5 vragen om te stellen tijdens het ontspullen van je huis

5 vragen om te stellen tijdens het ontspullen van je huis

Wil jij beginnen met het opruimen van je huis? Erger jij je aan de hoeveelheid spullen en wil je meer rust en overzicht in huis? Je hoeft echt geen minimalist te worden, maar bij iedereen is het van tijd tot tijd nodig om eens goed te kijken naar wat je in huis hebt en wat je wilt bewaren.

Ongemerkt komen er toch steeds meer spullen bij en voor je het weet zit je met volle kasten en kan je niks meer vinden in huis. Dan is het tijd om te ontspullen en eens goed te kijken wat je echt nodig hebt.

Zelf ben ik bepaald geen minimalist, ik hou simpelweg te veel van mooie spullen om mij heen. Maar als het te vol wordt erger ik mij en word het weer tijd om eens goed op te ruimen in huis. Inmiddels ben ik alweer heel wat jaren bewust aan het ontspullen en hebben we over het algemeen steeds minder spullen in huis. Toch is het binnenkort weer eens tijd voor een goede opruimronde in huis.

Bij het ontspullen vind ik het fijn om een aantal vragen te stellen. Deze vragen maken het makkelijker om te beslissen of iets weg kan of dat je het toch wilt bewaren.

Dit zijn mijn criteria bij het ontspullen van ons huis:

  1. Is het versleten?
  2. Heeft het nog steeds een functie?
  3. Ga ik, of één van mijn familieleden, dit nog gebruiken?
  4. Vind ik dit nog steeds mooi?
  5. Kan ik dit nog voor een ander doel hergebruiken?

Ik leg je graag uit hoe ik deze criteria toepas bij het ontspullen van mijn huis. Je zult zien dat door deze criteria toe te passen bij het opruimen het een stuk makkelijker wordt om te besluiten of je iets opruimt of bewaard.

Begin met het opruimen in een kamer naar keuze, pak elk item één voor één in je hand en stel jezelf de volgende vragen.

1. Is het versleten?

De eerste vraag die je kunt stellen bij het opruimen van je huis is ‘Is het versleten?’

Denk aan een kledingstuk met vale plekken, een sierkussen waar de rits kapot van is of een kamerplant die meer dood dan levend is.

Door het items vast te houden en je bewust te zijn van de mankementen van het item wordt het een stuk makkelijker om hiervan afscheid te nemen. Bijvoorbeeld die kamerplant die meer dood dan levend is maar waar je tot nu toe geen afscheid van kan nemen. Het kan maar zomaar zijn dat door de plant bewust vast te houden en er goed naar te kijken je je nu realiseert dat dit niet meer beter wordt en het tijd is de plant weg te doen.

Of die spijkerbroek met versleten plekken die je nog steeds hebt omdat het je lievelingsbroek is. Nu je hem vast hebt en goed kijkt zie je misschien eindelijk goed hoe versleten de broek is en dat je deze niet meer gaat dragen. Het is nu, ondanks dat het ooit je lievelingsbroek was, tijd om hem weg te doen.

Het kan ook, ondanks dat het versleten is, je er toch nog geen afstand van wilt nemen. Dat is helemaal niet erg, de volgende vragen zullen je verder helpen om te besluiten of je dit item wilt opruimen of bewaren.

2. Heeft het nog steeds een functie?

Iets wat je ooit gekocht hebt, omdat je het toen nodig had, hoef je niet eindeloos te bewaren. Het kan best dat iets wat je toen nodig had, je nu nooit meer gebruikt.

Zelf heb ik bijvoorbeeld stapels kookboeken van een bepaald dieet in huis. Maar dat dieet is al lang verleden tijd en die kookboeken gebruik ik niet meer. Deze kookboeken hebben dus geen functie meer voor mij.

Maar deze vraag kan je ook op een andere manier toepassen. Zo heb ik nog een stapel mandjes staan waar ik eerder spullen in bewaarde in de badkamer. Maar inmiddels hebben we een ander badkamermeubel en een beter opbergsysteem en komen deze mandjes niet meer van pas. Ook op een andere plek heb ik hier niks meer aan. Deze mandjes hebben in ons huis geen functie meer en kunnen dus weg.

Kijk dus goed of de spullen die je bewaard nog een doel hebben in huis. Kan je hier niks op bedenken? Dan kan dit een teken zijn om deze spullen niet langer te bewaren.

3. Ga ik, of één van mijn familieleden, dit nog gebruiken?

Deze vraag heeft ietwat overlap met de vorige vraag. De kans is daarom groot dat als je bij de vorige vraag twijfelde, deze vraag je meer duidelijkheid biedt.

Het kan best dat je een functie voor een aantal spullen hebt kunnen bedenken en dit daarom wilt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan sportspullen van een sport waar je lang geleden mee gestopt bent, maar die je eigenlijk nog wilt bewaren omdat de spullen voor deze sport noodzakelijk zijn.

Door jezelf nu te realiseren dat jij, of je familieleden, deze sport echt niet meer gaan beoefenen, kom je misschien wel tot het besef dat het toch beter is kastruimte vrij te maken en deze spullen niet langer te bewaren. De spullen zijn dan nog wel nodig om de sport te beoefenen, maar je realiseert je nu dat niemand die sport daadwerkelijk meer gaat beoefenen.

Zelf vind ik de grote stapel dekbedovertrekken ook zo’n mooi voorbeeld bij deze vraag. Wij hadden tot een paar jaar geleden stapels dekbedovertrekken die behoorlijk wat kastruimte innamen. Versleten waren ze nog niet, en ze hadden ook een doel. Maar de helft van de dekbedovertrekken gebruikten we nauwelijks, simpelweg omdat we er veel te veel hadden. Door deze vraag te stellen was het voor mij een stuk makkelijker deze spullen op te ruimen en iemand anders er blij mee te maken.

Twijfel je bij een item? Weet je dat je het zelf niet meer gaat gebruiken, maar wil je het niet opruimen omdat één van je gezinsleden het misschien nog nodig heeft? Vraag het dan! Ga er niet van uit dat iemand het misschien wilt bewaren, want zo bewaar je meer dan nodig. Door het te vragen heb je duidelijkheid en kan je de beste beslissingen nemen.

4. Vind ik dit nog steeds mooi/leuk?

Een hele belangrijke vraag bij het opruimen van het huis is deze vraag. Vind ik dit nog steeds mooi en / of leuk? Vooral bij kleding en woonaccessoires is deze vraag essentieel.

Wees eens eerlijk: hoe veel kleding bewaar je dat het eigenlijk net niet helemaal is? Een broek die te strak zit, een blouse die net niet lekker zit of een jurk die niet meer helemaal je stijl is?

Zelf had ik tot een paar jaar geleden een kast vol met dit soort items. Echt blij werd ik er niet van en ik had heel wat keuzestress, want uiteindelijk had ik een kast vol kleding waar ik mij niet heel blij bij voelde.

Tegenwoordig is mijn kledingkast een stuk leger en heb ik vooral nog kleding waar ik heel blij van word. Ja, er zit echt weleens iets tussen wat het (inmiddels) net niet helemaal is. Daarom ruim ik twee keer per jaar mijn kledingkast goed op om alles weer netjes en op orde te hebben. Sinds ik hier zo goed op let koop ik veel minder nieuwe dingen, juist omdat ik blij ben met wat ik heb.

inloopkast ikea

Deze vraag kan je ook op andere dingen toepassen. Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op mooie woonaccessoires en heb ik er dan ook heel wat in huis. Maar mijn smaak en stijl veranderen wel zo nu en dan. Het is dan belangrijk om eerst op te ruimen wat ik niet meer mooi vind, voor ik op zoek ga naar nieuwe dingen.

Juist door eerst weg te halen wat ik niet meer mooi vind, realiseer ik mij vaak dat het zo goed is en ik niks nieuws hoef te kopen. Om meer rust en ruimte te ervaren in huis is het belangrijk regelmatig spullen op te ruimen die je niet meer mooi vindt. Het is niet meer dan logisch dat je smaak verandert, geen enkele stijl is statisch. Iets opruimen wil niet zeggen dat je het moet vervangen voor iets nieuws, maar simpelweg dat je ruimte maakt en afscheid neemt van dingen die je niet langer dienen.

5. Kan ik dit nog voor een ander doel hergebruiken?

Er is nog één laatste vraag die je jezelf kunt stellen bij het opruimen van je huis. Misschien ben je wel al tot de conclusie gekomen dat je iets voorlopig niet meer gaat gebruiken en niet meer mooi vindt, maar toch nog wilt bewaren voor het geval dat.

Maar wat is ‘voor het geval dat’? Voor welk ander doel kan je dit item nog gebruiken? Best lastig he?

Zelf kom ik met deze vraag meestal alsnog tot de conclusie dat dit item echt geen doel meer dient. Dat maakt het een stuk makkelijker om alsnog te besluiten dit item weg te doen.

Deze vragen helpen je als het goed is flink op weg bij het ontspullen van je huis. Je hoeft dus echt geen minimalist te worden, maar het geeft wel rust om overzicht te hebben in huis en alleen nog spullen te hebben die je echt gebruikt.

Zelf probeer ik een paar keer per jaar eens goed op te ruimen in huis. Sommige kasten, zoals de voorraadkast, ruim ik elk jaar op en andere kasten om de paar jaar. En elke keer kan er weer meer weg. Twijfelgevallen van de vorige keer kunnen later alsnog vaak weg.

Als je dit vaker doet dan wordt opruimen echt leuk, omdat je steeds meer de voordelen van een opgeruimd huis gaat ervaren. Dit geeft mij veel rust en dit gun ik jou ook.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Bewaar dit artikel op Pinterest voor later:

ontspullen vragen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “5 vragen om te stellen tijdens het ontspullen van je huis”

  1. Er hoort nog 1 vraag bij, nl. is het familie-erfgoed ofwel heeft het waarde voor anderen in de familie?
    Ik heb ik de loop der tijd tal van dingen gekregen waar ik zelf niets meer mee doe, en ook mijn kinderen hebben geen belangstelling, maar het hoort soms in de familie. Bijvoorbeeld een doopjurkje, trouwjurk of een statenbijbel of iets dergelijks. Dit is iets heel lastigs om weg te doen, want daar zou je eigenlijk een goede plek voor moeten vinden.
    Kortom ontspullen is niet alleen maar spullen wegdoen die voor jou de waarde of mogelijkheid van bewaren en koesteren hebben verloren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven