Gereedschap opbergen met weinig ruimte: zo doen wij het

Gereedschap opbergen met weinig ruimte: zo doen wij het

Niet iedereen heeft de luxe van een garage of een verwarmde schuur voor het opbergen van gereedschap. En dan kan het nog best een uitdaging zijn om gereedschap slim en handig op te bergen.

Zelf hebben wij een kleine schuur achterin de tuin. Niet alleen is daar eigenlijk te weinig ruimte om al het gereedschap te bewaren, maar ook wordt het hier in de winter heel vochtig en koud. Het is daarom geen slim idee om hier gereedschap op te bergen, omdat dit kan gaan roesten en kapot kan gaan.

Wij bewaren dan ook het gereedschap in huis. Op zolder hebben wij een aantal oplossingen bedacht, zodat het gereedschap zo min mogelijk in het zicht ligt. Ik deel graag onze tips voor het bewaren van gereedschap, zodat het zo min mogelijk ruimte in beslag neemt.

opbergen gereedschap weinig ruimte

Waar bewaar je gereedschap als je weinig ruimte hebt?

Alhoewel niet iedereen evenveel gereedschap nodig heeft, zijn er wel een aantal basis benodigdheden die altijd handig zijn om in huis te hebben. Denk aan een rolmaat, schroevendraaier en hamer. En hoe vaker je klust, hoe meer je nodig zal hebben. Bij Datona vind je bijvoorbeeld veel benodigdheden voor de ervaren klusser.

Ook wij klussen regelmatig en hebben inmiddels aardig wat gereedschap in huis. Maar omdat wij geen garage hebben, bewaren wij de gereedschappen het liefst zo veel mogelijk uit het zicht op zolder.

Als je een zolder met schuin dak hebt dan is het ideaal om het gereedschap wat je niet vaak gebruikt achter de knieschotten te bewaren. Zorg er wel altijd voor dat gereedschap wat je in noodgevallen nodig hebt binnen handbereik ligt.

Onze zolder heeft een plat dak en daarom hebben wij geen knieschotten waarachter wij deze spullen kunnen bewaren. Maar als alternatief hiervoor hebben wij een kast op maat laten maken waarin wij dingen bewaren die je normaal achter de knieschotten bewaard. Denk aan kerstspullen, koffers en dus ook gereedschap en verf.

Zo is alles mooi uit het zicht en neemt het weinig ruimte in.

Handig: een gereedschapskist voor het belangrijkste gereedschap

Eigenlijk zou iedereen een gereedschapskist moeten hebben voor gereedschap wat je regelmatig gebruikt. Een gereedschapskist is praktisch, (meestal) overzichtelijk en je neemt het eenvoudig mee naar de ruimte waar je aan het klussen bent.

En als je weinig ruimte hebt voor het opbergen van gereedschap zet je de gereedschapskist na gebruik dus weer heel eenvoudig uit het zicht. Daarom is deze ideaal als je weinig ruimte hebt voor een klushoek in huis.

Werkbank: functioneel en mooi tegelijk

Als je regelmatig klust dan kan het handig zijn een werkbank in huis te hebben. Maar zeker als je weinig ruimte hebt dan is het natuurlijk lastig hier een plek voor te vinden.

Overweeg dan eens een houten werkbank, die wanneer deze niet gebruikt wordt voor klussen als stylingobject gebruikt kan worden. Zelf heb ik de werkbank bijvoorbeeld regelmatig vol planten staan. Het is even wat werk om alles aan de kant te zetten wanneer ik hier ook wil klussen. Maar toch ben ik blij dat ik een werkbank heb, want soms is dit gewoon erg handig in gebruik. En de rest van de tijd neemt hij nauwelijks ruimte in, omdat hij dan dient als soort van extra sidetable.

werkbank

Zelf heb ik de houten werkbank gebeitst, waardoor hij er nog mooier uit ziet en iets meer de look van een oude werkbank heeft. Dit hoeft natuurlijk niet, maar als je de werkbank een decoratieve functie wil geven is dit wel een leuk idee.

Ik snap dat een werkbank niet voor iedereen is weggelegd, want deze zet je natuurlijk liever niet in een slaapkamer. Maar als je een plekje over hebt op zolder of in een andere ruimte dan is het toch heel fijn om een werkbank in huis te hebben.

Handige tip voor het opbergen van kleine klusmaterialen

In de loop der jaren hebben wij heel veel klusmaterialen verzameld die niet in de gereedschapskist passen. Denk aan talloze schroeven, pluggen en boren. Maar ook kitspuiten, een waterpas en meer van dit soort benodigdheden.

Als je geen handige plek hebt om dit op te bergen dan kan het al snel een rommel worden. Erger nog, zo wordt het ook heel lastig iets terug te vinden wanneer je iets nodig hebt.

Wij bewaren daarom deze spullen in boodschappenkratten en manden. Zo blijft alles goed bij elkaar liggen, kunnen we het er makkelijk bij pakken als we iets nodig hebben en is het ook heel eenvoudig dit georganiseerd op te bergen.

klusspullen opbergen zonder garage

Heel stylish is deze foto misschien niet, maar het geeft wel een goed beeld van hoe wij onze klusspullen bewaren in een kleine ruimte. Dankzij de manden kunnen wij alles makkelijk terugvinden. En deze manden en kratten zetten wij eenvoudig weer in de kast wanneer we iets niet gebruiken. ZO neemt het zo min mogelijk ruimte in.

Ook met beperkte ruimte in huis kan je de klusspullen dus op een praktische manier opbergen. Heb jij ook weinig ruimte in huis voor het bewaren van gereedschap? Ik ben benieuwd naar jouw favoriete tip om deze handig op te bergen!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven