Oude en nieuwe meubels met elkaar combineren: zo doe je dat
oude en nieuwe meubels combineren tips

Oude en nieuwe meubels met elkaar combineren: zo doe je dat

Ik ben gek op de combinatie van oude en nieuwe meubels! Door oud en nieuw te combineren krijg je geen dertien in een dozijn interieur, maar creëer je een uniek en eigen interieur.

En alhoewel ik heel veel respect heb voor mensen die met alleen maar tweedehands meubels een eigentijds interieur creëren, ben ik zelf iets te gek op moderne meubels en de huidige trends om dit ook te doen.

Maar vintage meubels gecombineerd met hedendaagse trends: love it! Overal in huis zijn wel unieke vondsten te vinden.

Dit geeft ons interieur iets bijzonders, maar het heeft nog meer voordelen. Tweedehands meubels zijn vaak goedkoper dan nieuwe meubels. Ook is het een stuk duurzamer om voor tweedehands meubels te gaan in plaats van alles maar nieuw te kopen.

Wil jij ook graag oude en nieuwe meubels met elkaar combineren? In dit artikel deel ik een aantal tips, zodat je deze meubels perfect met elkaar kunt stylen. Zo lijken de meubels geen samengeraapt zooitje bij elkaar, maar vormt het mooi één geheel.

8 tips om je tweedehands meubels te stylen

1. Soort zoekt soort

Er zijn meerdere manieren hoe je oude en nieuwe meubels met elkaar kunt combineren en één van de manieren is bijvoorbeeld om dezelfde soort bij elkaar te zetten.

Met soort bedoel ik in dit voorbeeld hetzelfde soort materialen. Denk bijvoorbeeld aan een vintage dressoir wat je combineert met een nieuwe houten eettafel in dezelfde stijl.

Of een oude velvet bank die je combineert met een vloerkleed met eenzelfde soort uitstraling: dit zorgt voor een warme sfeer en materialen die dicht bij elkaar liggen.

In onze keuken staan bijvoorbeeld een oude vintage weegschaal en een laboratoriumkastje die vroeger op de werkplek bij mijn vader hing. Deze zijn beiden van metaal en combineren perfect met de moderne SMEG koelkast, maar bijvoorbeeld ook met de zwarte metalen bak met keukenaccessoires op het aanrecht.

Door soort bij soort te zetten creëer je meer eenheid en wordt oud en nieuw meer één logisch geheel.

tweedehands en nieuwe meubels combineren tips

2. Pas de kleuren op elkaar aan

Het lastigste aan tweedehands meubels combineren met nieuwe meubels is vaak toch wel dat de kleuren niet goed bij elkaar passen. Hier loop ik zelf regelmatig tegenaan als ik een leuke tweedehands vondst doe.

Gelukkig kan je bijna alles wel schilderen en zo een mooi en samenhangend kleurenpalet creëren.

Ik vind het bijvoorbeeld leuk om verschillende eetkamerstoelen met elkaar te combineren en heb op mijn kantoor allerlei verschillende stoelen staan.

In eerste instantie pasten deze stoelen niet zo mooi bij elkaar, maar door een stoel in dezelfde kleur als de muur te verven is het nu een mooi geheel geworden. Deze stoel heb ik al zeker 30 jaar en heeft al heel veel verschillende kleuren gehad.

Zie jij dat jouw oude en nieuwe meubels niet helemaal lekker met elkaar combineren? Wees dan niet bang om te verven en geef een meubelstuk een nieuw kleurtje. Je zult zien dat door bewust voor een kleurenpalet te kiezen de meubels een stuk beter bij elkaar passen.

oud en nieuw combineren in huis

3. Zorg voor balans

Als je oude en nieuwe meubels met elkaar wilt combineren dan is het belangrijk dat je dit zorgvuldig doet en voor balans tussen deze meubels zorgt.

Het is niet logisch om alle tweedehands meubels in een hoekje bij elkaar te zetten en in de rest van de ruimte alleen maar nieuwe meubels te plaatsen. Dan wordt het niet een mooi samenhangend geheel.

Je creëert balans door een mooie verdeling van de tweedehands meubels over de ruimte. Zet bijvoorbeeld een oude eetkamerstoel aan de eettafel, een vintage lamp in de zithoek en een tweedehands dressoir aan de lange muur er tussen in.

Door de tweedehands meubels evenredig over de ruimte te verdelen ziet dit er een stuk logischer uit en zal dit meer één geheel vormen dan wanneer je alle oude meubels in een hoekje propt.

4. En zorg voor contrast

Net heb je kunnen lezen dat balans heel belangrijk is, maar een stukje contrast doet ook heel veel voor je interieur. Juist door bewust grenzen op te zoeken voeg je een stukje spanning toe aan je interieur en kan je er iets uit laten springen.

Bij een moderne bank kan bijvoorbeeld een vintage dressoir heel contrasterend werken, maar er daardoor juist heel duidelijk uitspringen.

In onze moderne keuken springt de retro SMEG koelkast er heel duidelijk uit en geeft meer pit aan de keuken. Later kwamen daar door de vintage weegschaal en kastje nog bij, maar zeker in het begin was de koelkast de eyecatcher van de keuken.

En dit hoekje op mijn kantoor werd iets te vintage en lieflijk naar mijn smaak. Door de items te combineren met een aantal stoere zwarte plantenpotten heb ik meer contrast aangebracht en ziet de ruimte er weer heel anders uit.

moderne meubels met oud combineren

5. Voeg neutrale elementen toe

Vintage meubels combineren met nieuwe meubels kan heel mooi staan, maar het kan ook snel te druk en onlogisch er uit zien. Je kunt meer balans creëren door neutrale elementen toe te voegen.

Denk aan een groot effen vloerkleed, neutrale kussens of een simpel wit tv-dressoir wat meer rust brengt. Op de foto hierboven zie je dat door een stapel boeken in neutrale tinten neer te leggen op het drukke theekastje dit ook al een stuk meer balans brengt.

Ook natuurlijke elementen kunnen voor meer rust in een interieur zorgen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een aantal houten fruitkistjes die voor balans tussen oud en nieuw zorgen in de woonkamer.

Een (robuuste) houten wandplank, eenvoudige eiken eettafel of rotan stoel zijn ook elementen die net dat beetje balans tussen oud en nieuw kunnen aanbrengen.

6. Kies een bijzonder item

Wil je graag wat meer oude meubels en accessoires in huis, maar weet je niet goed waar te beginnen?

Ga dan op jacht naar één bijzonder vintage item wat je de eyecatcher laat zijn van je woonkamer. Als je de smaak te pakken hebt dan kan je je collectie vintage meubels in huis daarna stap voor stap uitbreiden.

Die vintage weegschaal waar ik het eerder over had kan bijvoorbeeld zo’n bijzonder item zijn, maar ook een oude grote gevelletter is een mooi voorbeeld hiervan. Deze items zijn niet functioneel, maar geven wel heel wat uitstraling aan de ruimte.

Liever functioneel en mooi met elkaar combineren? Start dan groots met een vintage zitbank of een mooi tweedehands dressoir en laat dat het middelpunt van de ruimte zijn.

fruitkistjes

7. Pimp oude meubels

Ik vertelde al eerder dat het kan helpen om meubels een ander kleurtje te geven om deze beter bij je nieuwe meubels te laten passen. Maar je kunt oude meubels op nog meer manieren pimpen om oud en nieuw mooi met elkaar te combineren.

Ik heb bijvoorbeeld eerder een oud kastje opgeknapt. Deze gaf ik niet alleen een ander kleurtje, maar ik verving ook de deurknoppen met een moderne variant.

Een oude lamp gaf ik een nieuwe look door er juist een hele moderne lichtbron bovenop te zetten.

Zo zijn er nog veel meer manieren om oude meubels te pimpen en beter bij je nieuwe meubels te laten passen.

oud kastje pimpen

8. Maak het af met accessoires

Heb je al deze tips geprobeerd, maar nog steeds het gevoel dat de oude meubels niet lekker matchen met de nieuwe meubels? Ga dan aan de slag met de accessoires!

Zet op nieuwe meubels accessoires met een vintage look. Dit mogen tweedehands accessoires zijn, maar dit hoeft niet perse. Bloempotten, posters of tafellampen zijn ook nieuw verkrijgbaar met een retro look en met deze details zet je echt de puntjes op de i.

Andersom kan natuurlijk ook. Match het oude meubelstuk nog net niet lekker genoeg met de nieuwe meubels in de ruimte? Zet dan moderne decoratie op het oude meubelstuk. Dit geeft het direct een andere uitstraling.

Zoals je ziet zijn er heel wat manieren om oude en nieuwe meubels met elkaar te combineren. Maar er is geen one size fits all-oplossing, elke situatie is uniek en vraagt om een andere oplossing.

Of je nu kiest om de materialen op elkaar af te stemmen, met de verfkwast aan de slag te gaan of voor neutrale elementen voor meer balans: er is altijd een manier om oude en nieuwe meubels mooi met elkaar te combineren.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest om later terug te lezen:

mooi combineren oude meubels

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven