Hydroponie: 9 kamerplanten die prima op water kunnen staan
kamerplanten op water houden

Hydroponie: 9 kamerplanten die prima op water kunnen staan

Wist je dat je kamerplanten ook op water kunt zetten? Dit is een leuke variatie op kamerplanten in een pot, want dankzij de glazen pot komt de kamerplant nog mooier uit. Je ziet namelijk het wortelgestel van de kamerplant op deze manier goed en dit geeft een extra mooi effect aan de plant. Een andere naam voor kamerplanten op water zetten is hydroponie, misschien dat je deze naam al weleens voorbij hebt zien komen.

Je kunt beginnen met een stekje die je op water laat groeien, maar je kunt ook een volwassen kamerplant op water zetten. Dit doe je door zoveel mogelijk aarde voorzichtig van de wortels te verwijderen. Zet de plant vervolgens in een glazen pot met water op kamertemperatuur. Zie je dat er toch nog wat aarde vrij komt uit de wortels? Ververs dan het water.

Alhoewel je bijna elke kamerplant als stekje op water kunt laten groeien, is niet elke plant geschikt om langdurig op water te laten staan. In dit artikel deel ik 9 kamerplanten die wel op water kunnen staan en een aantal tips om je kamerplanten op water te zetten.

Waarom kamerplanten op water zetten ?

Er zijn meerder voordelen om kamerplanten op water te zetten. Niet alleen ziet dit er heel mooi uit, je hebt namelijk ook minder omkijken naar je kamerplanten omdat je deze niet elke week water hoeft te geven. Wel is het nodig het water af en toe te vervangen, hier lees je verderop in dit artikel meer over.

Zelf ervaar ik ook dat ik minder last heb van beestjes bij de kamerplanten op water. Ik heb al een aantal jaar lang last van trips in huis, die ik helaas niet kan bestrijden. Maar door aangetaste kamerplanten op water te zetten krijgen ze een tweede leven. Planten die bijna dood gaan door de trips bloeien weer opnieuw op als ik ze op water zet.

Ook planten op water kunnen last hebben van trips op de bladeren, maar doordat deze beestjes zich niet kunnen vermeerderen in de potgrond is de schade veel meer onder controle te houden.

Zelf heb ik sinds een jaar een aantal planten voor een langere periode op water staan. En een paar maanden geleden heb ik de collectie uitgebreid, simpelweg omdat ik het heel makkelijk vind deze kamerplanten te verzorgen en het er ook gezellig uitziet.

In de winter zal het iets langer duren voor er wortels aan je plant groeien. Toch kan je er heel het jaar door voor kiezen om planten op water te zetten, alhoewel de lente en zomer de beste periode zijn.

kamerplanten op water houden soorten

Kunnen alle stekjes op water blijven staan?

Kamerplanten op hydroponie hoeven dus niet alleen maar stekjes te zijn, maar je kunt ook volwassen kamerplanten op water zetten.

En alhoewel je de meeste kamerplanten kunt stekken op water, zijn er veel kamerplanten die je bij voldoende wortelvorming het beste zo snel mogelijk in de potgrond kunt zetten. Niet alle kamerplanten kunnen namelijk langdurig op water staan, omdat ze onvoldoende voeding uit het water halen. Planten staan in de natuur ook in de volle grond en niet in het water en daarom is deze methode niet langdurig geschikt voor elk type plant.

Toch kunnen er veel meer kamerplanten op water dan je denkt. Belangrijk is dat je alleen het onderste gedeelte onder water zet, zodat de bladeren niet nat worden. Anders gaan de bladeren rotten en dit tast ook weer het water en daarmee de wortels aan. Zelfs de Sanseveria schijn je lang op water te kunnen zetten, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

In dit overzicht deel ik daarom ook de makkelijkste kamerplanten die je op water kunt zetten. Heb jij een specifieke plant op het oog die niet in dit lijstje staat? Via Google kan je hier meer informatie over vinden of deze ook geschikt is voor hydroponie. Om te voorkomen dat dit artikel oneindig lang wordt heb ik het bij 9 populaire kamerplanten op water gehouden.

Water vervangen en voeding geven

Kamerplanten op hydroponie hebben dus minder verzorging nodig dan kamerplanten in een plantenpot. Maar dat wil niet zeggen dat je er helemaal geen omkijken naar hebt.

Alhoewel ik mijn kamerplanten in pot altijd regenwater geef omdat dit het beste is voor de planten, doe ik dit niet voor de kamerplanten op water. Dit water is namelijk verkleurd en dit ziet er niet mooi uit.

Zelf geef ik de kamerplanten op water gewoon water uit de kraan. Mineraalwater schijnt nog beter te zijn omdat hier geen kalk in zit en juist wel is aangevuld met mineralen.

Ik vervang het kraanwater elke maand, zodat dit weer lekker helder en schoon is. Ook voeg ik elke keer een drupje plantenvoeding speciaal voor planten op hydrocultuur toe.

kamerplanten op water houden ervaringen

9 kamerplanten die prima op water kunnen staan

Zoals ik al eerder aangaf in dit artikel zijn er nog veel meer planten die prima op water kunnen staan. Maar in dit overzicht heb ik gekozen om de populairste kamerplanten waar ik zelf ervaring mee heb te delen:

  • Syngonium
  • Clusia
  • Calathea
  • Monstera Adansonii
  • Graslelie
  • Philondendron
  • Epipremnum
  • Tradescantia
  • Marantha

Ik heb al jarenlang verschillende planten op water staan, maar meestal kies ik er na een aantal maanden toch voor om ze weer in de potgrond te zetten. Dit deed ik meestal omdat ze bijvoorbeeld aangetast waren door ziektes en door ze een paar maanden op water te zetten konden ze hiervan weer herstellen.

Maar een jaar geleden heb ik de eerste kamerplanten op water gezet met het doel ze hier ook langdurig te laten staan. De eerste planten die ik op water zette voor een langdurige periode waren de Syngonium en Clusia die ik nieuw voor dit doel kocht. Ook koos ik voor een Calathea die het al een paar jaar in de potgrond niet lekker deed.

kamerplanten op water houden ideeën

Recent heb ik meer planten op water gezet, zoals de Marantha en Tradescantia, beiden flink aangetast door trips. En omdat ik veel stekjes had van de graslelie heb ik deze ook op water gezet. Ook met de Monstera Adansonii en verschillende Philondendron soorten en de epipremnum hangplant heb ik vanuit het verleden al ervaringen om deze langer op water te houden.

Andere stekjes die ik nu heb staan zoals de Monstera Minima, Sanseveria en Aloe Vera zet ik waarschijnlijk uiteindelijk weer in de potgrond, alhoewel ik dat nog niet zeker weet.

Er zijn speciale glazen plantenpotten die er mooi uitzien om kamerplanten op water te houden. Zo ziet je verzameling er extra leuk uit.

Grotere planten zie je trouwens zelden op water staan. Waarom dit is weet ik niet precies. Het lijkt mij vrij lastig om een geschikte glazen pot te vinden. Ook kan ik mij voorstellen dat een grotere plant meer voeding nodig heeft en deze onvoldoende uit water kan halen. Zelf vind ik het ook minder mooi om een grote plant op water te zetten.

Heb jij al kamerplanten op water staan? En wat vindt jij van deze trend?

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later:

voorbeelden hydroponie kamerplanten

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven