Overweeg jij om je achterpui te laten vervangen? Zelf hebben wij ongeveer twee jaar geleden voor een uitbouw van onze woonkamer gekozen. Hierbij kwam een heleboel kijken, waaronder het vervangen van de achterpui.
Het was namelijk wel een optie om dezelfde pui weer te laten terugplaatsen, maar wij hebben gekozen voor een hele nieuwe en grotere pui. De keuze voor de achterpui was nog één van de lastigste dingen van de uitbouw, want hierbij hadden wij een heleboel opties. Van ramen op maat tot materiaalkeuze, er is veel om over te beslissen.
In dit artikel deel ik onze ervaringen met het vervangen van de achterpui en geef ik een aantal handige tips waar je op kunt letten.
1. Kosten vervangen achterpui
Nu wil je vast weten wat het kost om de achterpui te vervangen. Dit hangt van zoveel verschillende dingen af. Een stalen pui kost bijvoorbeeld meer dan houten deuren. En een pui is maatwerk, dus de maat van de nieuwe achterpui heeft ook invloed op de kosten.
Ben jij heel handig en wil jij de pui (grotendeels) zelfs plaatsen? Dan zit hier ook een heel ander kostenplaatje aan dan wanneer je alles wilt uitbesteden.
Daarnaast stijgen de prijzen van bouwmaterialen zo hard. De prijzen van twee jaar geleden zijn bijvoorbeeld totaal niet meer realistisch. Zelf hebben wij ons ook eerst georiënteerd door online op te zoeken wat een nieuwe pui kost. Maar de prijzen die je online vindt, blijken vaak niet overeen te komen met de prijzen die je krijgt wanneer je concrete offertes opvraagt. Dat soort lijstjes met prijzen hebben naar mijn mening dan ook niet altijd zin, omdat ze vaak niet blijken te kloppen.
Het beste kun je dus meerdere offertes opvragen. Zo krijg je wel prijzen die kloppen en kan je deze tarieven met elkaar vergelijken.
2. Afmetingen pui
Als je de pui wilt laten vervangen is dit ook meteen het moment om goed na te denken of je dezelfde afmetingen wilt behouden. Dit is namelijk je kans, als dit bouwkundig mogelijk is, om voor een andere afmeting van de pui te kiezen.
Onze achterpui grenst bijvoorbeeld aan het noordwesten en de lichtinval is niet zo goed. Daarom wilden wij graag een grotere pui. Wij hebben voor een kamerhoge pui gekozen die ook nog een meter breder is dan de oude pui.
Er komt nu veel meer licht naar binnen, dit maakt een wereld van verschil. Bij het wijzigen van de pui is het dus een goed moment om kritisch na te denken of je tevreden bent met de huidige afmetingen van de pui.
3. Materiaalkeuze
Wil je houten deuren, kozijnen van kunststof, aluminium kozijnen of toch liever staal? En zo zijn er nog wel meer opties om uit te kiezen voor een nieuw kozijn.
Elk materiaaltype heeft weer zijn eigen voordelen en er hangt ook overal weer een heel ander prijskaartje aan. Uitstraling en onderhoud zijn belangrijke factoren om voor een bepaald type materiaal te kiezen.
Wij hebben lang getwijfeld tussen houten kozijnen of een aluminium pui. Op dat moment zat er qua prijs niet eens heel veel verschil tussen beide opties. Aluminium vond ik misschien net iets mooier en qua onderhoud ook makkelijker dan houten kozijnen.
Maar wij twijfelden erg over de isolatie van aluminium kozijnen. In onze omgeving hoorden wij er veel wisselende verhalen over. Alhoewel de isolatiewaarde, zeker in combinatie met goed isolerend glas, sterk is toegenomen, waren wij niet helemaal overtuigd. Daarom hebben wij uiteindelijk toch gekozen voor houten kozijnen.
Laat je dus goed informeren over de verschillende kenmerken van de materialen en maak daarbij een goede afweging.
4. Openslaande deuren of schuifpui?
Je kunt voor allerlei type deuren kiezen als je een nieuwe pui laat plaatsen. Een openslaande deur of schuifpui zijn de meest gangbare opties, maar een harmonicadeur wordt bijvoorbeeld ook steeds populairder.
Eerder schreef ik al dit artikel over de verschillende voor- en nadelen van openslaande deuren of een schuifpui.
Als jij twijfelt over het type deur dan is mijn belangrijkste advies: probeer het uit. Wij zijn naar een showroom gegaan en kwamen er al snel achter dat wij een schuifdeur helemaal niet praktisch vonden. En een harmonicadeur was, los van het prijskaartje, ook niet perse handig.
Daarnaast is het goed om over de looprichting na te denken. Wat is de handigste plek in de pui waar de deuren komen te zitten? Dit kan mede bepalend zijn voor je keuze voor het type deur.
5. Welke kleur krijgt de pui?
Zeker als je voor staal of kunststof kiest dan is de keuze voor de kleur van de pui heel belangrijk. Alhoewel altijd alles later in een andere kleur te schilderen is, is dat bij deze materialen helemaal niet handig en wil je dit liever voorkomen.
Denk daarom goed na over de kleur en kies voor een kleur waar je over 10 jaar nog steeds achter staat.
Natuurlijk is bij een houten pui de kleur ook belangrijk. Maar wil je na 5 jaar een keer wat anders? Een houten kozijn moet regelmatig geschilderd worden.
Dat is aan de ene kant een nadeel, want hout heeft meer onderhoud nodig. Maar het voordeel is dat je niet aan één kleur vastzit en op een later moment dus alsnog voor een andere kleur kunt kiezen.
6. Denk alvast na over raambekleding
Het is ook goed om alvast na te denken over het type raambekleding en eventueel ook horren. Er zit vaak best wat levertijd op maatwerk raambekleding en horren. Als je niet te lang zonder raambekleding wilt zitten is het dus goed om hier tijdig over na te denken.
Wij hebben er zelf juist bewust voor gekozen om geen raambekleding te kiezen. Ik wilde graag meer lichtinval en raambekleding zou dit blokkeren. Inmiddels zijn we er wel achter dat wat raambekleding toch wel handig is.
In de zomer hebben we bamboe rolgordijnen om het binnenvallende zonlicht te filteren. Toch valt er nog veel licht door de bamboe rolgordijnen en dit is voor ons perfect, omdat we zo wel wat zonwering hebben maar ook nog steeds mooi zicht hebben op de tuin.
Voor de winter overwegen we gordijnen, om de kou van buiten wat meer tegen te houden. Maar nog steeds willen we niet dat er door de gordijnen te veel lichtinval geblokkeerd wordt.
We zijn er dan ook nog niet helemaal uit of die gordijnen er echt gaan komen en als ze er al komen is het misschien alleen voor in de winter.
De keuze voor de raambekleding kan je dus ook nog op een later moment maken, maar over de andere punten is het belangrijk dat je vooraf goed nadenkt.
Wij hebben enorm veel plezier van onze nieuwe achterpui en het heeft onze woonkamer een flinke upgrade gegeven.
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: