel flexibeler bent met het neerzetten van pannen. Als je vaak met veel pannen kookt en worstelt met welke pan je waar neer kunt zetten kan een flexibele kookzone heel fijn zijn.

Er zit wel nogal wat kwaliteitsverschil in inductiekookplaten met flexibele kookzones, dus lees je hierin van te voren goed in.

Prijs van inductie koken

Een belangrijke reden om over te stappen van koken op gas naar koken op inductie is voor ons de prijs van gas. Het is niet de belangrijkste reden en dat is maar goed ook, want het duurt heel lang voor je de aanschaf van een inductiekookplaat weer hebt terugverdiend.

Je betaalt niet alleen voor een nieuwe inductiekookplaat, maar ook voor het installeren van een nieuw stopcontact en aanpassingen in de meterkast. Hierdoor lopen de kosten al snel op.

Zelf willen wij graag een inductie kookplaat met afzuiging en deze kookplaten zijn nog een stukje duurder. Het duurt nog even voor we de keuken gaan renoveren en we willen dan ook goed onderzoeken of dit de investering echt waard is.

Alhoewel koken op inductie dus voordeliger is dan koken op gas is het overschakelen wel een flinke investering. Alleen overstappen vanwege de prijs is dus niet zo’n goed idee. Voor ons spelen milieu, maar ook kookgemak, zeker mee en daarom hopen we de overstap toch binnen een paar jaar te maken.

Schoonmaken van de kookplaat

Iets waar ik al erg naar uitkijk als wij overstappen op inductie is het schoonmaken van de kookplaat. Niet omdat ik zo van schoonmaken hou, maar wel omdat het schoonmaken van een inductiekookplaat zoveel makkelijker is dan het schoonmaken van een gasfornuis.

Ik loop er zelf altijd mee te klooien, het schoonmaken kost veel tijd en ik ben meestal niet helemaal tevreden over hoe de gasplaat is schoongemaakt. Als je goed oplet dan zie je ook wel dat onze kookplaat niet blinkend schoon is. Ik vind een gaskookplaat gewoon ook niet eenvoudig schoon te maken.

Het schoonmaken van een inductiekookplaat is een stuk simpeler. Ook kan je de kookplaat beschermen als je niet kookt door hier een beschermmat overheen te leggen. Zo blijft de kookplaat vrij van vuil en hoef je ook niet bang te zijn dat je er per ongeluk iets op laat vallen.

Deze beschermmatten zijn in allerlei prints te koop, dus je kunt het design ook nog eens leuk afstemmen op je keuken.

gasfornuis vervangen

Op inductie koken is veiliger

Een voordeel van op inductie koken is dat het veiliger is dan op gas. Bij gas komt er vuur vrij en in combinatie met bijvoorbeeld water of vet kan dit gevaarlijk zijn.

Ook moet je altijd uitkijken met textiel in de buurt van een gasfornuis. Ik heb zelf weleens een pannenlap laten verbranden omdat ik deze per ongeluk in het vuur hield.

Dit kan gelukkig minder snel gebeuren met koken op inductie. Ook koelt de inductiekookplaat weer heel snel af, waardoor de kans dat je je verbrand aan de kookplaat erg klein is.

Een inductie kookplaat wordt snel warm

Wat nog een voordeel is van koken op inductie is dat de pannen heel snel warm worden. Hierdoor gaat het koken een stuk sneller en bespaar je dus tijd.

Zeker ten opzichte van een keramische kookplaat is dit een belangrijk voordeel, omdat je bij deze kookplaat veel langer moet wachten tot de pannen zijn opgewarmd.

Denk ook aan je pannen

Bij het koken op inductie verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Het is belangrijk dat je pannen een magnetische bodem hebben, anders zijn ze niet geschikt om te koken op inductie. Gelukkig zijn de meeste pannen hiervoor geschikt.

Twijfel je hierover? Je kunt eventueel een magneet onder de pan houden. Als de magneet onder de pan blijft plakken dan kan je met deze pan op een inductie kookplaat koken.

Bij het koken op gas kunnen pannen wat kromtrekken, omdat de warmte onder de pan niet gelijkmatig verdeeld wordt. Als je deze pannen hierna op een inductiekookplaat wilt gebruiken dan werkt dit niet goed, omdat de pan niet volledig met de bodem op het magnetisch veld staat.

Als je overstapt van koken op gas naar koken op inductie dan kan het hierdoor nodig zijn om je pannen te vervangen. Dit hoeft niet altijd, je merkt het snel genoeg als je pannen niet goed warm worden.

Probeer het dus eerst uit voor je al je pannen vervangt. Dit kan je een hoop geld besparen.

Ga jij ook de overstap maken van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat? Ik hoop je met deze tips op weg te helpen.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven