DIY: upcycle een oude kroonluchter naar een hippe kandelaar

DIY: upcycle een oude kroonluchter naar een hippe kandelaar

Deze week staat er een creatieve en kleurrijke gastblog voor jullie klaar! Fem van het creatieve Instagramaccount @femsway deelt namelijk met ons hoe ze een oude kroonluchter nieuw leven gaf door hier hippe kandelaars van te maken.

Fem is een creatieve duizendpoot en gek op kringlopen, DIY en om van oude meubels en accessoires iets nieuws te maken. Op haar Instagramaccount inspireert ze duizenden volgers met haar creatieve ideeën. Super leuk dat Fem ook met de lezers van InteriorTwin één van haar ideeën wilt delen!

Tover een oude kroonluchter om naar kleurrijke kandelaars

Nu steeds meer mensen met duurzaamheid bezig zijn, is upcycling ook een trend die je steeds vaker ziet. Bij upcycling gooi je oude meubels en accessoires niet weg, maar geef je deze een tweede leven. Bijvoorbeeld door meubels opnieuw te verven of opnieuw te bekleden.

Upcycling is niet alleen goed voor het milieu, maar je wordt er ook nog eens hartstikke creatief van. Zelf vind ik het super leuk om van niets iets te maken. Ik hou van kringlopen en kijk graag de winkel rond om te zien wat voor toffe projecten ik kan bedenken. Zo maakte ik al van een oude televisie een vintage kattenmand. En een oude koffer kreeg een tweede leven als (open) opbergkastje.

En ook nu heb ik weer iets leuks bedacht! Ik vond een oude kroonluchter die zijn beste tijd heeft gehad. Maar gelukkig zag ik ook hier weer mogelijkheden en creëerde ik van de oude kroonluchter twee nieuwe kandelaars. Ik laat je graag zien hoe ik deze kandelaars heb gemaakt!

diy van kroonluchter naar kandelaar 2

Benodigdheden DIY

  • Onderdelen van een kroonluchter (kijk bijvoorbeeld in de kringloopwinkel of op Marktplaats)
  • Secondelijm
  • Primer
  • Lak in spuitbus
  • Kaarsen (mix & match, kies voor leuke kleurrijke kaarsen voor het mooiste resultaat!)

Werkwijze

Stap 1: Voor je aan de slag kan met het maken van de kandelaars is het belangrijk om de kroonluchter eerst zorgvuldig uit elkaar te halen. Verwijder alle losse pegeltjes en ijzerdraad van de lampenkapjes.

De kans is groot dat de kroonluchter vies en stoffig is. Daarom is het belangrijk de kapjes en hulsjes goed te reinigen met water en zeep om vuil en stof te verwijderen. Doe je dit niet dan zal de verf straks niet goed kunnen hechten en krijg je een minder mooi resultaat.

Zorg er ook voor dat je alles goed afdroogt. Ook dit is belangrijk voor een goede hechting van de lijm en de verf.

Stap 2: Je kunt nu de vorm van de kandelaars gaan bepalen. In deze stap je je creativiteit de vrije loop laten. Stapel de gereinigde kapjes op een manier die jou aanspreekt en een uniek patroon vormt. Experimenteer net zo lang met verschillende vormen tot je tevreden bent.

Misschien wil je een kandelaar in de vorm van een snoepje creëren, of misschien gaat jouw voorkeur uit naar een toren met oester-geïnspireerde vormen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

kandelaar in elkaar zetten

Stap 3: Zodra je tevreden bent met het ontwerp, lijm je de glazen delen op elkaar met behulp van secondelijm. Zorg ervoor dat alles stevig vastzit en laat de lijm goed drogen. Vergeet ook de hulsjes voor de kandelaar niet te bevestigen.

Vervolgens ontvet je de kandelaars met een beetje aceton voordat je ze voorziet van een primerlaag. Laat de primer goed uitharden voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Stap 4: Nu komt het leuke gedeelte: het aanbrengen van kleur! Pak een spuitbus met lak in een kleur die past bij jouw interieur of persoonlijke smaak. Zelf ben ik gek op kleurrijke kleuren en heb ik voor roze en wit (voor een neutraal effect) gekozen. Maar je kunt voor elke kleur kiezen die je maar wilt. Blauw, zwart, taupe of geel: kies voor kleuren die jij mooi vindt, zodat de kandelaar straks mooi past bij jouw interieur.

Bedek een van de kandelaars met een mooie laag verf en laat het drogen volgens de instructies op de verpakking. Voor een interessant contrast is het leuk om voor de andere kandelaar een andere (neutrale) kleur te kiezen, maar als je het mooier vindt om beide kandelaars dezelfde kleur te geven dan kan dit natuurlijk ook!

kandelaar resultaat

Stap 5: Plaats ten slotte een leuke kaars in de daarvoor bestemde hulsjes van je nieuwe kandelaars. Geef de kandelaars een leuke plek in huis en steek de kaarsen aan.

Met deze DIY heb je echt iets bijzonders in huis. Laat je creativiteit spreken en upcycle een oude lamp, meubelstuk of accessoires tot iets nieuws. Je zult zien hoe leuk het is om van iets ouds weer iets nieuws te maken.

diy van kroonluchter naar kandelaar

Ook geef je je interieur zo een persoonlijk tintje, want je hebt spullen in huis die niemand anders heeft.

Waar wacht je nog op? Laat je creativiteit de vrije loop en ga zelf ook aan de slag met een leuk upcycle project!

Creatieve groetjes,

FEM

Dankjewel voor het delen van dit leuke upcycle project Fem! Volg je Fem nog niet op Instagram? Neem dan eens een kijkje op haar creatieve account @femsway. En vind je het ook leuk om een gastblog te schrijven voor InteriorTwin? Bijvoorbeeld van een leuke DIY, of een mooie binnen (of buiten)kijker van je huis? Stuur mij dan een berichtje.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven